Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
uSDX
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #61
RE: uSDX
Kupiłem programator ARDUINO UNO kompletny z 328P na płytce.
Czy ten 328p na płycie jest niezbędny.Jeżeli tak to jak go uzupełnić.
Mam 2szt 328p z wsadem QCX-SSB. Jeden to ten który pierwotnie był na arduino.
Jak ustalić który z nich był w oryginale i czy się jeszcze nadaje.
Proszę o pomoc

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2021 18:32 przez SP6AUO.)
08-03-2021 18:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5DTL Offline
Grzegorz
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 28-09-2020
Post: #62
RE: uSDX
SP6AUO - nie wiem czy dobrze myślę ale oryginalna Atmega wyciągnięta z Arduino ma wypalony bootloader, podejrzewam ,że druga Atmega nie, czyli najprościej jest włożyć obie kości do Arduino i sprawdzić na której z nich wgra się program.
Na tej Atmedze na której program się wgra ta pochodziła z Arduino. Dobrze kombinuję?

Ja u siebie zrobiłem tak (najprostszy sposób): podłączyłem Arduino do portu USB komputera, uruchomiłem "Arduino IDE", wskazałem płytkę oraz port USB, otworzyłem program (wsad z rozszerzeniem .ino), kliknąłem na "zweryfikuj" a następnie na "Wgraj". Po chwili program miałem już na Atmedzę. Wyciągnąłem kość, wsadziłem do uSDX, włączyłem, TRX uruchomił się bez problemów.

SP6IFN - dziękuję za odpowiedź do mojego postu, może i masz rację, pierw złożę uSDX na BS170, przetestuje go w takiej formie a dopiero później zacznę kombinować.
08-03-2021 19:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #63
RE: uSDX
OK Grzegorz
A gdzie ustawiałeś fusy.Czy w arduino nie potrzeba ?

Andrzej
08-03-2021 19:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5DTL Offline
Grzegorz
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 28-09-2020
Post: #64
RE: uSDX
W Arduino nie trzeba ustawiać fuse bitów. Po prostu wgrywasz program.
08-03-2021 19:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #65
RE: uSDX
Czy Jest możliwość z czytania co jest wklepane do 328 który jest w uSDX

Andrzej
08-03-2021 20:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5DTL Offline
Grzegorz
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 28-09-2020
Post: #66
RE: uSDX
Tylko do postaci binarnej (czyli tej po kompilacji) bez możliwości edycji w Arduino IDE.
08-03-2021 20:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Qmar Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 36
Dołączył: 03-08-2010
Post: #67
RE: uSDX
Andrzeju, Tu masz link i zobacz, jak to się robi z Arduino Uno:
https://www.youtube.com/watch?v=Y88LbcMGrIo

73` by Marian SP4FYE
08-03-2021 20:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GRV Offline
Bogdan
**

Liczba postów: 81
Dołączył: 15-07-2017
Post: #68
RE: uSDX
Witam. wgrałem wersję "n" i "o" i na wyświetlaczu są tylko "krzaczki" wersja "j " wyświetla prawidłowo , co zrobiłem nie tak . Proszę o pomoc
09-03-2021 8:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LUN Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 252
Dołączył: 01-09-2014
Post: #69
RE: uSDX
Dopisz:

lcd.setCursor(0, 0); lcd.print(F("TEST")); delay(1000);
show_banner(); delay(1000);

przed pierwszą instrukcją w setup (digitalWrite(KEY_OUT, LOW); // for safety..... - linia 4221 w wersji o)
Jeżeli napisy się pojawią, instrukcje można przenieść za linię z instrukcją: si5351.powerDown();

Andrzej
09-03-2021 10:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GRV Offline
Bogdan
**

Liczba postów: 81
Dołączył: 15-07-2017
Post: #70
RE: uSDX
Niestety nie pomogło , jedynie wersja ''j'' prawidłowo wyświetla , może jest problem w innej numeracji lini u mnie w sofcie w arduino.
09-03-2021 11:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości