Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
uSDX
SO6R Offline
Darek
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 14-11-2016
Post: #51
RE: uSDX
A proszę bardzo:

https://groups.io/g/ucx/topic/sdxn_novic...0,80650623

Przy końcu wątku jest lekko podrasowany schemat :-)

Rysiu warto zwrócić uwagę, że PY2OHH łączy bramki logiczne równolegle (nawet do 3...4 w zależności od zastosowanego scalaka) dla zwiększenia wydajności prądowej. Dodatkowo zmienił tranzystor na przełączniku N/O na bardziej wysokonapięciowy (na irf510 czyli ten sam co we wzmacniaczu). Mam w planie sprawdzić wzmacniacz na 3xbs170 vs irf530 (również zasilany podwyższonym napięciem tak do 20-22volt)

pozdrawiam
Darek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-03-2021 19:15 przez SO6R.)
07-03-2021 18:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYD Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 106
Dołączył: 13-11-2009
Post: #52
RE: uSDX
(04-03-2021 11:18)SO6R napisał(a):  Fajna ta wersja od SQ4AVS....można się wpasować w różne obudowy i daje też alternatywę rozbudowy o kolejne pasma na "kanapkach" z filtrami.

Pojawiła się wersja "o" oprogramowania...m.in. znowu poprawa SSB i obsługa kwarcu 16MHz (np nie trzeba wtedy wymieniać w Uno na 20MHz).

U mnie tylko odbiornik na bazie Uno...od razu mamy CAT (TS480)
Jaki wyświetlacz użyłeś ? Sterownik SSD1306 ??

https://www.youtube.com/user/SP4XYD/videos
07-03-2021 19:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 14-11-2016
Post: #53
RE: uSDX
SSD1306 0.96"

pozdrawiam
Darek
07-03-2021 21:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,033
Dołączył: 20-09-2009
Post: #54
RE: uSDX
Rysio.
Podpowiedz w której linijce (nr) jest wzmianka o fuse bitach.
İmage
Czy w ver.1.02j to
nr 67 // FUSES = {.low = 0xFF, .high = 0xD6, .extended = 0xFD}; // Ustawienia bezpieczników powinny być takie podczas programowania
I czy tak należy wybrać
W tym programie
İmage
DLa wersji 1.02o jest zapis
nr80 // Instalacja UCX: Na pustym chipie użyj ustawień bezpiecznika (standardowe Arduino Uno) (E: FD, H: DE, L: FF) i użyj dostosowanego bootloadera Optiboot dla zegara 20 MHz, a następnie prześlij przez interfejs szeregowy (z RX, TX i linie DTR podłączone odpowiednio do pinów 1, 2, 3)
Z Twoich zapisów wynika,że nie wystarczy wybrać >8MHz (tam się te różowe same ustawiają),ale trzeba ręcznie wklepać.
Dla 20MHz zaznaczyć >8MHz i wklepać FF D6 FD
Czy dobrze myślę ?

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2021 1:40 przez SP6AUO.)
08-03-2021 1:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5DTL Offline
Grzegorz
**

Liczba postów: 90
Dołączył: 28-09-2020
Post: #55
RE: uSDX
Jeżeli mogę wrzucę coś od siebie.

Rozpocząłem montaż, obecnie płytkę którą składam przeznaczam na testy, finalnie całość przeniosę na nowe PCB z ewentualnymi modyfikacjami.

Najbardziej zależy mi na zastąpieniu tranzystorów BS170 w PA na IRF610 i na tym się głównie skupię.

W chwili obecnej uruchomiłem część odbiorczą, na razie bez filtrów (zwora widoczna na zdjęciu). Jestem mile zaskoczony czułością odbiornika, w paśmie 20m na kawałku przewodu wyrzuconego przez okno odebrałem łączność foniczną.

Wraz z istotnym postępem będę informował o poczynaniach.

[attachment=16923]

73! , Grzegorz
08-03-2021 5:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #56
RE: uSDX
(08-03-2021 1:40)SP6AUO napisał(a):  ciach:.....
Z Twoich zapisów wynika,że nie wystarczy wybrać >8MHz (tam się te różowe same ustawiają),ale trzeba ręcznie wklepać.
Dla 20MHz zaznaczyć >8MHz i wklepać FF D6 FD
Czy dobrze myślę ?

Andrzej, TAK!
W różnych wersjach pisze to w innych liniach, nie będę przytaczał gdzie.
W programie AVRCalkulator wpisujesz ręcznie:
1. W różowych kratkach.....LOW FF, HIGH D6, Extended FD,
to dla kwarcu 20MHz.
2. Wciskasz "USTAW"
3. W "rodzaj pamięci" zaznaczyć "Fuse bity"
4. Wcisnąć "WYKONAJ"
Sam program może być już wgrany, tego nie zmienimy, zmieniamy tylko ustawienia taktowania procesora.
Pewnie to wiedziałeś jak zrobić, ale napisałem dla potomnych....

Grzegorzu SQ5DTL, moja rada dla Ciebie, nie musisz jej brać pod uwagę......
Zmontuj najpierw oryginał i uruchom, a dopiero potem kombinuj, bo łatwo się zapętlić w rzeczach oczywistych.
Ten problem przerobiłem już wielokrotnie, straty mogą być spore, czasowe przede wszystkim.
Przyjemnego konstruowania!
..................
Rysio!
08-03-2021 12:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,033
Dołączył: 20-09-2009
Post: #57
RE: uSDX
RYSIO!. Serdeczne dzięki.Jesteś WIELKI.
Sprawa fuse bitów załatwiona,a jaki plik muszę mieć do programu mkAVRCalculator (problem z moją pamięcią)
Czy ten QSB-SSB.ino trzeba jakoś skompilować na .HEX ? Czy w arduino ?
Raz chyba z rok temu jakoś zaprogramowałem i kompletnie wyleciało z głowy.
Muszę od nowa jakoś to oswoić. Wyciągnąłem moduł z szuflady,żeby go poprawić jak mi się uda.
Nie ukrywam,że też mam odbiór nie najlepszej jakości.Dlatego zmontowane pcb wylądowało w dolnej szufladzie.

Andrzej
08-03-2021 12:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,361
Dołączył: 29-01-2010
Post: #58
RE: uSDX
Rysiu a może byś wrzucił hex-a skompilowanego przez Ciebie bez bootladera myślę, że wielu Kolegom by to pomogło
Do produkcji zostanie płytka przerobiona zgodnie z uwagami Rysia SP6IFN
08-03-2021 12:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #59
RE: uSDX
(08-03-2021 12:52)SP6AUO napisał(a):  Czy ten QSB-SSB.ino trzeba jakoś skompilować na .HEX ? Czy w arduino ?
Andrzeju,
tak, należy go skompilować.

Otwórz go w Arduino IDE, wybierz odpowiedni procesor i skompiluj. Z poziomu tego IDE można również wgrać skompilowany wsad, pod warunkiem, że w procku siedzi już arduinowy bootloader.

73 Paweł
08-03-2021 13:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Ryszard
****

Liczba postów: 455
Dołączył: 23-03-2010
Post: #60
RE: uSDX
(08-03-2021 12:58)SQ4AVS napisał(a):  Rysiu a może byś wrzucił hex-a skompilowanego przez Ciebie bez bootladera myślę, że wielu Kolegom by to pomogło
Do produkcji zostanie płytka przerobiona zgodnie z uwagami Rysia SP6IFN

Z tym HEXem to trochę będzie nie w porządku, bo ja mam go skompilowanego dla f=27000000, dlatego że mam jako generator użyty gotowy moduł PLL, i tu jest dokładna częstotliwość (odczyt na wyświetlaczu jest zgodny z rzeczywistością). Dla samego kwarcu wystąpi znaczna odchyłka, o czym pisze w pliku .ino.
Nie mniej dla samych prób moja wersja bez botloudera wersji najnowszej "o", f kwarcu 27MHz.
....................
Rysio!
(08-03-2021 13:28)SQ8MVY napisał(a):  Andrzeju,
tak, należy go skompilować.

Otwórz go w Arduino IDE, wybierz odpowiedni procesor i skompiluj. Z poziomu tego IDE można również wgrać skompilowany wsad, pod warunkiem, że w procku siedzi już arduinowy bootloader.

Dodam tylko że musi to być bootloader dla Arduino UNO, inny mi nie chodził, usiłowałem na Arduino Deumilanowe, bo nie mam UNO.
Ale to dla mnie nie był problem gdy zrozumiałem swój błąd w ustawieniu FUSE Bitów w McAVRCalkulatorze.
................


Załączone pliki
.hex  qcx_ssb_ver_o_01.ino.standard.hex (Rozmiar: 85.9 KB / Pobrań: 389)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2021 13:48 przez SP6IFN.)
08-03-2021 13:45
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości