Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bartek
SP4EJT Offline
Marcin
****

Liczba postów: 340
Dołączył: 06-05-2011
Post: #81
RE: Bartek
Patrząc na schemat rozumimem że podłączyłeś sie oscyloskopem pod PINy 14 układów scalonych. Ukłąd może stanowić nieliniowe obciążenie i stąd może to zniekształcenie - nie wiem bo nie robiłem pomiarów akurat tego układu ale sądząc po tym że ma w sobie bipolarne tranzystory to może tak być -złącze BE tranzystora to tak jakby dioda.

Zmierz oscyloskopem sygnały na wejściu przekaźnika, czyli zaraz po wyjściu z generatorów. Jeśli będą bardzioej kształtne to to cco napisałem wyżej może okazać sie prawdą.

Pytanie : wiesz co to są częstotliwości harmoniczne ?
08-12-2011 23:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 29-08-2009
Post: #82
RE: Bartek
Panowie, bez jaj. Z takim sygnałem VFO jak na ostatnich fotach Atlantisa to radio MUSI działać poprawnie.
MAc
09-12-2011 1:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #83
RE: Bartek
czolem,

jesli interesuje nas kształt sygnału, a nie wiemy czy to wpływ sondy to zawsze można zrobić obciążenie w postaci np. dwóch rezystorów szeregowo np. 1500 ohm i 100 ohm. Podłączamy je do układu a oscyloskop tylko do tego 100 ohm. W ten sposób nie obciążymy układu niską impedancją przyrządu. Zmierzyć wartości napięcia tym się nie da, ale kształt zostanie zachowany.

Druga sprawa że tam VFO ma separator - więc kształt raczej się nie powinien zmienić. Proponuję zastosowanie tego prostego tricku powyżej i sprawdzenie.

73! Artur sp2qca
09-12-2011 12:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 282
Dołączył: 24-03-2009
Post: #84
RE: Bartek
Czesc,
sluchaj przyjacielu, nie zawracaj sobie glowy ksztaltem tych sygnałów...na pewno nie one są powodem twoich problemów...brakuje im co nieco do ideału ale na pewno na słuch nie zauważysz, ze one coś złego powodują na slyszanych sygnalach...
nie wnioslem tu nic nowego, ale moze chociaż nastrój ci poprawię...
powodzenia i twórczych sukcesów życzę dla Wszystkich.

Witek sp5taa.
09-12-2011 14:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9RTN Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 43
Dołączył: 24-02-2010
Post: #85
RE: Bartek
Witam po dłuższej nieobecności.
Oscylogramy świadczą raczej o tym, że oscyloskop nie jest najwyższej klasy, poza tym są OK.
W moim ostatnio zrobionym Bartku obwód wyjściowy PA jest szerokopasmowy, na ferrycie, 5/5 zwojów drutem ok. 0,5 mm.
Każdy ferryt tu się nadaje, byle przenosił 3,5 MHz.
W praktyce ferryt można sprawdzić w ten sposób, że nawija się kilka zwojów pierw/wtórne, na pierwotne podaje sygnał z GDO, a na wtórnym mierzy napięcie sondą w.cz. albo oscyloskopem.
Do określenia punktów pracy tranz. o wiele łatwiej jest mierzyć napięcia na rezystorach emiterowych.
Ptaszki w Bartku są b. trudne do wyeliminowania, nawet po zaekranowaniu całego toru pcz i zastosowaniu ekranowanego przekaźnika sygn. VFO/BFO. Proponuję się przyzwyczaić Big Grin
Byłem pytany z jaką anteną pracuje Bartek z YT - inv V, 2 x19 m.
Trochę dziwią mnie te problemy z Bartkami, bo moje uruchamiały się bezproblemowo, przynajmniej po stronie RX.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2011 19:00 przez SP9RTN.)
09-12-2011 19:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZI Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 403
Dołączył: 19-03-2010
Post: #86
RE: Bartek
Ja problemów z Bartkiem po stronie RX bynajmniej nie mam żadnych, jeśli chodzi o uruchomienie. Właściwie z miejsca, zaraz po włączeniu "coś" dało się usłyszeć. Tym "czymś" o ile dobrze pamiętam był "The Pip" na 3756 kHz. Z szumu już na tym etapie dość wyraźnie wybijały się też niektóre stacje CW. W miarę wygodne słuchanie SSB stało się możliwe po delikatnym podregulowaniu filtrów i BFO. Teraz po prostu chciałbym wszystko podregulować do optymalnych wartości. Oczywiście na razie i tak źródłem wielu problemów może być chociażby prowizoryczna "antena" z drutu rozciągniętego za oknem.
Uruchamianie TX stoi w miejscu (Bo i po co, skoro ciągle nie mam licencji? Kiedyś trzeba będzie w końcu zdać egzamin, ale ciągle brak czasu...).

Jeśli chodzi o "ptaszki" to zdaje sobie sprawę, że to problem większości amatorskich konstrukcji. Ale np. w takim Taurusie jest ich o wiele mniej. Podobnie jak w Kacprze, którego właśnie uruchamiam - a to przecież młodszy brat Bartka. Wink Spróbuję jutro nagrać dźwięki jaki towarzyszą przestrajaniu - poza kilkoma silnymi piskami słychać też parę słabszych. Muszę tylko najpierw ponownie dobrać kondensatory przy cewce VFO - wymieniłem kondensator strojeniowy. Stary był zwykłym kondensatorem z radia AM o maksymalnej pojemności około 330pF (pojedyncza sekcja). Nowy (wyposażony we własną skalę) ma o wiele więcej, bo 550pF. Poprzedni łączyłem z cewką bezpośrednio, a i tak nie wystarczało zakresu przestrajania na pokrycie całego pasma (rezygnowałem z kawałka części telegraficznej). Tutaj chyba będzie odwrotnie i zakres przestrajania wyjdzie poza pasmo - będę musiał dobrać kondensator sprzęgający go z cewką...

A wracając do zakłóceń, to nie pochodzą one raczej z zewnątrz - nie znikają po odpięciu anteny, nie reagują na kręcenie tłumikiem antenowym. No chyba, że coś może przenikać po zasilaniu (zasilacz mam od CB-Radia, 13,8V).
09-12-2011 19:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2EER Offline
Jacek sk
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 17-06-2009
Post: #87
RE: Bartek
Witam czytających - piszę w imieniu Wiesia sp2bsd - Wiesiu nie ma dostępu do internetu, jest po wylewie - poprosił mnie o wykonanie pcb do Bartka - czy któryś z kolegów ma w swoich zasobach rysunek pcb gotowy do termo transferu w odpowiednich wymiarach? - to tyle pozdrawiam wszystkich 73 Jacek.
09-12-2011 19:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZI Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 403
Dołączył: 19-03-2010
Post: #88
RE: Bartek
Może ten się nada?

http://hotfile.com/dl/137109622/52effa0/...k.tif.html
09-12-2011 22:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2EER Offline
Jacek sk
***

Liczba postów: 182
Dołączył: 17-06-2009
Post: #89
RE: Bartek
Witam - link nie działa.
09-12-2011 23:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 21-10-2010
Post: #90
RE: Bartek
Witam, to samo co na linku w TIFF'ie, podaje w PDF , jakosc nieciekawa, ale przy takiej PCB retusz tonneru po zaprasowaniu i powinno wystarczyc.


.pdf  BartekPCB.pdf (Rozmiar: 304.07 KB / Pobrań: 1301)
pozdrawiam
Krzysztof SQ8Z
10-12-2011 0:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości