Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprint Layout
SP9RQA Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 345
Dołączył: 30-09-2009
Post: #181
RE: Sprint Layout
(16-03-2022 8:03)SP9OYN napisał(a):  Dotyczyły głównie odstępów między ścieżkami, oraz wielkości przelotek.
Zrobiłem projekt i wysłałem do nich z prośba o weryfikację.
Musisz sprawdzic wymagania i ograniczenia dotyczą płytki - ścieżek, odstępów, przelotek.

Dokładnie tak jest. Jak się zleca zrobienie płytki do "normalnej" firmy, a nie jakiś paściarzy to jak jest coś nie tak to dzwonią i mówią co jest źle i co trzeba poprawić.
Każda firma ma na swojej stronie opisane wymagania co do minimalnej wielkości przelotek itp. Dlatego też trzeba patrzyć gdzie i co się wysyła do zrobienia.
Tam gdzie pracuję korzystamy w zasadzie z dwóch firm. Do bardziej skomplikowanych
wysyłamy do Technoserwisu (bo robią nawet przelotki zagrzebane), a do dwuwarstwowych do Elpinu. Z Elpinu dzwonią z każdym razem jak coś się im nie podoba i już nie raz uratowali mi płytkę. Nawet czasami sami poprawiają ;-) i nie chodzi tu o to, że projektują ścieżki zamiast mnie, tylko np. jak przeoczyłem, że opis wchodzi na pada to go po prostu przesuną.
17-03-2022 12:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,345
Dołączył: 29-01-2010
Post: #182
RE: Sprint Layout
Chodzi mi o sposób w jaki sposób się robi przelotki zagrzebane w Sprincie.
17-03-2022 14:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9OYN Offline
Janusz
**

Liczba postów: 83
Dołączył: 17-05-2012
Post: #183
RE: Sprint Layout
Najpierw musisz zanaczyć "multilayer" w "Board properties" wtedy dopiero pokażą się wartswy "inner"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2022 15:11 przez SP9OYN.)
17-03-2022 15:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,345
Dołączył: 29-01-2010
Post: #184
RE: Sprint Layout
Wiem mam tylko problem polegający na tym by przelotki nie przechodziły przez wszystkie warstwy a były np. między pierwszą i drugą; drugą i trzecią itp.
17-03-2022 17:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9OYN Offline
Janusz
**

Liczba postów: 83
Dołączył: 17-05-2012
Post: #185
RE: Sprint Layout
Zaznaczasz "Trough pad" na tych warstwach na których potrzeba
Zapoznaj się też z tekstem na https://www.pcbnow.eu/sprint-layout
17-03-2022 17:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,345
Dołączył: 29-01-2010
Post: #186
RE: Sprint Layout
Januszu problem jest taki że nie można zaznaczyć w sprincie przelotek między tylko dwoma warstwami, przebija przez wszystkie cztery warstwy
17-03-2022 20:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,345
Dołączył: 29-01-2010
Post: #187
RE: Sprint Layout
Napisałem do producnta softu, łączone są wszystkie warstwy brak możliwości produkcji przelotek zagnieżdżonych
25-03-2022 8:38
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9OYN Offline
Janusz
**

Liczba postów: 83
Dołączył: 17-05-2012
Post: #188
RE: Sprint Layout
No to przepraszam, ale nie zrozumieliśmy się.
Zgadza się otwór przechodzi przez wszystkie warstwy.
27-03-2022 8:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
JACEK11111 Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 48
Dołączył: 29-09-2016
Post: #189
RE: Sprint Layout
Witam wszystkich. Mam problem z programem, nie potrafię polączyć prawej nogi rezystora do masy bottom zielonej. Za każdym razem mam obramowanie prawego pada. Proszę o podpowiedz co muszę zrobić ażeby prawą nogę zalala masa.
Pozdrawiam.

İmage
06-04-2022 10:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GPQ Offline
Tadek
****

Liczba postów: 343
Dołączył: 26-01-2013
Post: #190
RE: Sprint Layout
Trzeba kliknąć interesujący nas pad (podświetlić). Następnie w properties odznaczyć thermal pad . Następnie przesunąć suwak w prawą stronę . Jeżeli chcemy żeby znikły trójkąciki nie połączone z masą , trzeba na "gwiazdce " zaznaczyć kwadraciki po przekątnej.
06-04-2022 18:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości