Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprint Layout
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 287
Dołączył: 18-10-2011
Post: #151
RE: Sprint Layout
Zadzwoń to Ci wyjaśnię wszystko, za dużo pisania.
Telefon poszedł na PRV.
18-07-2019 8:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8BAI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 31-10-2009
Post: #152
RE: Sprint Layout
Witam,
Mam pytanie do użytkowników Sprinta - czy ktoś może ma tzw. "footprint" inaczej makros tranzystorów MRF186 i MRF 9189 i może udostępnić?
Z góry dziękuję
73 de Jacek
19-07-2019 15:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SPO3O2OL Offline
_._. _ _._
****

Liczba postów: 330
Dołączył: 07-01-2017
Post: #153
RE: Sprint Layout
Wydaje się że doszedłem jak tworzyć przelotki w SL6 używając Trough pad ale jakiej opcji użyć aby pewne przelotki z padem były zasłonięte maską w przypadku gdy nie są wykorzystywane do montażu podzespołów a jedynie łączą ścieżki między warstwami nie wiem.Czy da się to zrobić w SL6?

Edit:Wydaje się,że coś znalazłem.Zaznaczam Solder mask a następnie klikam tylko w te przelotki które mają być zamaskowane.Widzę w Photoview,że taka przelotka nie ma jakby miedzi wokół Pada.Tylko czy będzie tam wykonany Vias?Myslę że tak gdyż w Edit dany Pad jest wyświetlany na niebiesko po odznaczeniu w Solder mask.Prośba o weryfikację toku myślenia.

Wojc!o
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-08-2019 16:59 przez SPO3O2OL.)
18-08-2019 16:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #154
RE: Sprint Layout
(18-08-2019 16:31)SPO3O2OL napisał(a):  ...jakiej opcji użyć aby pewne przelotki z padem były zasłonięte maską...
Czy da się to zrobić w SL6?

Tak, da się to zrobić.
vias, pady itp. w SL 6.0

73 Paweł
18-08-2019 17:04
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 184
Dołączył: 31-05-2011
Post: #155
RE: Sprint Layout
Czy w SL jest możliwość wykonania padów z otworami pod płaskie wyprowadzenia, np. gniazdo mini jack stereo.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-11-2019 1:13 przez SP5CGI.)
04-11-2019 17:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8BAI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 31-10-2009
Post: #156
RE: Sprint Layout
(04-11-2019 17:08)SP5CGI napisał(a):  Czy w SL jest możliwość wykonania padów z otworami pod płaskie wyprowadzenia, np. gniazdo mini jack stereo.

Mam takie samo pytanie do użytkowników SL6. Jeśli pad jest prostokątem, to jak w jego środku zrobić otwór pod płaski wtyk? Tylko dostępny jest otwór okrągły, niestety.
Jacek SP8BAI
23-12-2019 23:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #157
RE: Sprint Layout
To są ogranieczenia tego prostego programu, ale można odrobinę pokombinować w niestandardowy sposób.

Np. tak:
İmage



73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2019 1:22 przez SQ8MVY.)
24-12-2019 1:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,188
Dołączył: 02-07-2010
Post: #158
RE: Sprint Layout
Tu raczej chodzi chyba o wymuszenie w gerberach frezowania. Sam pad bez otworu utworzy się z dwóch półokręgów, dwóch kawałków ścieżek i ustaleniu aby tam nie było soldermaski. 30 otworów nachodzących na siebie to raczej technik z firmy produkującej PCB nie puści na maszynę.

73 JERZY SQ9RFC
24-12-2019 3:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8BAI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 59
Dołączył: 31-10-2009
Post: #159
RE: Sprint Layout
(24-12-2019 3:03)SQ9RFC napisał(a):  Tu raczej chodzi chyba o wymuszenie w gerberach frezowania. Sam pad bez otworu utworzy się z dwóch półokręgów, dwóch kawałków ścieżek i ustaleniu aby tam nie było soldermaski. 30 otworów nachodzących na siebie to raczej technik z firmy produkującej PCB nie puści na maszynę.

Dziękuję za podpowiedzi jak zrobić taki pad.
Spokojnych i zdrowych Świąt życzę wszystkim czytającym HM-SP
Jacek
24-12-2019 17:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 95
Dołączył: 29-07-2013
Post: #160
RE: Sprint Layout
Można spróbować narysować to w "outline".
25-12-2019 0:08
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości