EDIT: Hmm... Złożyłem tego reakcyjniaka, jak na razie jednak bez pozytywnego efektu. Sprawdzę jeszcze raz montaż i elementy (choć wydaje mi się, że nie popełniłem błędów...). Moje pierwsze podejrzenie to BF964. Niestety miałem jedynie egzemplarz z wylutu, który kiedyś,dawno temu dostałem w prezencie. Nie jestem pewien jego stanu, a w sklepie nowych nie mieli. Po podłączeniu zasilania nie słyszę szumu superreakcji, przy kręceniu potencjometrem nie słychać też żadnych stacji, zakłóceń itp. Po dotknięciu śrubokrętem bazy BC107 słychać w głośniku "brum" - czyli przedwzmacniacz jest ok.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wyprowadzeń tego tranzystora. Lutując sugerowałem się rysunkiem z RE. Był tam pokazany widok od góry, a o orientacji tranzystora decydował napis. U mnie jak widać na poniższym zdjęciu jest on półkolisty, jednak u dołu widać "kreskę", która (jak mi się zdawało) oznacza dół. Może się pomyliłem?
Bo szukając
kart katalogowych nie trafiłem na nic pomocnego - na wszystkich, które znalazłem był rysunek przedstawiający tranzystor z jednym wyprowadzeniem dłuższym, oznaczającym dren. U mnie wszystkie wyprowadzenia były tej samej długości, przynajmniej tak mi się wydaje.
BTW przy dotknięciu śrubokrętem źródła tranzystora (a przynajmniej miejsca, w którym powinno być źródło) w głośniku słychać cichy brum.
UPDATE: Przejrzałem swój zbiór starych "Radioelektroników" znajdując jeszcze kilka konstrukcji radiofonicznych:
- RE 01/1980 i 02/1980 - Tuner stereofoniczny FM. Fabryczna głowica, p.cz. na UL1242, stereodekoder na UL1601, wskaźnik sygnału + wyciszenie + zero FM na tranzystorach z UL1111, przedwzmacniacz na BC109, do tego prosty zasilacz. Budowa modułowa.
- RE 01/1984 i 02/1984 opis dosyć rozbudowanego tunera UKF. Kompletny projekt: głowica, zespół p.cz. (TDA1200/UL1200) ze stereodekoderem (MC1310), programator, cyfrowy odczyt częstotliwości (na jakimś dedykowanym scalaku) ze wzmacniaczem napięcia heterodyny i zasilacz. Bez paru zmian w założeniach nie sposób byłoby dziś wykonać ten projekt. )
- W RE 12/1986 znajduje się projekt prostego, przenośnego odbiornika UKF. BF194 jako szerokopasmowy wzmacniacz wejściowy, dalej głowica na UL1042, filtr 201, FCM, UL1242 (222 jako filtr dyskryminatora) a w części m.cz. UL1490. Przestrajanie indukcyjnością - zamierzeniem autora było raczej zrobienie radia do odbioru ulubionej stacji, które nie będzie zbyt często przestrajane. W RE 2/92 opis przeróbki umożliwiającej przestrajanie warikapem a nawet przełączanie między CCIR a OIRT.
- W RE 11/1993 i 12/1993 mamy projekt odbiornika z cyfrowym, automatycznym wyszukiwaniem stacji (na układach CMOS). W części analogowej UL1042, UL1200, TDA2030. "Skala" odbiornika złożona z szesnastu diod LED.
- W RE 12/2008 zamieszczono opis prostego odbiornika FM na TDA7000 i jakimś scalonym wzmacniaczu m.cz. IMO nie warto zawracać sobie głowy, gdyż opis to za dużo powiedziane - raczej reklama zestawu do samodzielnego montażu. Brak rysunków płytki (jedynie zdjęcia) a cewka dyskryminatora wytrawiona na płytce (a więc trudno będzie odtworzyć).
Pierwszy dość skomplikowany i ambitny, dwa ostatnie już nieco prostsze. Niestety został w nich użyty dość deficytowy scalak UL1042. Właściwie co się z nimi stało, że nie za często widać je na rynku? Ludzie zużyli je do konwerterów OIRT-CCIR na początku wieku?
UPDATE: Superreakcyjniak z RE działa. Okazało się, iż coś nie tak było z MOSFETem. Dzisiaj dostałem przesyłkę z nowymi tranzystorami. Wlutowałem jeden z nich i odbiorniczek zaczął działać natychmiast. Faktycznie działa bardzo stabilnie - odbiór jest czysty, w stację wstraja się łatwo. Jedynie będę musiał wypróbować inny wzmacniacz. Bo ten na którym testowałem (LM386) wzbudza się, gdy chcę trochę bardziej zwiększyć głośność.