![]() |
Konstrukcje radiofoniczne - najchętniej klasyczne - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Urządzenia nadawczo odbiorcze KF (/forum-62.html) +--- Dział: Odbiorniki radiowe (/forum-77.html) +--- Wątek: Konstrukcje radiofoniczne - najchętniej klasyczne (/thread-445.html) |
Konstrukcje radiofoniczne - najchętniej klasyczne - SQ9RZI - 15-07-2010 22:17 Ostatnio wzięło mnie na składanie "klasycznych" konstrukcji - w tym celu sięgam głównie do starych roczników Radioamatora, Radioelektronika, Młodego Technika itp. Z urządzeń krótkofalarskich składam właśnie "Bartka" (zmontowany w jakichś 95%, chwilowo prace zawieszone z powodu braku paru elementów). Poza tym złożyłem ostatnio m.in.
Zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre z tych konstrukcji są proste, mało ambitne, wręcz banalne. Mi chodziło jednak o coś innego - w ciągu kilkunastu minut wykonać rano płytkę (nawiercenie otworów wedle szablonu, nakreślenie ścieżek markerem i do roztworu) a potem w ciągu jednego lub dwóch wieczorów złożyć i uruchomić urządzenie. Tak czysto rekreacyjnie. W ciągu tych wakacji złożę pewnie jeszcze coś takiego - zainspirowała mnie seria filmów na YouTube, na których różni ludzie chwalą się własnoręcznie wykonanymi lampowymi reakcyjniakami. ![]() Jeśli ktoś z was dysponuje jakimiś ciekawymi projektami, najlepiej przetestowanymi empirycznie - będę wdzięczny za wszelkie informacje, skany, linki itp. Najchętniej widziane projekty "klasyczne", np. z czasów CEMI - pozwoli to jakoś spożytkować posiadane elementy. ![]() Słyszałem na przykład o jakimś projekcie tunera AM, publikowanym na łamach jednego z czasopism z latach osiemdziesiątych lub dziewięćdziesiątych. Ponoć była to konstrukcja dość znana wśród amatorów - mi nie udało się niestety trafić na jej ślad. RE: Konstrukcje radiofoniczne - najchętniej klasyczne - SP2JQR - 15-07-2010 23:08 Kiedyś wykonałem całe mnóstwo odbiorników superreakcyjnych, ale najlepszy schemat ze wszystkich był swego czasu zamieszczony w Radioelektroniku. Nie pamiętam numeru - kilka lat temu. Był to układ na mosfecie BF966. W przeciwieństwie do innych układów okazał się najbardziej stabilny i niewrażliwy na bardzo duże zmiany napięcia zasilania. pzdr RE: Konstrukcje radiofoniczne - najchętniej klasyczne - SQ9RZI - 16-07-2010 8:55 (15-07-2010 23:08)SP2JQR napisał(a): Kiedyś wykonałem całe mnóstwo odbiorników superreakcyjnych, ale najlepszy schemat ze wszystkich był swego czasu zamieszczony w Radioelektroniku. Nie pamiętam numeru - kilka lat temu. Był to układ na mosfecie BF966. W przeciwieństwie do innych układów okazał się najbardziej stabilny i niewrażliwy na bardzo duże zmiany napięcia zasilania. Kilka lat temu w sensie pierwszej dekady XXI wieku? Niestety nie prenumerowałem już wtedy RE... Pamiętasz może mniej-więcej który to mógł być numer (bliżej początku czy końca dekady)? Przypomniałem sobie, że był jeszcze jeden interesujący projekt w RE (styczeń i luty 1984) - tuner FM stereo z cyfrowym odczytem częstotliwości o programatorem podobnym do tych z Neptuna (cztery pamięci, mikrostyki). Także dzisiaj trzeba by zrezygnować z niektórych bloków - odczyt częstotliwości był zrobiony na jakimś specjalizowanym scalaku, który dzisiaj będzie ekstremalnie trudno dostępny. Głowicę OIRT trzeba by przestroić albo zastosować inną, wtedy też upraszczamy zasilanie i musimy w inny sposób zrobić programator. RE: Konstrukcje radiofoniczne - najchętniej klasyczne - SP2JQR - 16-07-2010 11:31 Wydaje mi się, że było to gdzieś w okolicach 2000 - 2005 czyli całkiem nie tak dawno, nie mam teraz czasu na szukanie tego, ,mam gdzieś tylko kopię. [attachment=18781] RE: Konstrukcje radiofoniczne - najchętniej klasyczne - SQ9RZI - 16-07-2010 17:33 Hmm... Widzę tylko jedną pozycję pasującą (po tytule) do zagadnienia w tej dekadzie: Z. Nowak, Superreakcyjny odbiornik UKF [w:] "Radioelektronik" 4/2001, s. 17. To będzie to? Jeśli tak, to mam gdzieś nawet BF964. Jeśli BB105G można zastąpić BB105B albo BB109G, to pewnie będzie to mój następny projekt na jeden wieczór. ![]() RE: Konstrukcje radiofoniczne - najchętniej klasyczne - SP2JQR - 17-07-2010 10:11 Śledziłem wszystko, jeśli ten odbiornik jest na mosfecie to nie było innego takiego projektu. Proponuję podoświadczać go bardziej. Wsadzić tranzystor CF300, zamiast obwodu odpowiedni rezonator i mamy banalnie prosty RX na zakresy GHz !!! Jest to bardzo dobry odbiornik do wszelkich alarmów i bram. Odbiór radiofonii w tego typu konstrukcjach traktuję jako ciekawostkę, ale byłem zaskoczony czułością i jakością. W dalszym etapie można dobudować wzmacniacz w.cz - powiększy czułość i zmniejszy pasożytnicze promieniowanie. pzdr RE: Konstrukcje radiofoniczne - najchętniej klasyczne - SQ9RZI - 17-07-2010 16:35 Wiem, że do słuchania audycji radiofonicznych takie urządzenie nadaje się średnio. Jak mówiłem moim celem jest coś innego - złożyć coś w celach rekreacyjnych i zobaczyć jak działa. Do "zwykłego" słuchania mam kilka innych (fabrycznych) odbiorników w domu, a poza tym jak mówiłem już jedną superheterodynę FM na starych scalakach złożyłem, obecnie jestem w trakcie składania tunera. Złożenie superreakcyjniaka wg opisu z MT miało jednak w moim przypadku pewien ciekawy aspekt. Mogłem się przekonać jak wygląda siła sygnału poszczególnych stacji w mojej okolicy. "Zwykłe" radia mają na tyle dużą czułość, że nie widać różnicy między jedną stacją a drugą. Co najwyżej niektóre z nich odbierają kiepsko bez anteny UKF na dachu. Okazało się, że najlepiej odbierało u mnie Radio Maryja, potem długo nic, potem PR1, RMF, Zet i chyba coś jeszcze. Pasożytnicze promieniowanie nie powinno być problemem. Może w warunkach zabudowy wielorodzinnej to potrafi być uciążliwe dla sąsiada, który próbuje za ścianą słuchać tej samej stacji. W moim przypadku zabudowa jest luźna, ze strefą buforową w postaci pól, sadów i przydomowych ogródków. ![]() RE: Konstrukcje radiofoniczne - najchętniej klasyczne - Krystian - 17-07-2010 19:32 Jak tam Kolego Atlantis ![]() ![]() RE: Konstrukcje radiofoniczne - najchętniej klasyczne - SQ9RZI - 17-07-2010 19:45 (17-07-2010 19:32)Krystian napisał(a): Jak tam Kolego Atlantis Jeśli piszesz o superheterodynie na UL1244 o której pisałem w tym temacie to tak - udało mi się uruchomić to radyjko. Problem nie był skomplikowany - po pierwsze za duży poziom sygnału z głowicy UKF (na razie fabrycznej) powodował wzbudzanie się wzmacniacza p.cz., po drugie był jakiś problem z cewką dyskryminatora (nie mogłem ustawić zera FM). Po zastosowaniu filterka 7x7 211 problem zniknął od razu. Na razie radyjko ma formę kilku płytek leżących na stole i zasilanych z zasilacza AT. Będę musiał pomyśleć nad jakąś obudową oraz większym głośniczkiem (chociaż nie wiem czy nie poczekam z tym do odpalenia własnoręcznie skleconej głowicy UKF). Właśnie teraz słucham na nim Trójki. ![]() Jeśli natomiast miałeś na myśli ten dziwny projekt radia LW bez cewek to niestety na razie nie zaglądałem do niego. RE: Konstrukcje radiofoniczne - najchętniej klasyczne - Krystian - 17-07-2010 21:59 Źle się wyraziłem - chodziło mi właśnie o to radyjko bez anteny. Ja spróbuję je wykonać. To co uda mi się osiągnąć napiszę na PW. Pozdrawiam! |