Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sterownik przemiennika
SQ8MVY Online
Paweł
****

Liczba postów: 629
Dołączył: 30-07-2011
Post: #101
RE: Sterownik przemiennika
Witam,

Napisz, co chcesz osiągnąć poprzez ustawienie fusebitów. W PonyProg ustawiasz fusbity w Command -> Security and Configuration bit
Z poziomu programatora w Bascom rówież ustawisz fusbity.
Dla zewnętrznego kwarca od 3 do 8MHz bez dzielnika /8, ustawiasz fusbity na:
Low: FD
High: DF
Extended: FF

Warto również zmienić tego PonyProga na coś nowszego, szybszego, mniej problematycznego obsługującego dużo większą paletę AVR-ków

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-10-2020 20:05 przez SQ8MVY.)
08-10-2020 20:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7QHP Offline


Liczba postów: 9
Dołączył: 20-09-2017
Post: #102
RE: Sterownik przemiennika
mam stk200 kupionego kiedyś tam ( z 10lat temu) , na bascom avr nie byłem w stanie zaprogramować , na ponyprog bez problemu , dlaczego się pytam , bo procek chodzi na wew. generatorze , ton jest około 400-600hz , znamiennik nadawany w tempie 5 grup na min. podtrzymanie tx ok. 2min i przypuszczam że podczas kompilacji bascom zrobił babola i nie zapisał fuse bitów lub żle to zrobił , a dla mnie to czarna magia , uczę się na błędach i dlatego się pytam jak je ustawić , aby działało prawidłowo , jest to pierwsze moje programowanie , dla nie których zadaje dziecinne pytania .
08-10-2020 20:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Online
Paweł
****

Liczba postów: 629
Dołączył: 30-07-2011
Post: #103
RE: Sterownik przemiennika
Ok,

W BascomAVR ustawiać fusbity można z poziomu kodu programu za pomocą dyrektywy $PROG. Opisane jest to w manualu do Bascoma ,na stronie producenta.

Jeżeli posiadasz STK500, to użyj najpopularniejszego programu obsługujący programatory do AVR - avrdude. Na ten program dostępne są również nakładki graficzne, które ułatwią Ci posługiwanie się nim - avrdudess, avrdude-gui, mkAvrCalculator.

Wartości fusebitów dla ATtiny2313, kwarc 4MHz, wyłączony dzielnik taktowania /8, podałem w poprzednim poście.

İmage

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-10-2020 10:17 przez SQ8MVY.)
08-10-2020 21:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7QHP Offline


Liczba postów: 9
Dołączył: 20-09-2017
Post: #104
RE: Sterownik przemiennika
dzięki za pomoc , skompilowałem program jeszcze raz , sprawdziłem ustawienie fuse bitów z notą katalogową i z tym co kolega podał , zaprogramowałem procek przy pomocy ponyprog i też w nim sprawdziłem fuse bity , sterownik działa prawidłowo , teraz czas na zmontowanie wszystkiego w całość i zawiezienie przemiennika w docelowe miejsce , zdjęcie https://www.fotosik.pl/zdjecie/b2b362f3ed3ab795 , przemiennik działa
mam jeszcze jedno pytanie czy można zrobić tak aby wentylator działał jeszcze z 30sekund po wyłączeniu nadajnika z poziomu sterownika ,jak to ma być duży kłopot to zrobię zwykłą czasówkę na 555 , pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-10-2020 20:53 przez SP7QHP.)
09-10-2020 18:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości