Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
uSDX
SO6R Offline
Darek
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 14-11-2016
Post: #221
RE: uSDX
(26-06-2021 10:54)SP7GRV napisał(a):  Uuchomienie części nadawczej zakończyło się upaleniem BS170 po podaniu napięcia , poszukuję pewnego żródła tranzystorów , bo te co mam to jakieś ordynarne podróby .

Też trafiłem na lipne BS170. Zakup z Ali, całkiem możliwe, że malowanki na bazie 2n7000 bo wszystko wskazuje że dren jest zamieniony ze źródłem. Po wylutowaniu i odwrotnym zamontowaniu działają ale uzyskałem tylko 0.5 wata na 80m....

pozdrawiam
Darek
11-07-2021 13:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GRV Offline
Bogdan
**

Liczba postów: 64
Dołączył: 15-07-2017
Post: #222
RE: uSDX
Moje bs170 mają prawidłowe wyprowadzenia, w części odbiorczej pracują poprawnie , mam nowe z TME wszystko działa prawidłowo , ok.2,5 -3 W na 14 MHz , ale sprawność jest jeszcze za mała ok. 60% , musze jeszcze powalczyć z filtrami . Na podsłuchu w ICOM słyszę się , ale modulacja jest do dopracowania . Najważniejsze że to maleństwo odbiera i to w miarę przyzwoicie i nadaje.
11-07-2021 17:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,347
Dołączył: 29-01-2010
Post: #223
RE: uSDX
Na sprawność kluczowy wpływ ma szeregowy obwód rezonansowy. Wysoką sprawność uzyskujemy tylko na wycinku pasma, nie ma możliwości by uzyskać klasę E w całym pasmie
11-07-2021 20:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2SNG Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 30-01-2010
Post: #224
RE: uSDX
A co było przyczyną palenia tranzystorów po włączeniu zasilania? Mam to samo, tyle że czasem nie palą się zaraz po włączeniu zasilania, a po kilku chwilach podczas odbioru. Nie dotykałem jeszcze ptt, nawet gniazdo nie jest jeszcze wlutowane.
Tranzystory mam nowe z TME...

Tomasz
11-07-2021 21:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,347
Dołączył: 29-01-2010
Post: #225
RE: uSDX
Proszę podaj którą wersję pcb masz, wykonaj fotkę obu stron płytki obszaru gdzie są bs170, rozumiem że chodzi o bs170 nie przełącznika nadawanie odbiór
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2021 7:07 przez SQ4AVS.)
12-07-2021 7:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2SNG Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 30-01-2010
Post: #226
RE: uSDX
Mam wersję 1.02
Chodzi oczywiście o 3 tranzystory (E) a nie kluczujący. Fotki niestety mogę zrobić dopiero jutro. Dziękuję za odzew.

Tomasz
12-07-2021 19:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,025
Dołączył: 20-09-2009
Post: #227
RE: uSDX
Wersja programu 1.02 ma jeszcze kilka odmian.Ja mam 1.02.p
Jak podajemy napięcie na uSDX to na ułamek sekundy widać na ekranie, która jest aktualnie w procesorze.Może być
np: e,o r i jeszcze inne. Pytanie było o wersję pcb.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-07-2021 18:40 przez SP6AUO.)
13-07-2021 18:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2SNG Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 30-01-2010
Post: #228
RE: uSDX
Płytka jest w wersji 1.02 wg. WB2CBA
Wydawało mi się, że na takiej też niektórzy koledzy w tym wątku budują uSDX-a
Załączam zdjęcia o które prosił Rafał. Płytka jest bez modyfikacji wg. PY2OHH czyli brak jest rezystora R28 i tranzystora Q5 (zwarte piny).


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

Tomasz
13-07-2021 20:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 14-11-2016
Post: #229
RE: uSDX
SQ2SNG,

Mam tą samą wersje płytki z wgraną najnowszą wersją softu. Zworka zrobiona dokładnie tak jak ma być dla 3 tranzystorów.

Kilka rzeczy bym sprawdził...
Czy przypadkiem (wtedy kiedy upaliły się tranzystowy) nie był przypadkowo włączony VOX? przy małych wartościach Noise gate potrafi przełączyć na nadawanie nawet bez podłączenia do gniazda Mic...
Problem ze stykiem w gnieżdzie Mic/PTT
Uszkodzony mikrokontroler "samoistnie" przełączający na nadawanie (mało prawdopodobne)

Może warto troszkę pobawić się samym odbiornikiem i sprawdzić czy na wyświetlaczu nie pojawia się T jednocześnie z zanikiem odbioru? Najlepiej z wyjętymi tranzystorami ewentualnie w zasilaczu włączyć ograniczenie prądu do ok 100mA.

Wczoraj przy pewnych kombinacjach przycisków "udało" mi się przełączyć na nadawanie w niezamierzony sposób...

pozdrawiam
Darek
14-07-2021 8:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2SNG Offline


Liczba postów: 6
Dołączył: 30-01-2010
Post: #230
RE: uSDX
No więc sytuacja wygląda tak, ze do tej pory nie miałem zasilacza z ograniczeniem prądu (i amperomierzem). Dzisiaj podłączyłem i wynik jest następujący:
1. Płytka bez modułu filtra - ~100mA (wg. WB2CBA powinno być 50-60)
2. Płytka z filtrem ale bez tranzystorów - ~100 mA
3. Płytka z filtrem i tranzystorami - po włączeniu ~100 mA i po chwili zaczyna rosnąć. Przytrzymałem raz do 250 mA, ale najwyraźniej miało ochotę iść dalej.
W tej chwili mam filtr na 20m i płytkę z trzema przełączanymi filtrami - 20m, 40m, 80m. Filtry pomierzone nanoVNA z wynikiem pozytywnym.
Gniazdo mic wlutowałem nowe ale nic nie jest podpięte. VOX wyłączony. Atmega była już wymieniana ale spróbuję jeszcze raz i wgram nowszy soft (obecnie mam wersję p).
Aha, uprzedzając pytania - po trzeciej wymianie BS170 wstawiłem piny od podstawki, bo laminat zapewne więcej by nie wytrzymał. Wiem, że to słabe rozwiązanie, ale póki nie rozwiążę problemu, musi zostać.
Dzisiaj już muszę kończyć zabawę. Poinformuję o ewentualnych postępach. Za wszelkie uwagi z góry serdecznie dziękuję!

Tomasz
14-07-2021 14:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości