Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 759
Dołączył: 10-07-2009
Post: #51
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Skaner mam. Może to będzie przyjemniejsze niż latanie po płytce z suwmiarką.
Ja już po ,,inicjacji" satelitarnej. Pierwsza łączność ze stacją HS0AJ. Jest super.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-04-2019 22:29 przez SP4LVC.)
26-04-2019 22:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 19-01-2019
Post: #52
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
(26-04-2019 22:29)SP4LVC napisał(a):  Ja już po ,,inicjacji" satelitarnej. Pierwsza łączność ze stacją HS0AJ. Jest super.
Dzisiaj podsłuchałem niedawno. Sygnał S6-S7 (-78dB) na misce 75cm, SDR niebieski, LNB Sharp Twin, wszystkie wzmocnienia na zero, szumy -89dB. Twoi rozmówcy byli na poziomie -72dB. Może trochę za cicha modulacja?
Jak podawali Twoi rozmówcy, że pakują ok. 1,5-2W, a Ty prawie 3W, to jakoś dziwnie słaby sygnał.
27-04-2019 13:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 460
Dołączył: 13-01-2015
Post: #53
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
U mnie też pierwsza udana próba QSO, zrobiłem łączność z DF13MUC (DJ7AL) na trv bułgarskim (2W), ale z 10-cio metrowym kablem H155 (ok. 5 dB strat ? czyli 0,7 W do anteny?) i dish 80 cm. Sygnał nie za mocny trochę ponad szumy. Trzeba PA mieć przy antenie albo więcej mocy na straty na kablu.
Jaki macie tor od PA do anteny? Ile metrów i jaki kabel?

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2019 14:27 przez SP9LVZ.)
27-04-2019 14:26
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 759
Dołączył: 10-07-2009
Post: #54
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
U mnie wstyd pisać. RG-58, ale pocieszam się, że to tylko 1 metr.

Bogdan
27-04-2019 20:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 19-01-2019
Post: #55
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Bogdan, nie wiem czy najlepszym rozwiązaniem sa te dodatkowe gniazda N w tej Twojej puszce. Wprowadzają dodatkowe straty. Jakby za miast nich dać dławik PG9 lub PG11, to złącze SMA przejdzie bez problemu, a znikną dodatkowe gniazda.
27-04-2019 20:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYD Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 106
Dołączył: 13-11-2009
Post: #56
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
1m teflonowego mikrofalowego RG142 od PA do oświetlacza, 1 przejściówka RP-SMA-SMA(myślę że z 1 dB strat) "po drodze" .
Przy 5m H-155 prawie "nie było śladu" na satelicie(!) przy tym moim 1,5W na 2,4GHz. Aha i te chińskie Wi-Fi boostery NIGDY nie dają tyle mocy ,co na nich pisze (ew. w opisach na Alli...) Smile
Gratuluję wam postępów, SP9 już zrobiłem, wczoraj...było to drugie QSO tego Kolegi, nie zapamiętałem znaku bo kartka leży na drugim QTH-nadawał z TRV home-made

https://www.youtube.com/user/SP4XYD/videos
27-04-2019 21:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 759
Dołączył: 10-07-2009
Post: #57
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Grzegorz w jedno z tych gniazd wchodzi sygnał 432 MHz, więc tu chyba nie ma co płakać - tym bardziej, że on i tak musi być z minimalnej mocy 5W mojego TS-2000 stłumiony o ponad 20 dB, aby nie uwalić up convertera. Drugie gniazdo rzeczywiście obsługuje już 2,4 GHz, ale widywałem anteny GRID, które miały kabel koncentryczny zakończony wtykiem N. Myślę, że ta strata (jeżeli jest) jest do strawienia. Ile tak naprawdę mam mocy z mojego WiFi boostera 8 W to w sumie nie wiem. Przy 12,5 V napięcia zestaw BU-500 + PA na spoczynku biorą 718 mA, a przy gwizdnięciu w mikrofon 2,2 A. Mój owczy pęd do pracy przez satelitę nie pozwolił mi uzbroić się w przyrządy pomiarowe na ten zakres. Inna sprawa, że aby dobrze bawić się w tych pasmach to trzeba mieć worek pieniędzy. Przepraszam - kupiłem na Ali... to i mam już w domu. Super sprawa, ale niestety nie pomierzy mocy wyjściowej. https://pl.aliexpress.com/item/New-Produ...5c0fqx2Nxl

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-04-2019 23:43 przez SP4LVC.)
27-04-2019 23:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 156
Dołączył: 19-01-2019
Post: #58
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Moc pomierzy to:
https://pl.aliexpress.com/item/Practical...5c0f9z4osZ
i częstotę też poda.

Odnośnie tych gniazd, to przy tak małych mocach na 2,4GHz każde połączenie to dodatkowe straty.

A odnośnie anteny, orientuje się ktoś ile to ma średnicy:
https://yagi.pl/antena-paraboliczna-24-d...bla-rp-sma
?

Czekam na BU-500.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2019 0:41 przez SQ6ILB.)
28-04-2019 0:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2SGA Offline
Adam
**

Liczba postów: 91
Dołączył: 10-02-2014
Post: #59
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
https://yagi.pl/antena-paraboliczna-24-d...bla-rp-sma


Ma 60 cm.. Nie różni się niczym od sat.
Tylko oświetlacz inny.
Uchwyt zmieniony by siać nad gruntem więc od cyfry czy wizji się nadają.
Ale 90-ki zawsze lepsze Smile

Pozdrawiam
Adam
SP2SGA
28-04-2019 1:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 460
Dołączył: 13-01-2015
Post: #60
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Ja mam tą antenę z Yagi.pl, ma 80x70 cm. Na niej robiłem pierwszą łączność. Można kupić od nich tylko oświetlacz z uchwytem dostosowanym do anten TVSAT. W załączeniu zdjęcie, górna nadawcza z yagi.pl dolna odbiorcza z przerobionym konwerterem do odbioru na 432 MHz. Zdjęcie z "ręki telefonem" i wyszło jakby rura nie była w pionie, ale jest w rzeczywistości wszytko jak trzeba. Docelowo anteny badą zabudowane na stałe w inne miejsce.

İmage

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2019 10:51 przez SP9LVZ.)
28-04-2019 9:27
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości