Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
SO6R Offline
Darek
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 14-11-2016
Post: #41
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Bogdan,
Czy mógłbyś podać linka do tego filtra paskowego z Chin o którym wyżej wspominasz? Kompletuję klocki do up-convertera i zastanawiam się co zapodać jako BPF na 2.4 G.

Darek
24-04-2019 14:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 759
Dołączył: 10-07-2009
Post: #42
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Proszę bardzo: https://pl.aliexpress.com/item/1pcs-2-4G...5c0fUeOeXU

Bogdan
24-04-2019 15:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 741
Dołączył: 20-10-2015
Post: #43
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Witajcie,
można zapłacić Chińczykowi, a można zrobić samemu...

İmage
İmage İmage

polecam jak zawsze stronę Matjaza Wink

73 Sławek
24-04-2019 18:36
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO6R Offline
Darek
**

Liczba postów: 67
Dołączył: 14-11-2016
Post: #44
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Bogdan, wielkie dzięki za link do BPFa....najprawdopodobniej zamówię ten sam.

Filtr od Sławka bardzo mi się podoba ale jest zbyt wielki wymiarowo do mojego chassis....potrzebuję coś mniejszego aby po mieszaczu filtrować lustrzanki i częściowo resztki LO wyciekające z mieszacza. Widzę, że Sławku dodałeś więcej elementów w stosunku do tego co w tabeli na stronie Matjaza.....czy to specjalnie przeliczałeś? U niego te filtry są na częstotliwości środkowe nieco poniżej 2.4 G - czy samymi regulacjami wkrętów można skorygować tam gdzie my potrzebujemy?

W moim przypadku trx przed up-konwerterem to będzie na 70MHz i mam nadzieję, że up link z jedną przemianą wystarczy.

Pozdrawiam
Darek
24-04-2019 20:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 759
Dołączył: 10-07-2009
Post: #45
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Darek u Ciebie naprawdę jest potrzebny filtr typu brzytwa. Wszystko przez to, że częstotliwość LO jest bardzo blisko częstotliwości nadawanej. Ja planuję mieszać ze 145 Mhz i tu też jest blisko, aczkolwiek trochę bezpieczniej niż u Ciebie. Trzeba kupić i sprawdzić jak to będzie działało - w końcu nie majątek. Jak nie zda egzaminu to szukamy czegoś lepszego po prostu. Ten ze zdjęcia Sławka byłby super i dla Ciebie i dla mnie - tylko te gabaryty. Jednak jak ma być dobrze to trzeba będzie coś takiego wykonać i zapakować w większą niż planowana obudowę. Nie ma innego wyjścia.

Bogdan
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2019 21:34 przez SP4LVC.)
24-04-2019 21:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYD Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 106
Dołączył: 13-11-2009
Post: #46
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Cześć Bogdan
Możesz wrzucić na jakiś skaner ew. zwymiarować tę antenkę Yagi na 2,4GHz z laminatu (gr. też). Mam podobną od Amerykanina na 1296MHz i pracuje super. Transwerterów "bułgarów" używa sporo stacji z którymi rozmawiałem na AO100.Później popularny jest SDR Analoga Pluto, TRV DXPatrol, sporo stacji ma TRV home-made i na końcu niemieckie TRV.Na razie z SP słyszałem/zrobiłem SP4, SP5 i SP7 - czekamy na Wasz start Smile.
Dziś mierzyłem SWR swojego h/m oświetlacza LHCP helical 3 zwoje - z 1m kabelkiem RG142 "podejrzanie dobry" SWR trochę ponad 1.Mam zamiar jeszcze poeksperymentować z reflektorem, bo widzę tu trochę możliwości...

https://www.youtube.com/user/SP4XYD/videos
24-04-2019 21:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 741
Dołączył: 20-10-2015
Post: #47
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
(24-04-2019 20:36)SO6R napisał(a):  Filtr od Sławka bardzo mi się podoba ale jest zbyt wielki wymiarowo do mojego chassis....potrzebuję coś mniejszego aby po mieszaczu filtrować lustrzanki i częściowo resztki LO wyciekające z mieszacza. Widzę, że Sławku dodałeś więcej elementów w stosunku do tego co w tabeli na stronie Matjaza.....czy to specjalnie przeliczałeś? U niego te filtry są na częstotliwości środkowe nieco poniżej 2.4 G - czy samymi regulacjami wkrętów można skorygować tam gdzie my potrzebujemy?

Zgadza się filtr jest dosyć duży - ma 20cm długości, filtr o tak dużej dobroci musi być duży - to po prostu fizyka.
Filtr zrobiłem kilka lat temu do eksperymentów z mikrofalami na podstawie artykułu Matjaza dotyczącego analizatora widmowego. Długości rezonatorów są proporcjonalnie przeskalowane (obecnie 27mm) z częstotliwości 2.1GHz. Przez dostrajanie pojemnościami (wkręty M3) da się przesunąć częstotliwość środkową filtru ale najwyżej o 20 MHz, przy większej zmianie zaczyna rosnąć tłumienie i nierównomierność charakterystyki ze względu na spadek dobroci układów rezonansowych. Filtr ze strony Matjaza da się skorygować do wymaganej częstotliwości pracy przez delikatne skrócenie rezonatorów jeśli komuś nie przeszkadzają jego gabaryty oczywiście.

73 Sławek
24-04-2019 21:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYD Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 106
Dołączył: 13-11-2009
Post: #48
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
A tak dla pobudzenia chęci do twórczości - rozmawiałem via AO100 ze stacją z OM, Kolega nadawał "z samego oświetlacza" -bez paraboli(!) , ale chyba ponad 20W. Ciekawostki się zdarzają, trzeba przyznać że Es'hailsat 2 zmotywował wielu ludzi do zajęcia się mikrofalami, spowodował dużą aktywność. Szkoda że nie było takiej motywacji i tylu korespondentów w 2012r np., jak zaczynałem zabawę na 10GHz i wcześniej na 1296MHz...Smile
Poźniej i tak się "oswoimy" z AO100 i wszystko pewnie wróci do normy...

https://www.youtube.com/user/SP4XYD/videos
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-04-2019 22:15 przez SP4XYD.)
24-04-2019 22:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Weteran
*****

Liczba postów: 759
Dołączył: 10-07-2009
Post: #49
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Jarek spróbuję coś w sobotę moze polatać z suwmiarką - chociaż nie wiem, czy uda mi się to ogarnąć. Jaki skaner miałeś na myśli?

Bogdan
24-04-2019 22:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4XYD Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 106
Dołączył: 13-11-2009
Post: #50
RE: Es'hail-2 / Qatar OSCAR-100
Normalny Smile -taki z szybą. Można położyć PCB na płaskim skanerze lub kopiarce i zeskanować -kiedyś tak robiłem, jak chciało mi się "babrać" w robienie płytek laminatorem. Nie ma pośpiechu, jak będziesz kiedyś miał czas Smile
Działaj z transwerterami na 2,4G.

https://www.youtube.com/user/SP4XYD/videos
24-04-2019 22:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości