Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 20 Głosów - 4.2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
HUSAREK DSP
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 422
Dołączył: 23-03-2010
Post: #1551
RE: HUSAREK DSP
Pytanie!
Co jest ustawione w DeltaTX?
.................
Rysio!
31-01-2021 20:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 711
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1552
RE: HUSAREK DSP
U mnie 10 ms i mniej już nie da się zrobić.

Bogdan
31-01-2021 21:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6IFN Offline
Rysio!
****

Liczba postów: 422
Dołączył: 23-03-2010
Post: #1553
RE: HUSAREK DSP
(31-01-2021 21:48)SP4LVC napisał(a):  U mnie 10 ms i mniej już nie da się zrobić.
Tak, dzięki....czyli jednak brakuje czasu na obróbkę sygnału z programu logującego.
Zapytałem, bo się kiedyś złapałem na tą pułapkę z interpretacją ustawień, też mam 10ms, niżej już się nie da. Ale ja nie pracuję z komputera przy CW, nie pracuję w zawodach, nie steruję wzmacniacza mocy z Husarka. Typowa praca rekreacyjna.
....................
Rysio!
31-01-2021 22:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5BMP Offline
Janusz
****

Liczba postów: 566
Dołączył: 02-11-2010
Post: #1554
RE: HUSAREK DSP
Bralem udział w ostatnim SPDXC. Wykorzystywałem log N1MM oraz PA podłączone do Husarka DSP.
Podłączony on był z komputerem za pomocą dwóch portów USB. Szybkość kluczowania miałem ustawioną na 24 WPM. Wersja programu 21022020_E. Układ działał poprawnie.
Rozmawiałem z Tomkiem i obiecał, że postara się napisać nowy program do naszego radia co już zaczął robić. Obecnie program działa w jednej pętli, został on mocno rozbudowany od wersji pierwotnej i wprowadzanie jakiejkolwiek zmiany potrafi popsuć np. wyświetlanie ekranu , czy też inny fragment programu.
Nowy program będzie działał wielowątkowo.
Janusz.
01-02-2021 9:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 711
Dołączył: 10-07-2009
Post: #1555
RE: HUSAREK DSP
Trzymam kciuki! Fakt faktem, że mój soft to 25112019_E, ale mając nadzieję, że powstanie wariant docelowy z premedytacją nie odsyłałem Discovery do przeprogramowania. Jak widać temat ciągle ewaluuje i mam nadzieję, że w kierunku docelowym.

Bogdan
01-02-2021 10:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,167
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1556
RE: HUSAREK DSP
Janusz dziękujemy za Husarka DSP Tobie i Tomkowi. Z twojej wypowiedzi wynika że nasze przekaźniki we wzmacniaczach działają zbyt wolno. Trzeba będzie przerobić na elektroniczne.
Nie bardzo rozumiem po co dwa porty USB. Ja podpinam N1MM 1 kablem. Po liniach danych idzie CAT, a po sterujących RSa kluczowanie.
Ja mam jeszcze inne marzenia... Na przykład aby radio przestrajało się o 700 herców w dół w momencie kiedy przełączam się z SSB na CW. Czasem robię krosy :-)... Żeby była jednoklawiszowa opcja przełączania spektrum na szerokość 3 kHz (perfekcyjne wstrojenie się korespondenta). Nie wiem jak u kolegów ale u mnie w dwóch wersjeach softu które mam - nie zapamiętuje ustawienia poziomu monitora CW. Zmiana pasma i powrót wymaga ponownego ustawienia. Ale wiem, że nad tym już Tomek pracował...

73 JERZY SQ9RFC
01-02-2021 23:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8BAI Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 31-10-2009
Post: #1557
RE: HUSAREK DSP
(01-02-2021 23:30)SQ9RFC napisał(a):  Janusz dziękujemy za Husarka DSP Tobie i Tomkowi. Nie wiem jak u kolegów ale u mnie w dwóch wersjeach softu które mam - nie zapamiętuje ustawienia poziomu monitora CW. Zmiana pasma i powrót wymaga ponownego ustawienia. Ale wiem, że nad tym już Tomek pracował...
Też dziękuję za całość Husarka DSP. Ja mam soft 21022020_E i potwierdzam, że nie zapamiętuje ustawienia wzmocnienia poziomu CW. Czasami też przy zmianie pasma wyskakuje jakiś dziwoląg zmieniam np. z 3,5 na 7MHz a wyskakuje 6500000MHz :-)
Jacek
02-02-2021 10:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,167
Dołączył: 02-07-2010
Post: #1558
RE: HUSAREK DSP
A w Husarku numer 3 korespondenci sygnalizują echo/pogłos i na CW i na SSB, Jeszcze nie wyczaiłem co to, ale skoro jest to na CW, a CW to rozrównoważony mieszacz, więc od tego miejsca - do anteny będę szukał.

73 JERZY SQ9RFC
02-02-2021 12:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości