Koleżankom i Kolegom Radioamatorom, Krótkofalowcom,
Konstruktorom i Waszym Rodzinom – w tych trudnych czasach –
Zdrowych, Spokojnych i Pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz
Szczęśliwego Nowego Roku

Życzy Zespół Home Made


Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 662
Dołączył: 30-07-2011
Post: #31
RE: Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
No tak, nie ma możliwości zamianić kabelków.
Firmware również nie przewiduje takiej opcji odwracania poziomu napięć z potencjometrów. W manualu ( rozdział "Position Sensors" ), jest o tym wspomniane, napięcie malejące do 0V - kierunek obrotu CCW, rosnące do 5V - kierunek CW.

Masz więc kilka opcji, z czego najtańszą jest wymiana na zwykły potencjometr. Inną możliwością jest dorobić wzmacniacz odwracający.
I kolejna - możesz przerobić funkcję odczytu ADC, tak aby odwracać odczytywane wartości.

Dla testów Twojego obecnego potencjometra zamień linię nr 13042 w pliku k3ng_rotator_controller.ino z zapisu
Kod:
return analogRead(pin);
na
Kod:
return (pin == rotator_analog_az) ? (1023-analogRead(pin)) : analogRead(pin);

Modyfikacja będzie poprawna pod warunkiem, że nie masz włączonej opcji odczytu 12bitowego

Spowoduje to odwrócenie wartości tylko dla potencjometu azymutu.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2020 18:55 przez SQ8MVY.)
30-11-2020 18:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 271
Dołączył: 05-10-2014
Post: #32
RE: Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
Na potencjometrze wszystko dziala OK , dla 0º mam 4.92V , dla 180º 2.470 V i dla 360º 33mV.
Teraz zamontuje na nowo czujnik halla i bede od nowa probowal. Byc moze zle robilem kalibracje i dla tego nie dzialalo tak jak powinno. Jesli nie bedzie dobrze to zamontuja optocoplador .

Pozdrawiam








Potencjometr zamontowałem normalny , teraz staram się zrobić kalibracje . Jeśli będzie działać to ponowie próby z czujnikiem Hall-a .Mam do dyspozycji optocoplador ktory moze pracowac z takimi wartosciami wejsciowymi 4-20mA , 0-4 i 0-10 V . Wiec jesli z potencjometrem bedzie dzialac poprawnie to na nowo zamontuje czujnik i optocoplador.
Teraz na pozycjo 0º mam 1.204 V i na 360º 4.92 V ale zle zrobilem kalobracje bo dochodzi do 220º i pokazuje napiecie 4.92 V. Ta wartosc odczytalem kiedy recznie dojechalem do konca obrotu anteny.

Komenda Q co robi ? w instrukcji jaka mam nic na ten temat nie pisze

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2020 20:25 przez EC4AGT.)
30-11-2020 20:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 662
Dołączył: 30-07-2011
Post: #33
RE: Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
Samo Q nic nie robi. \Q przywraca do EEprom wartości domyślne nastaw. Są to wszystkie wartości w definicjach, których nazwy kończą się na _INITIALIZE.
Tak mi wynika z manuala oraz komentarzy w kodzie

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2020 20:30 przez SQ8MVY.)
30-11-2020 20:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 271
Dołączył: 05-10-2014
Post: #34
RE: Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
Na czujniku Halla nie działa poprawnie , trzeba będzie albo potencjometr albo optocoplador który mogę podłączyć odwrotnie ( tak myślę )


Dalsze próby jutro


Pozdrawiam i dziękuję Wszystkim za pomoc




Czyli , jeśli chce wrócić do konfiguracji początkowej to wpisuje \Q i kasuje moje późniejsze ustawienia . Czy tak?

Wojtek

Toledo

Hiszpania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2020 20:58 przez EC4AGT.)
30-11-2020 20:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
EC4AGT Offline
Wojtek
****

Liczba postów: 271
Dołączył: 05-10-2014
Post: #35
RE: Sterownik ROTORA Arduino NANOv3
Witam



Na wstepie Serdeczne Zyczenia w Nowym 2021 Roku

Mam prosbe do kolegow aby mi , tak lopatologicznie opisali proces kalibracji sterownika rotoru na sofcie K3NG. Mam niby poprawny opis ale w czasie wpisywania blokuje mi sie por szeregowy i nie wiem juz co zrobic
A robie ta kalibracje robie w ten sposob:

1 wpisuje O do okna portu
2 naciskam ENTER
pokazuje sie ROTATE TO FULL CCW AND SEND KEYSTROKE ...
3 obracam w prawo do konca
4 naciskam ENTER
5 Nie pokazuje ze sie zapisalo do pamieci
6 naciskam F
nic sie nie dzieje bo port sie zablokowal

Na jednym forum poradzili mi podpiac kondensator 10uF miedzy RESET i GND
Czy cos robie zle ?

Pozdrawiam

Wojtek

Toledo

Hiszpania
06-01-2021 18:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości