Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Transceiver Tulipan DDC/DUC
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 200
Dołączył: 24-03-2009
Post: #21
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Witam wszystkich,
do Artura(a może nie tylko) mam pytanie czy ruszył HIQSDR, a jesli tak, to jak oceniasz jego pracą i czy masz założony ten elektroniczny tłumik na RF2420?
Ja narazie czekam na elementy od Mouser`a ale zastanawiam sie czy w ogóle wkładać ten tłumik, mam na uwadze jego tłumienie przy tzw otwarciu...tym bardziej, że koledzy na cqham.ru informowali o jakichś niepożądanych zachowaniach tego elementu... narazie go nie mam bo Mouser go nie miał i nie wiem czy robić se kłopot z jego nabywaniem...

Witek, SP5TAA
10-03-2016 10:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #22
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:02 przez SP3OSJ.)
10-03-2016 13:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 674
Dołączył: 30-07-2011
Post: #23
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Witam,

Jeżeli windows 7 sygnalizuje jako nie zidentyfikowaną sieć, to musisz skonfigurować firewall, aby pozwolił na komunikację. Być może pakiety wracające do komputera są odrzucane przez firewall.

Co do diod na gnieździe rj45. Standartem jest tak, że jedna dioda sygnalizuje prędkość linku, natomiast druga migając sygnalizuje transmisję pakietów. Przy odpiętym kablu, żadna z diod nie powinna świecić. Nie wiem jak to rozwiązane jest w HiQsdr. Sprawdź jeszcze, czy przypadkiem gniazdo RJ45, które zastosowałeś nie ma pozamienianych pinów w stosunku do schematu( choć nie powinno, bo to standard jest).

Pozdrawiam

73 Paweł
10-03-2016 14:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #24
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:03 przez SP3OSJ.)
13-03-2016 13:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 200
Dołączył: 24-03-2009
Post: #25
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Ops, mocno spóźnione bo dopiero teraz, troche przypadkiem trafiłem na ten post...na czerwono jest napisane:
,,Sygnał I2C_MCK bierze się z szyny sterowania ANTswitch.
To jest bramka tranzystora VT4.
Przy tym tranz VT4 i przekaźnik K1 należy usunąć z płytki."
Powodzenia.

Witek, SP5TAA.
04-04-2016 23:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3OSJ Offline
Artur
*****

Liczba postów: 786
Dołączył: 19-09-2013
Post: #26
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2020 13:03 przez SP3OSJ.)
06-04-2016 22:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 200
Dołączył: 24-03-2009
Post: #27
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Witam ponownie po przerwie,
tym razem ja, jako software`owy laik mam kilka pytań do tych, którzy budują HIQSDR`a a którzy mają już jakieś doswiadczenie w tym temacie...
przedwczoraj obsadziłem ostatnie elementy na płytce, wgrałem oprogramowanie spiąłem z compem i podjąłem próby skonfigurowania Qiusk`a...
zaczeło sie to czego sie najbardziej obawiałem czyli ,,schody"...
podstawowy problem to pewnie słaby komputer(stary DELL Latitude D530) bo odbiór czasem słychać ale pulpit Quisk`a nie reaguje na sygnały z HIQSDR`a, nie ma reakcji na klikanie na różne funkcje, a jesli to tylko info o tym ze program(Quisk) nie odpowiada...
pulpit Quisk`a jest jakby zamróżony.
Teraz pytanie, której wersji Quisk używacie(jesli w ogóle), prosiłbym o podpowiedzi w sposobie konfiguracji aby aktywować również nadawanie, bo do momentu kiedy zapnę kontroler wg R6DAN jeszcze troche musze podziałać, a chciałbym troche poeksperymentować z tym modułem HIQSDR.Kolejne pytanie, własciwie prośba, czy któryś z kolegów mógłby podrzucić mi swoją wersję quisk_config dla Quisk`a ?
Tutaj jeszcze jedno pytanie, juz do wszystkich, jak oceniacie zastosowanie wyswietlacza z pojemnosciowym touch screenem w stosunku do resistiv touch?
Z nadzieją na pomoc czekam na podpowiedzi.
Powodzenia.

Witek, SP5TAA.
29-04-2016 10:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 674
Dołączył: 30-07-2011
Post: #28
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Witam,

Najnowsza wersja Quiska obecnie to 4.0.6. Nie mam HiqSDR, ale z kartą dźwiękową Quisk pracuje bardzo płynnie, a procek to Intel C2D 2.0 Ghz.

Konfigurację przykładową dla HiqSDR Quisk ma już wbudowaną. Patrz do katalogu hiqsdr w quisku. Jest tam quisk_conf.py oraz quisk_hardware.py

Wydaje mi się, że Rosjanie u siebie na forum udostępnili konfigurację Quiska, tylko nie pamiętam gdzie to było.

Co do komputera to jaki procesor masz ? Intel C2D ? Jeśli tak, to powinno to działać dobrze. Należy pamiętać, że Quisk pisany jest w Pythonie, jedynie DSP oraz audio jest pisane w C.
Powoduje to większy narzut na procesor. Sprawdź u siebie jak bardzo masz obciążony procesor w czasie pracy Quisk-a.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-04-2016 12:39 przez SQ8MVY.)
29-04-2016 12:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
***

Liczba postów: 200
Dołączył: 24-03-2009
Post: #29
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Czesc, witam uprzejmie,
wyglada ze mam chyba cos ,,przedobrzone" bo wystarczy, ze uruchomie Quisk`a i od razu jest 100% użycia procesora...dopóki nie podłaczę HIQSDR`a poprzez crossover kabel RJ45 to program reaguje na każde polecenie, natomiast po uruchomieniu HIQSDR`a Quisk ,,staje dęba", jedynie w głosnikach słychać stacje z pasma...
Jesli idzie o to co Rosjanie piszą na temat pracy z Quisk, to wszystko czytam ale, że jak juz mówiłem, jestem software laik(a może lejek, hi) to wielu pojęć nie rozumiem...piszą np, że dla HIQSDR jest przypisany adres IP 192.168.2.196 a w opisie konfiguracji Rolin podaje aby w ustawieniach sieci(?) wpisać ręcznie IP192.168.2.100, i ten adres jest ok bo gdy wstawie IP192.168.2.192 system informuje mnie o konflikcie adresów IP...dobra, to jest do przełkniecia przeze mnie...
Najbardziej zastanawia mnie to, ze na początku moich prób z HIQSDR`em sterowanym z compa było możliwe słuchanie(chociaż Quisk czasami sie ,,przycinał")
Sri, powinienem na początek to powiedzieć, mój procesor to Intel C2D 2.0GHz i 2Giga RAMu...byłem przekonany ze to wystarczy a tu- bulba...
Liczyłem na to, ze sie pobawię zanim uruchomię do niego kontroler wg R6DAN ale sie przeliczyłem, hi...
Jeszcze jedno, stoję przed wyborem wyświetlacza, 5 czy 7 cali, dotyk pojemnosciowy czy rezystancyjny, co sugerujecie? jaka jest trudność(łatwość) obsługi touch ekranu przy 5-u calach?(dodam, ze łapę mam jak kowal- wielką, nie ciężką, hi)
Pozdrawiam.

Witek, SP5TAA
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2016 11:28 przez SP5TAA.)
30-04-2016 11:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 674
Dołączył: 30-07-2011
Post: #30
RE: Transceiver Tulipan DDC/DUC
Witam,

Możesz wkleić zakładki konfiguracji quisk-a ? Przy tym procesorze powinno to śmigać w miarę...

Jak masz ustawione Hardware Type ? W zakładce Config, parametr Sample rate ksps jak jest ustawiony ? Zmniejsz na najmniejszy czyli 48.

Co do LCD - jeżeli TRX będzie stacjonarny to LCD jak największy 7 lub 8 cali - tym bardziej, że masz duże dłonie jak sam zaznaczyłeś. Na zdjęciu LCD 8 cali w prototypowym panelu czołowym.

.jpg  20160430_123340.jpg (Rozmiar: 168.98 KB / Pobrań: 2956)

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2016 12:41 przez SQ8MVY.)
30-04-2016 12:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości