![]() |
Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - Wersja do druku +- HomeMade (http://sp-hm.pl) +-- Dział: Forum Praktyczno-Techniczne HomeMade (/forum-1.html) +--- Dział: Inne urządzenia HM (/forum-2.html) +--- Wątek: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI (/thread-451.html) |
RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - SP9LVZ - 14-10-2025 18:54 Tej najnowszej wersji jeszcze nie montowałem, poprzednią z FEM mam zabudowaną i trudno by mi było zdemontować. Jeśli były by jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć. RE: Wzmacniacz pośr. (IF) wg. F6CER, ew. hycas wg. W7ZOI - SP9LVZ - 19-10-2025 20:13 Filtry elektro-mechaniczne w torze p.cz. na mosfetach - kilka informacji. Pojawiły się pytania. Jakie wpisać częstotliwości BFO w programie sterownika BLU "synteza nostalgiczna" przy wykorzystaniu filtrów FEM na 500kHz i jakie filtry można wykorzystać. Rok temu wykonałem wersję BLU SSB/CW z użyciem FEM na pasma 80 i 40m. Powodem realizacji tylko na 80 i 40m była niska częstotliwość p.cz. i w związku z tym problem z odfiltrowaniem częstotliwości lustrzanych na wyższych pasmach. Jednakże, gdyby ktoś chciał zrobić trx tylko do emisji CW, to godząc się z pewnymi niedogodnościami odbioru na wyższych pasmach, można zrobić układ wielopasmowy. Nie będzie problemu z nadawaniem, gdyż sygnał CW można generować jako direct z generatora Si5351. W koncepcji trx SSB/CW wykorzystujemy tylko dwa filtry EM szeroki i wąski. W związku z używaniem rezonatorów 500kHz jako generator BFO produkowane były filtry SSB tzw. LSB i USB, z pasmem poniżej i powyżej 500kHz. W naszym przypadku wystarczy zdobyć jeden z tych filtrów (dowolny) by uzyskać obie wstęgi lub jedną pożądaną (tylko dla pasm 80 i 40m). Nie będziemy wykorzystywać rezonatora 500kHz, gdyż sygnał BFO będziemy generować z Si5315. W związku z tym musimy tylko odpowiednio określić częstotliwość BFO w zależności od użytego filtru EM. Poniżej przedstawiam jako przykład wpisane częstotliwości BFO w moim przypadku wykorzystania filtrów FEM SSB i CW. Filtr SSB jest typu LSB, a CW ma środek na 500kHz. ![]() |