Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 4 Głosów - 3.25 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
SP2QCA Offline
Artur
****

Liczba postów: 341
Dołączył: 22-06-2009
Post: #61
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
Myślę że powinny się nadać. Możesz nawet dla próby wziąć 2 albo 3 szeregowo - a potem sprawdzić czy jeden wystarczy, nie wiem jaką one mają indukcyjność ale sądzę że właśnie taką jak potrzebujesz.

powodzenia
Artur sp2qca
29-01-2013 15:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4LVC Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 10-07-2009
Post: #62
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
Nie ma problemu - indukcyjność sobie pomierzę.

Bogdan
29-01-2013 15:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 157
Dołączył: 19-06-2011
Post: #63
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
Witam,

Dziś przetestowałem swój 20W G6ALU, ponieważ miałem wrażenie, że coś jest z nim nie tak. Podłączyłem wejście do NWT-7, sterowanie około -20dB. Wyjście obciążyłem 50ohm i podłączyłem oscyloskop. Na poniższym linku jest film z próby, zaczynam od 1MHz i dalej liczę aż do 30, co odpowiada 30MHz. Widać wyraźnie, że to chyba nie jest liniowa praca wzmacniacza... Zaznaczam, że poziom z NWT sprawdzony i jest w miarę stały. Co może być przyczyna tak drastycznych skoków napięć?

Pozdrawiam,
Marcin


http://www.youtube.com/watch?v=9iXU_w9Ah...e=youtu.be
30-03-2013 22:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 157
Dołączył: 19-06-2011
Post: #64
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
Witam.

Wróciłem do zagadnienia po dłuższej przerwie i braku sugestii ze strony Kolegów. Okazało się, ze uszkodzeniu uległy kondensatory 100nF C18 i C23. Oba były SMD z wylutu. Wymieniłem na przewlekane dobrej jakości i problem ustąpił. Uzyskuję około 16W na wszystkich pasmach.


Pozdrawiam,

Marcin


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2013 0:31 przez SQ7GVU.)
08-05-2013 0:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,178
Dołączył: 02-07-2010
Post: #65
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
Wycisnąłem z oryginału 20W na 80 i 35W na 40... poszedłem dalej... nowa płytka z trafem końcowym BN43-202 rurki miedziane w środku, laminowane płytki z boków i ..... zagwozdka moc idzie w radiator, a nie do anteny. Pokazuję oscylogramy ze starym i nowym trafkiem (napięcia na bramce i drenie rd16) - całkowicie przeprojektowana płytka. Jakieś sugestie?


.jpg  DSC09364 OLD.jpg (Rozmiar: 39.44 KB / Pobrań: 4992)


.jpg  DSC09342 NEW.JPG (Rozmiar: 42.42 KB / Pobrań: 4106)

Edit
Sonda 1/10.
Ta +- 9V sin. to bramka.
Edit 2
Zero na 2 działce w dół od środka, DC aby widać było składowe stałe.
Skąd się biorą te straszne piki do 80V na drenie !?
Zauważyłem że koledzy rzadko kiedy umieszczają na forum oscylogramy, a jest to jeden z najprostszych sposobów zobrazowania tego co robimy i jakie mamy problemy. Tutaj oscylogram poprawnie działającego tego wzmacniacza. Czy jest to poprawne ? - proszę o komentarze. Na fotkach sygnał CW przed LPF i po na obc. 55 omów (takie tylko mam).
Ponawiam prośbę o pomysły w sprawie wcześniej sygnalizowanego problemu.


.jpg  DSC89355 ZA KOND PRZED LPF 800.jpg (Rozmiar: 42.88 KB / Pobrań: 4012)


.jpg  DSC99354 ANT NA OBC 55 800.jpg (Rozmiar: 41.05 KB / Pobrań: 3872)


Ten problemowy wzmacniaczyk tak wygląda. Przydała by się fotka PCB?

.jpg  DSC09324-800.jpg (Rozmiar: 47.66 KB / Pobrań: 1810)
Tu więcej szczegółów

.jpg  DSC09365-800.jpg (Rozmiar: 64.82 KB / Pobrań: 2162)
Źródłą tranzystorów nie izolowane, zwarte śrubami z obudową i radiatorami...

73 JERZY SQ9RFC
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-06-2013 10:30 przez SQ9RFC.)
13-06-2013 18:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 930
Dołączył: 26-09-2012
Post: #66
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
Witaj. Nie mam może zbyt dużego doświadczenia w budowaniu PA, ale - trochę to wygląda na problem z trafami wyjściowymi. Jesteś pewien że wszystko połączyłeś wg. schematu (na płytce mogą być błędy). Miałem podobny objaw (moc w radiator) gdy źle podłączyłem transformator symetryzujący zaraz po tranzystorach. Duże prądy przez uzwojenia, tranzystory się grzeją, i zostają parzyste harmoniczne.

Pozdrawiam
15-06-2013 18:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 408
Dołączył: 18-06-2009
Post: #67
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
Witam załączam plik pcb do G6ALU. Lekko zmodyfikowany.

Pozdrawiam

Andrzej


Załączone pliki
.lay6  g6alu_mod_sp_hm.lay6 (Rozmiar: 106.76 KB / Pobrań: 1268)
15-11-2013 12:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 157
Dołączył: 19-06-2011
Post: #68
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
Witam,

Mam mały problem nie z samym wzmacniaczem ale ze wzmacniaczem już w transceiwerze. Otóż, o ile wzmacniacz (sam stopień końcowy) jest zasilany z osobnego zasilacza, o tyle jest wszystko w porządku. Problem zaczyna się kiedy chcę zasilić wzmacniacz z tego samego zasilacza co transceiver. Następuje wzbudzenie. Nie mogę tego opanować. Próbowałem odsprzęgać zasilanie na rożne sposoby, ale bez widocznych rezultatów.
Może koledzy mają jakieś pomysły, uwagi, wskazówki jak przerobić zasilanie wzmacniacza i może też transceivera, żeby można było zasilać oba z tego samego źródła?

Marcin
10-05-2014 11:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,459
Dołączył: 23-08-2009
Post: #69
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
Każdy wzmacniacz mocy musi być zablokowany dużym kondensatorem elektrolitycznym co najmniej 1000uF na amper pobieranego prądu. Dla tego wzmacniacza najlepiej użyć jednego albo nawet dwóch kondensatorów 4700uF/25V. Kondensatory muszą być umieszczone tuż przy wzmacniaczu mocy najlepiej między dławikiem zasilania a masą w pobliżu tranzystorów. Jeśli końcówki są za krótkie, to trzeba do przedłużenia użyć możliwie najgrubszej linki miedzianej. Kabel zasilający ( oba druty) należy przewlec przez tuleję ferrytową - taką od komputera. Jak się da to dwa lub trzy zwoje na tej tulei i dopiero to podłączyć do zasilacza. Można też tuleję nałożyć na koncentryk podający w.cz. na wzmacniacz - to likwiduje sprzężenia w.cz. po masie.
11-05-2014 9:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7GVU Offline
Marcin
***

Liczba postów: 157
Dołączył: 19-06-2011
Post: #70
RE: WZMACNIACZE 20W i 150W wg G6ALU
Poszedłem za radami Kolegi i... sukces!

Dodałem tuleję od kabla do monitora na zasilaniu, zaraz przy płytce wzmacniacza, wykonując dwa zwoje kablem zasilającym (masa i plus jednocześnie) oraz dodałem przy samym wzmacniaczu kondensator 3300uF. Dodatkowo przeciągnąłem dwa razy koncentryk z wyjścia wzmacniacza (nie z wejścia, jak sugerował Kolega) przez taką samą tuleję i mogę zasilać cały transceiver z tego samego zasilacza. Dziękuję za pomoc.

Marcin
12-05-2014 18:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości