Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Enkoder w wykonaniu Home Made
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #51
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Te 4,7 kOm obciążają wyjścia enkodera do masy, więc można się ich pozbyć. We wnętrzu AS5040 jest stabilizator 3.3 V właśnie miedzy nogami 15 i 16. Jak zasilasz z 5 V wchodzisz na nogę 16 a jak z 3.3 V to na nogę 15. Gdy zasilasz z 5 V to napięcie potrzebne do pracy enkodera tj 3.3 V obniża właśnie ten wew stabilizator. Poziom impulsów wyjściowych też jest przystosowany do procesorów 3.3 V ale tak wykonany enkoder prawidłowo steruje procesor 5 V. "0" logiczne jest gdy napięcie jest mniejsze od 0.7 V a "jedynka" logiczna gdy napięcie jest wyższe od 2.5 V. Może trzeba sprawdzić jakie ty masz poziomy impulsów na wyjściach A i B enkodera.
28-06-2012 14:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #52
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Witam
Wylutowałem 4K7 ale to nie pomogło. Zmierzyłem (oscyloskopem) impulsy na wyjściach A i B enkodera mają poziom 5V. Myślę że problem to nie enkoder bo w czasie tego samoczynnego przestrajania w górę lub w dół impulsy z enkodera nie występują
Stanisław
28-06-2012 16:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #53
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
To jeszcze mi został jeden "głupi" pomysł. Zmniejszyć oporniki 1MOm na wejściach C1in i C2in. Ja nie skończyłem tego sterownika, więc wypowiadać się autorytatywnie nie powinienem. Myślę że jest kilka osób, które syntezę Oleg9 wykonały i będą miały więcej doświadczenia w tym temacie. Zobacz oscyloskopem co się dzieje po drugiej stronie tych oporników. Może w tym miejscu powstaje jakieś "wzbudzenie".
29-06-2012 6:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,181
Dołączył: 02-07-2010
Post: #54
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
(28-06-2012 16:40)SP9EZQ napisał(a):  Witam
Wylutowałem 4K7 ale to nie pomogło. Zmierzyłem (oscyloskopem) impulsy na wyjściach A i B enkodera mają poziom 5V. Myślę że problem to nie enkoder bo w czasie tego samoczynnego przestrajania w górę lub w dół impulsy z enkodera nie występują
Stanisław

Oscyloskopem nie zauważysz tych pojedynczych impulsów. Zrób na 74123 najprostszy łapacz/przedłużacz impulsów wtedy będziesz pewny czy są.

73 JERZY SQ9RFC
29-06-2012 10:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #55
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Dlaczego nie? Trzeba włączyć sprzężenie DC i ustawić wyzwalaną podstawę czasu. Nawet w przeciętnym oscyloskopie jest lepsza od zbudowanego naprędce "łapacza".
29-06-2012 11:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 408
Dołączył: 18-06-2009
Post: #56
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Witam

Ja wykonałem tą syntezę i wszystko jak w oryginale jedynie zamiast 1kohm przy enkoderze dałem zworę rezystory 4,7kohm zostały na miejscu i wszystko zachowuje się poprawnie nic się samo nie zmienia. Napięcie z enkodera w menu sterownika ustawiałem w przedziale 1,6 do 1,8 i wszystko śmiga pomiędzy nie widziałem różnicy. Może faktycznie tak jak pisał Zdzisław w tym miejscu gdzie są 1mohm szukać problemu, albo ja podsunę drugi "głupi" pomysł Stanisław a masz innego proca, na podmianę może ten być jakiś dziwny. Co do dziwności procków ostatnio nie wiem w jaki sposób i jak uwaliłem dwa PIC-e 16F628 i wszystko wydawało się jak najbardziej normalne a jednak , a nie są tak uwalone aby programatory ich nie widział wydaje że są ok a się cholery nie programują, a wędrowały tylko pomiędzy programatorem a układem docelowym - trzeci zaprogramowany działa, stąd też moja sugestia co do podmianki pica- w syntezie może jakiś trefny ? .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-06-2012 13:20 przez SQ1GYQ.)
29-06-2012 11:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #57
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Witam Kolegów
Przed chwilą robiłem jeszcze raz obserwację oscyloskopową (sprzężenie DC, wyzwalanie podstawy), oscyloskop 2 kanałowy - 30MHz. Wynik taki sam jak poprzednio. Impulsy 5V na fazie A i B tylko przy przestrajaniu enkoderem. Za R1 i R2 (1MOm), przy samoczynnym przestrajaniu (bez kręcenia enkoderem) występują impulsy prostokątne o amplitudie 5V. Sam enkoder wydaje się być dobry. Przestrajanie z krokiem 1Hz jest całkowicie płynne, bez gubienia kroków i jak częstotliwość "stoi" to nawet przez kilka godzin nie zmienia się nawet o 1Hz. Jak "płynie" to zgodnie z krokiem, tak jakby skanowało. Syntezę wykonywałem sam, ale miałem kłopoty z uruchomieniem i robił to kolega. Muszę nawiązać z nim kontakt to może coś mi podsunie. Na razie nie będę "grzebał" w układzie.
Stanisław
29-06-2012 21:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #58
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Witam Kolegów.
Problem rozwiązany. Enkoder był dobry, a błędy były na PCB syntezy. Dziękuję wszystkim za cenne sugestie. Problem opiszę w wątku "synteza Oleg 9".
Pozdrawiam
20-07-2012 14:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8CGE Offline
Wiesław

Liczba postów: 2
Dołączył: 05-08-2009
Post: #59
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Może komuś przyda się to rozwiązanie enkodera z silnika krokowego. http://www.webx.dk/oz2cpu/20m/encoder.htm
16-09-2012 21:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3NYF Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 163
Dołączył: 06-12-2009
Post: #60
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Wiesław, ten link jest w pierwszym poście tego wątku....

Zbyszek
SP3NYF
16-09-2012 21:53
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości