Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Enkoder w wykonaniu Home Made
SP6AN Offline
Włodek
*

Liczba postów: 47
Dołączył: 09-11-2009
Post: #41
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Witam.
Ponieważ potrzebowałem na szybko impulsator do syntezy DL4JAL, zastosowałem to co było pod ręką czyli dysk komputerowy. Po rozmontowaniu mamy silnik z mocowaniem, a z podkładek od talerzy dysku można zrobić pokrętło. Z sortera papieru od drukarki wykonałem gumową nakładkę na pokrętło. W Eaglu powstał druk impulsatora na podstawie schematu VK6BRO. Przepraszam za jakość zdjęć- pod ręką miałem tylko telefon.
İmage İmage İmage İmage İmage İmage
.rar  IMP_EAGLE.rar (Rozmiar: 58.39 KB / Pobrań: 746)
02-10-2011 18:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #42
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Witam...
Sprawa enkodera wydaje się prosta , jednak jest bardziej skomplikowana
jeżeli mamy rozpatrywać
1.Dostępność materiałów do wykonania ( z flopów , HDD , myszy).
2. Ilość impulsów na jeden obrót gałki
3. Przekłamań Sad((.

Cały czas toczy się walka i dyskusja na forum http://www.cqham.ru/forum/showthread.php?t=1786 które polecam dla bardziej zainteresowanych i znających
oczywiście język.

QRV 160m-3cm
KF :HexBeam 40/10m+Monoband Fuchs 78.6m-> 1.8/3.5MHz ,eATU+Delta LA2Y 40m/15m +MiniYes v.UT0IS/SP8RHP, V-Beam 2x190m 80/40m .
UKF: 4x15 el RA3AQ +4x23el RA3AQ+50el RA3AQ + 1.4m/90cm parabola
04-10-2011 22:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 299
Dołączył: 02-02-2010
Post: #43
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Kupiłem enkodery AS5040 z magnesami, tylko te magnesy są jakieś dziwne. Czy ktoś takie stosował?


Załączone pliki Miniatury
İmage

73! Zbyszek
20-10-2011 22:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1GYQ Offline
Andrzej
****

Liczba postów: 408
Dołączył: 18-06-2009
Post: #44
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Witam

No fakt jakieś dziwne są te magnesy, te oryginalne są idealnie okrągłe. Co do tych Twoich magnesów to nie znaczy że nie będą działać. Jedynie może być problem z osiowym montażem na osi.

Pozdrawiam

Andrzej
20-10-2011 23:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8Z Offline
Krzysztof
****

Liczba postów: 299
Dołączył: 21-10-2010
Post: #45
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Impulsator wykonany podobnie jak SP2JJH na AS5040 , PCB to wzor Waldemara, konstrukcja mechaniczna wykonana nieco inaczej... pierscien wytoczony z tworzywa ( nie wiem jak ono sie nazywa) w taki sposob ze mocujemy w srodku lozysko z osia 6mm.
Z drugie srony w lozysku pozostawiamy miejsce na magnesik, sposob wykonania i mocowania na foto... mozowanie PCB 2 sruby i samego impulsatora 2 sruby spokojnie wystarcza. Impulsator zachowuje sie bardzo przyzwoicie , nie gubi impulsow i wymaga zastosowania galki o srednicy minimu 40 mm ( ja stosuje 55...60m).

İmage İmage İmage İmage

moze komus przyda sie ten pomysl na wykonanie

pozdrawiam
Krzysztof Sip
SQ8Z
05-02-2012 2:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4RNF Offline
Łukasz
***

Liczba postów: 213
Dołączył: 19-04-2010
Post: #46
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Poniższy enkoder jest na układzie AS5035 wg projektu Darka SQ8NBG. PCB idealnie spasowało się z obudową radzieckiego potencjometru. Jako, że nie mam zamiłowania do wszelkiego rodzaju prac ślusarskich i brak mi dostępu do chociażby porządnego imadła, jak zwykle wykonanie odbyło się "na kolanie" Smile Zapewniam jednak, że działa lepiej niż wygląda, chodzi płynnie i nie gubi impulsów z czego jestem bardzo zadowolony.


İmage

İmage

İmage

Z pozdrowieniami,
Łukasz SQ4RNF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-02-2012 1:09 przez SQ4RNF.)
18-02-2012 1:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5AQT Offline
Roman
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 02-03-2009
Post: #47
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
İmage Witam
Encoder Copal rozmontowany . Nie chcę zakładać nowego wątku dlatego fotka zamieszczam tu jako ciekawostkę. Jest to enkoder magnetyczny.
Pozdrawiam SP5AQT.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-03-2012 12:57 przez SP5AQT.)
12-03-2012 12:57
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #48
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Witam
Mam problem z enkoderem AS5040 który wykonałem na fabrycznej płytce z kompletu płytek Piligrima z łozyskowaniem na bazie silnika krokowego z napędu 5,25" (taki jak kolegi Zdzisława SP4HKQ). Temat poruszałem w dziale "synteza Oleg9" ale przeniosłem się tu. Koledzy Andrzej SQ1GYQ i Zdzisław SP4HKQ udzielili mi rad które zastosowałem. Zbliżyłem magnes, wycentrowałem go ale to nie pomogło. Opiszę problem. Przestrajanie syntezy jest bardzo płynne bez względu na krok przestrajania. Problem jest w tym że raz ustawiona częstotliwość "stoi" a inna po kilku sekundach od ustawienia zaczyna sie przestrajać najczęściej w górę z szybkośćią tak na oko 2-ch krokow na sekundę. Dla przykładu: mam teraz ustawioną częstotliwość 28.066.160 która stoi około godziny. w tej chwili przestroiłem ją o kilka Hz w górę to zacżęła się szmoczynnie przestrajać w górę. Przestroiłem ją na 28.066.250 i znowu stoi. Może ktoś z kolegów miał taki problem? Proszę o pomoc.

Stanisław
24-06-2012 23:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #49
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Czy na wyjściach A i B masz zapięte kondensatory 10 nF do masy. (nie mniejsze i nie większe)? Bez tych kondensatorów synteza głupiała tz jak kreciłem "w górę" to szła w dół albo się blokowała tz przez moment nie przestrajała. A może to nie wina enkodera tylko sterownika. Np brak oporników lub są, a są niepotrzebne. Jesli to Oleg9 to jak stosujemy enkoder magnetyczny to właśnie oporniki ze schematu są niepotrzebne bo one są do enkodera optycznego.
Oporniki 4.7 k należy usunąć, a zamiast 1 k dać zworę. AS5040 pobiera ok 10-15 mA wiec na tym 1kOm okłada się prawie całe napięcie zasilające i dlatego w tym układzie enkoder głupieje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2012 7:33 przez SP4HKQ.)
25-06-2012 6:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9EZQ Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 18-08-2009
Post: #50
RE: Enkoder w wykonaniu Home Made
Witaj Zdzisław
Przepraszam że nie odpowiadałem, ale dopiero dzisiaj wieczorem wróciłem do domu. Na wejściach A i B są kondensatory 10n. Płytka enkodera to fabryczna płytka zgodna ze schematem Waldka SP2JJH ale nie do końca. Na schemacie pin 15 i 16 AS5040 mają kondensaor elektrolityczny 10u i 100n a na mojej płytce jest tak tylko dla pinu 16 a pin 15 ma tylko elektrolit 10u a nie ma 100n. Czy może to być przyczyną moich kłopotów? chodzi o syntezę to oczywiście zamiast R6-1k jest 0, natomiast R4 i R5 - 4,7k są bo nigdzie nie natrafiłem na informację o ich usuwaniu. A jeśli je usunę to co w tym miejscu - przerwa?

Pozdrawiam
Stanisław
27-06-2012 22:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości