Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PA w/g AVT 2327
SP7KH Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 24-11-2010
Post: #1
Thumbs Up PA w/g AVT 2327
Witam i o opinie proszę.
Czy układ wzmacniacza w/g AVT 2327, z przeznaczeniem jako "QRO" dla Turusa na 80m, ma prawo działać - czy też eksplozji należy się raczej spodziewać.Huh
Sam układ w pliku załącznika.
Pytam bo Taurus z "Byczka" w "Byka" i to raczej Buhaja mi się niespodziewanie ( z przyczyny obudowy) rozrósł i czymś tą skrzynię wypełnić by należało.Shy


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2011 6:36 przez SP7KH.)
15-02-2011 6:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 191
Dołączył: 14-12-2009
Post: #2
RE: PA w/g AVT 2327
Ale nie z rdzeniem F82 tylko f 1001lub odpowiednikiem. Z F82 będzie sie wzbudzał.I musi mieć takie gabaryty żeby przy zakładanej mocy rdzeń się nie nasycał
73!
16-02-2011 23:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7KH Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 145
Dołączył: 24-11-2010
Post: #3
RE: PA w/g AVT 2327
Czym (czytaj jakim Amidonem - bo najdostępniejszy) ten nieszczęsny F-1001
zastąpić.
Konkretnie, a nie w sposób opisowy - bo gdybym wiedział to bym szanownemu
"Gronu" głowy nie zawracał.
Jest jeszcze druga koncepcja - ożenienia PA w/g AVT 2327 z obwodami
wyjściowymi w/g ON6MU - jak w pliku załącznika.


Załączone pliki Miniatury
İmage
17-02-2011 5:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8LUV Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 128
Dołączył: 12-05-2011
Post: #4
RE: PA w/g AVT 2327
(17-02-2011 5:48)SP7KH napisał(a):  Czym (czytaj jakim Amidonem - bo najdostępniejszy) ten nieszczęsny F-1001
zastąpić.
...

Myślę, że FT 50-43 na taki transformator się nada.
Są na allegro po 4.50zł

Pozdr.

edit: Proszę o usunięcie posta, nie popatrzyłem na datę.. Swoją drogą przez rok nikt nie odpowiedział koledze na takie pytanie?? Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2013 14:19 przez SQ8LUV.)
20-01-2013 13:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6IYY Offline
miso(michal]
***

Liczba postów: 148
Dołączył: 21-09-2009
Post: #5
RE: PA w/g AVT 2327
Witam a w kolegę Janusza s q 5 i z x @ i q . p l 1,6zl ile pamiętam pozdrawiam

Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
20-01-2013 14:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5ETB Offline
Andrzej
*

Liczba postów: 30
Dołączył: 17-08-2011
Post: #6
RE: PA w/g AVT 2327
http://csg.neostrada.pl/rdzenie/cores-pl.pdf
A bez transformatora (rys 2) będzie mniejsza moc wyjściowa.
21-01-2013 14:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 07-10-2013
Post: #7
RE: PA w/g AVT 2327
Pytania do pierwszego schematu:
Czy toroid z videobaluna sie nadaje do transformatora?
Czy ktorys z ferrytow pokazanych przeze mnie tutaj nadaje sie do transformatora ?


Załączone pliki Miniatury
İmage

FPGA, SDR, wzmacniacze mocy, opensource
n.icos.ch
06-01-2014 19:37
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 911
Dołączył: 26-09-2012
Post: #8
RE: PA w/g AVT 2327
"Toroid z Videobaluna" - masz na myśli balun używany w systemach "telewizji przemysłowej" czy taki w symetryzatorze antenowym? W pierwszym przypadku nic o nim nie wiemy, ale z tego co oglądałem takie baluny, moc jaką on przeniesie jest znikoma, nie wiadomo też nic o przenikalności (pewnie jest duża, ale...).
Ten drugi - z symetryzatora - jeśli symetryzator na kanały 3-12, to teoretycznie byłby dobry do małych mocy, ale w tym wzmacniaczu płynie przez niego składowa stała prądu, i najprawdopodobniej by się on nasycił.
Reszta którą masz raczej się nie nadaje - nic o nich nie wiemy, poza tym że są z czegoś wymontowane.
Tam gdzie możesz, staraj się używać elementów pewnych o znanych właściwościach. Kiedyś sam używałem "wylutów" ale to proszenie się o kłopoty i zgrzytanie zębów - spędzasz potem masę czasu na dochodzeniu co jest nie tak.

Toroidy i inne rdzenie są do nabycia i w AVT i u sprzedawców na Allegro, czy kolegów krótkofalowców.

Pozdrawiam
07-01-2014 12:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SO3ALG Offline
Nikoloz
***

Liczba postów: 152
Dołączył: 07-10-2013
Post: #9
RE: PA w/g AVT 2327
A takie ferryciątko?


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage

FPGA, SDR, wzmacniacze mocy, opensource
n.icos.ch
11-01-2014 18:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,177
Dołączył: 02-07-2010
Post: #10
RE: PA w/g AVT 2327
Po co kombinujesz z kotami w worku? Rdzeń do tego PA kosztuje 1 zł 80 groszy, u znanego nam wszystkim sprzedawcy rdzeni (FT50-43). Wysyłałem Ci namiary!

73 JERZY SQ9RFC
12-01-2014 14:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości