Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SDR wg. SQ4AVS pytanie o generatory ?
SQ4CUY Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 13-01-2011
Post: #1
SDR wg. SQ4AVS pytanie o generatory ?
Witam na forum. Proszę o pomoc w zdobyciu generatorów kwarcowych do konstrukcji Rafała (avt-2934, avt-2954. avt-2909).
TCXO 14,85 Mhz SMD lub DIL
TCXO 15 Mhz SMD lub DIL
14,336 Mhz i 14,400 Mhz DIL o przebiegu TTL opisane w avt-2934

Za pomoc dziękuję 73 !
13-01-2011 13:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,367
Dołączył: 29-01-2010
Post: #2
RE: SDR wg. SQ4AVS pytanie o generatory ?
Wszystko brane stąd
http://sklep.slawmir.com.pl/index.php?cPath=84_85
13-01-2011 17:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CUY Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 13-01-2011
Post: #3
RE: SDR wg. SQ4AVS pytanie o generatory ?
Bardzo dzięki, można brać się do roboty.
15-01-2011 9:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KONRAD Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 28-02-2010
Post: #4
RE: SDR wg. SQ4AVS pytanie o generatory ?
Koledzy , wiecie może gdzie dostanie się generator 14,850 MHz , koniecznie w obudowie typu DIL ,do tego właśnie odbiornika ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2011 23:21 przez KONRAD.)
17-03-2011 23:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,367
Dołączył: 29-01-2010
Post: #5
RE: SDR wg. SQ4AVS pytanie o generatory ?
W obudowie dil był kiedyś w Sławmirze teraz jest tylko w smd i trzeba robić przejściówkę. Adres to http://www.slawmir.com.pl
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2011 7:28 przez SQ4AVS.)
18-03-2011 7:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KONRAD Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 28-02-2010
Post: #6
RE: SDR wg. SQ4AVS pytanie o generatory ?
Mam właśnie ten generator , w tej obudowie SMD .
Problemem dla mnie jest to ,że przejściówka też składa się z elementów SMD , a ja nie posiadam za bardzo narzędzi do lutowania w SMD .

Stąd pytania : czy przy odrobinie wprawy będzie się to dało zmontować zwykłą kolbówką o mocy 30W ?
Jaki jest rozmiar tych elementów (1206 ? ) ?
Czym mogę zastąpic tranzystor MMBT3904 ?

Jestem początkujący ,także z góry dziękuje za pomoc .
18-03-2011 12:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,367
Dołączył: 29-01-2010
Post: #7
RE: SDR wg. SQ4AVS pytanie o generatory ?
Da się kolbówką jeśli ma cienki grot
Elementy 0805
MMBT3904 do kupieniaw sławmirze, ogólnie impulsowy, można spróbować bfr92
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-03-2011 6:49 przez SQ4AVS.)
18-03-2011 18:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KONRAD Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 28-02-2010
Post: #8
RE: SDR wg. SQ4AVS pytanie o generatory ?
Właśnie montuję przejściówkę dla tego kwarcu 14,850 MHz i mam problem z opisem jego wyprowadzeń tzn. nie za bardzo wiem jak go wlutować w tą przejściówkę .
.zip  kw.zip (Rozmiar: 2.58 MB / Pobrań: 929)
.zip  kw2.zip (Rozmiar: 2.61 MB / Pobrań: 879)
13-06-2011 11:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,367
Dołączył: 29-01-2010
Post: #9
RE: SDR wg. SQ4AVS pytanie o generatory ?
To nie jest kwarc a generator kwarcowy, wyprowadzenia jak u każdego większego generatora kwarcowego montowane -popatrz w katalogu na stronie tme
13-06-2011 22:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
KONRAD Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 16
Dołączył: 28-02-2010
Post: #10
RE: SDR wg. SQ4AVS pytanie o generatory ?
Witam.
W ostatnim czasie zmontowałem wszystko w całość .
Po uruchomieniu wykonałem pomiary napięć .Wszystkie są takie jak pisano w artykule.SDR radio ustawione zgodnie z tym co było w artykule .Tymczasowo antena to kawałek drutu .Po włączeniu zasilania i wpisaniu częstotliwości w oprogramowaniu nie mogę usłyszeć żadnej stacji ,same szumy.Generator pomocniczy z układem 74HC393 są odłączone.Czy jest to kwestia samej anteny ?


Załączone pliki
.zip  sdr1.zip (Rozmiar: 1.36 MB / Pobrań: 1143)
01-09-2011 13:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości