Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz QRP co nie tak?
SP9FKP Online
Piotr
*****

Liczba postów: 1,131
Dołączył: 28-06-2009
Post: #101
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
A ten obrazek niech zaświadczy o jakości symulatora.


Załączone pliki
.pdf  Wzmaczniacz dla ubogich.pdf (Rozmiar: 6.77 KB / Pobrań: 1171)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2011 22:16 przez SP9FKP.)
23-01-2011 22:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1PSE Offline
Adam
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 13-11-2010
Post: #102
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
(20-01-2011 22:47)wojtas napisał(a):  A jakie masz napięcie na bramce IRFa przy ustawionym prądzie spoczynkowym 450mA-500mA?

2,61V

Coś chyba namąciłem, bo po wymianie spalonego BD135 wszystko znowu zaczęło się wzbudzać. Powoli już nie mam siły Sad Widocznie źle płytkę wykonałem, albo elementy źle podobierałem.

Zmiana BD135 na BFW16A nie powoduje żadnych zmian.
Jeżeli zaś wrzucę BFW16A między driverem, a wzmacniaczem (pozostawiając BD135 na swoim miejscu), to wzbuca się "z mocą" 4W na wyjściu zamiast 1W, jak do tej pory. Przy czym mowa o wzbudzaniu, a nie sygnale, bo tak jest nawet jak nie podam sygnału na wyjściu. Wzbudzenie zaczyna się gwałtownie, jeśli zacznę zwiększać prąd spoczynkowy.
Nadajnik ze wzmacniaczem próbowałem łączyć przez trafo 9:1 - żadnych zmian.

Czy indukcyjność dławików na zasilaniu jest bardzo krytyczna?
Czy ktoś uruchomił tę pierwszą zaprojektowaną wersję?

Chyba wykonam tę wersję "dla ubogich", chociaż już ta pierwsza zapowiadała się ciekawie i wydawało mi się, że ruszy.
Gdyby ktoś zaprojektował płytkę, to proszę o podzielenie się.

Fajnie jeśli pod koniec tej dyskusji powstanie powtarzalny układ.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2011 2:41 przez SQ1PSE.)
24-01-2011 2:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,465
Dołączył: 23-08-2009
Post: #103
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
Wklejam schemat z poprawionymi numerami kondensatorów w opisie:

.pdf  PA 6W do QRP dla ubogich.pdf (Rozmiar: 56.45 KB / Pobrań: 1373)
oraz w wersji sugerującej jak wykonać płytkę drukowaną:

.pdf  PA 6W do QRP dla ubogich wersja dla PCB.pdf (Rozmiar: 42.09 KB / Pobrań: 1379)

Opisując pomiary zapomniałem napisać, że bez kompensacji temperatury prąd ustawiony na zimno na 400mA rośnie do około 600 - 700mA na gorąco. Należy w tym przypadku ustawić 400mA przy rozgrzanym wzmacniaczu, aby przy normalnej pracy było około 400mA.
pzdr
24-01-2011 18:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,181
Dołączył: 02-07-2010
Post: #104
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
A gdyby z tego zrobić taki mały dopalaczyk sterowany jednym watem.
24-01-2011 19:44
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,465
Dołączył: 23-08-2009
Post: #105
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
Zauważ jaką małą mocą trzeba sterować ten wzmacniacz wystarcza 46mV napięcia skutecznego i uzyskujemy 6W na wyjściu. To jest wzmacniacz do małych TRXów.

Z jednego wata to już ta druga wersja na 30W i wtedy żaden dodatkowy tranzystor na wejściu nie będzie potrzebny. Obwód PI wyjściowy musi być inaczej policzony. Kompensacja termiczna obowiązkowa, bo prąd spoczynkowy przy nagrzewaniu rośnie z 400mA do 1,5A gdy nie ma rezystora w źródle.

Proponuję jednak zakończyć ostatecznie naszą pierwszą wersję (nie dla ubogich, tylko z kompensacją i sterowaniem)
Jak rozgryziemy wszystkie problemy, łącznie z projektem płytki drukowanej i co najmniej kilku kolegów potwierdzi, że konstrukcja jest powtarzalna to możemy pójść dalej. Przy większej mocy problemem będzie liniowość wzmacniacza, ale to też jest do pokonania ( są różne na to sposoby...)
24-01-2011 20:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1PSE Offline
Adam
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 13-11-2010
Post: #106
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
Henryku, czy mógłbyś proszę wypowiedzieć się w kwestii płytki, którą zaproponowałem do pierwszej wersji (nie dla ubogich)? Czy jest ona całkowicie "do bani", czy coś z niej jeszcze robić.
24-01-2011 21:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 91
Dołączył: 26-07-2009
Post: #107
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
Witam dawno mnie tu nie było i w pierwszej chwili myślałem że pomyliłem temat ale nie kol. Henryk znowu wywrócił układ do góry nogami.Warto by wrócić do początku tego rozważania nad wzmacniaczem i jednego to jestem pewien początkujący kolega po jego przeczytaniu będzie miał spory kłopot ze zrozumieniem całości.Mam nadzieje że ktoś z bardziej doświadczonych wykona tą konstrukcje i opisze swoje uwagi bo początkujący może mieć problem. Ostatnia wersja wygląda dość dobrze jednak przedwzmacniacz pomimo dużego ujemnego sprzężenia nie jest zachęcający moim zdaniem. Dość ciekawy i powtarzalny wzmacniacz jest użyty jako wzmacniacz sygnału VFO do konstrukcji SP5WW . Nie mam zamiaru nikogo tu krytykować czy obrażać chcę jedynie wymusić powstanie dobrego wzmacniacz QRP uruchomiający się od ręki bez poprawek po wstawieniu części ze sklepu. Jak się wyleczę z grypy która mnie dopadła i ja trochę "przechodziłem" to uruchomię wszystkie wersje proponowane tutaj w naturze bez symulacji komputerowych i innych pierdół .
24-01-2011 21:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,465
Dołączył: 23-08-2009
Post: #108
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
Ten ostatni układ jest prosty i uruchamia się od razu po złożeniu ( na razie w pająku) Przedwzmacniacz działa bardzo dobrze i stabilnie. Jeżeli coś w tym wzmacniaczu zniekształca to jest to stopień końcowy, a nie przedwzmacniacz. Wyniki pomiarów są kilka postów wyżej. Pomiaru samego przedwzmacniacza też dokonywałem i prążek intermodulacyjny trzeciego rzędu jest na poziomie -48dB a z rezystorem w emiterze -54dB. Naprawdę nie ma do czego się przyczepić. Te pomiary mówią same za siebie.
JESTEM NA 100% PEWNY ŻE PO OPRACOWANIU PŁYTKI ŻADEN POCZĄTKUJĄCY NIE BĘDZIE MIAŁ KŁOPOTÓW Z JEJ URUCHOMIENIEM.
Kolego SP1NV zawsze możesz przedstawić swój o wiele lepszy i prostszy projekt, który można tu przeanalizować i przetestować. Nic nie stoi na przeszkodzie.

Płytkę SP1PSE obejrzę, ale nie dziś, bo zaraz wychodzę z domu. Wrócę za kilka dni i pogonię temat dalej, bo główny temat wątku jest nadal aktualny...
W międzyczasie możecie przetestować zaproponowane tu układy, nie tylko moje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2011 22:01 przez SP2JQR.)
24-01-2011 21:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1NV Offline
Mietek
**

Liczba postów: 91
Dołączył: 26-07-2009
Post: #109
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
Kolego Henryku nie obrażaj się jednak to ty sam napisałeś na samym początku w stosunku do pierwszej dyskutowanej wersji tego wzmacniacza, że brak rezystora w emiterze tranzystora to błąd a tu mamy w twojej konstrukcji pierwszy stopień niemal identyczny to jeszcze brak tego rezystora . Dałeś nieco mniejszy prąd spoczynkowy przy większym sprzężeniu ja niczego nie chce od ciebie poza prostą i wyczerpującą odpowiedzią. Po drugie jakbym dysponował konstrukcją własną prostą to już bym ją dawno tu pokazał. Modyfikowane to jednak należy zapytać autora . "Bawię" się w radio gdzieś od 1974 r wykonywałem jako młody chłopak wiele konstrukcji z informatora biuletynu podglądałem schematy fabryczne sporo czasu spędzałem nad układami które często się sypały były nie stabilne bo opis był lakoniczny i nie zawierał pełnej informacji . Tym razem to nie odpuszczę ani na krok aby twórca dokładnie się nie wytłumaczył co dlaczego skoro jest okazja.
Kolego Adamie wzbudza ci się układ na Bd135 ustaw na kolektorze dokładnie połowę napięcia zasilania przy pomocy rezystora k-b dodatkowy kondensator równolegle do rezystora może poprawić stabilność stopnia zacznij od kilku piko.
25-01-2011 0:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RFC Offline
Jerzy
*****

Liczba postów: 1,181
Dołączył: 02-07-2010
Post: #110
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
(24-01-2011 19:44)Jerzy_Mi napisał(a):  A gdyby z tego zrobić taki mały dopalaczyk sterowany jednym watem.

Pomyślałem o tym, bo większość TRX QRP ma około 1 W mocy w najbardziej liniowym miejscu. Chyba na stronie Włodka SP5DDJ czytałem, że ktoś taki dopalaczyk dorobił gdy mu się RX przy mocach > 1 W wzbudzał. Ale to chyba dyskusja na inny wątek i wróćmy do meritum.
25-01-2011 0:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości