Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wzmacniacz QRP co nie tak?
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 191
Dołączył: 14-12-2009
Post: #11
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
I tu mi brakowało, dużego rdzenia F201-ale nie od głowic ZTG.
A resztę tak jak pisze kol. sp2jqr.Ja swoje transformatory ekranuje zwojem krótko zwartym po obwodzie transformatora(podpatrzyłem w zasilaczach impulsowych) zamyka pola rozproszone i przy "upakowaniu"
nie pojawiają się tendencje do wzbudzania się układu wzmacniacza czego doświadczyłem jak Wołnę przerabiałem ( patrz-moje zdjęcia).Przy zamykaniu radiatora z wzmacniaczem występowało w/w zjawisko. Po za ekranowaniu transformatora wyjściowego i sterującego przestało to zjawisko dokuczać hi.
Na dole płytka wzmacniacza na 2x2bd39(139) do mojego sp5ww z roku 1977 który sterował 2x6P45c dla ciekawości materiał na toroid pochodził z filtru do lodówek i dopiero wzmacniacz mi ruszył przy innych materiałach magnetycznych włącznie z cewek odchylających od TV nie spełniał zadania .Ale to były czasy że nie bardzo na czym można było sprawdzić i metoda "macajewa" jedynie była skuteczna hi
73!


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2010 21:31 przez SP5CII.)
31-12-2010 21:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,447
Dołączył: 23-08-2009
Post: #12
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
Ekranowanie transformatorów szerokopasmowych rzeczywiście pomaga. Używam do tego cienkiej folii miedzianej.
31-12-2010 21:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,312
Dołączył: 29-01-2010
Post: #13
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
Rdzenie dwuotworowe można stosować jak chcemy by przeniosły większą moc to je sklejamy (tak robiłem) oczywiście uzyskamy moc parę do parunasu W (przy sklejonych rdzeniach). Przykłady wzmacniaczy na rdzeniach z symetryzatorów w pliku. Układy Tego autora nigdy nie sprawiały żadnych problemów mi w uruchamianiu jeszcze jako kilkunastolatkowi. Krótkofalowiec ten (Andrzej Kusiak SP2HLS) opisał mieszacz w modzie H w 1993 roku ;-) dużo wcześniej niż CDG2000. Takźe zrobił własną wersję SP5WW ale i wiele układów w nietypowych konfiguracjach (np tca440 z zamienionymi wejściami lo i rf co dawało większą odporność na skrośną). Jeśli będzie zainteresowanie mogę umieścić szereg skanów jego artykułów,kilka jego układów wykonałem i zawsze działały, prawie nigdy nie zamieszcał jednak wzorów płytek (inne czasy każdy stosował elementy o takich wymiarach jakie zdobył).


Załączone pliki
.pdf  wzmacniacze kf sp2hls.pdf (Rozmiar: 562.84 KB / Pobrań: 4594)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2010 22:01 przez SQ4AVS.)
31-12-2010 22:00
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,447
Dołączył: 23-08-2009
Post: #14
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
Czy wykonałeś praktycznie którykolwiek z tych wzmacniaczy? Ciekaw jestem jak działał i który był najlepszy?
31-12-2010 22:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CII Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 191
Dołączył: 14-12-2009
Post: #15
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
Pierwowzorem dla HLS był układ z DDR pismo dla radioamatorów i ja także z tego rozwiązania wyszedłem do mojego sp5ww j/w w poście . Dla mocy do 10-20W ale przy mocach powyżej 100W to muszą mieć swoje gabaryty i wagę hihi bo może zostać trochę gruzu i tranzystory też nadają się nadają na wisiorek hi, (2x F1001 i 4 x F81 poprawiało na 21-28).
I tu rozwinąłem i przerobiłem wzmacniacz od Wołny-który pracuje ufb od 20 lat -ma te same tranzystory! nie udało się ich uszkodzić ale to rozwiązanie ściągnęli Rosjanie od Japończyków w jakimś ich transiwerze pracował taki wzmacniacz.. Ale obecnie jest wiele nowocześniejszych układów i lepsze materiały do ich budowy więc jest z czego korzystać!
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2010 23:33 przez SP5CII.)
31-12-2010 22:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,312
Dołączył: 29-01-2010
Post: #16
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
Henryku tak wykonałem jeden ze wzmacniaczy na tranzystorach bipolarnych i na 95% był to układ pierwszy (dawno temu było i układ się nie zachował). Działał ale wtedy jedynym sprzętem jaki miałem był miernik uniwersalny. SP2HLS robił rzeczy czasami nietypowo ale działały bez problemu, była to jakaś homodyna (chyba z Młodego Technika, układ z nietypowym włączeniem TCA440, jakiś fll (świetnie wytłumaczony), częstościomierz (wersja lcd) i pa, bardzo cieawy był jego krótki artykulik z wytłumaczeniem doboru if i pokazaniem dlaczego if 10,7 jest szczególnie zła na kf (produkty mieszania, harmoniczne) wypadające w pasmach amatorskich (nie występujące przy if 9MHz). Niestety ten artykuł się nie zachował ale jest szansa zakupiłem na allegro kilkanaście numerów EH i jest szansa że go znajdę.
01-01-2011 11:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,447
Dołączył: 23-08-2009
Post: #17
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
W tym temacie kolega robi wzmacniacz na mosfetach, dlatego jeszcze raz zapytam, może ktoś inny robił przedstawione konstrukcje, ale te na mosfetach?
01-01-2011 13:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Charles Bronson Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 18
Dołączył: 21-12-2010
Post: #18
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
Witam! Ja zbudowałem taki układ i radzi sobie całkiem nieźle. Podziękowania za pomoc przy schemacie dla SP7KH.


Załączone pliki Miniatury
İmage
02-01-2011 13:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,447
Dołączył: 23-08-2009
Post: #19
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
W tym svchemacie też są błędy.
Główne błedy opowodujące nieprawidłowe działanie to:
1. Brak drugiego rezystora polaryzyjącego bazę BD135 - od bazy do zasilania
2. Brak informacjio jaki prąd spoczynkowy powinien płynąć przez pierwszy tranzystor
3. Brak kondensatora blokującego suwak potencjometru.
4. Brak informacji o prądzie spoczynkowym mosfeta

Są też inne niedoróbki, ale bez nich to już będzie działać.
Uważajmy na to co zamieszczamy - układy te są kopiowane często przez zupełnie początkujących, którzy potem nie dają sobie rady z uruchomieniem, a powodem są często bardzo drobne braki w schematach mogące powstawać podczas przerysowywania. Bądźmy staranni.
02-01-2011 14:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP4HKQ Offline
Zdzisław SK!
****

Liczba postów: 490
Dołączył: 19-08-2009
Post: #20
RE: Wzmacniacz QRP co nie tak?
100 Om jest obciążeniem bramki FETa, a bez kondensatora to ten opornik jakby wisiał w powietrzu.
02-01-2011 17:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości