Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przekładnie do kondensatora strojeniowego
SQ9RZI Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 403
Dołączył: 19-03-2010
Post: #1
Przekładnie do kondensatora strojeniowego
Uruchamiam ostatnio pierwszy egzemplarz Bartka. Zostało trochę pracy - przed uruchomieniem TX będę musiał najpierw dopracować RX. Zagadnienia typowo elektroniczne (np. wejściowy przedwzmacniacz w.cz.) nie są aż tak skomplikowane w porównaniu z tymi mechanicznymi. Będę musiał pomyśleć o wykonaniu jakiejś obudowy, a przy okazji nieuniknione będzie zrobienie jakiejś przekładni do kondensatora strojeniowego, bo w tej chwili dokładne dostrojenie się do częstotliwości odbieranej stacji wymaga bardzo precyzyjnego operowania ośką.

Znacie jakieś tanie i niezbyt skomplikowane rozwiązania?
21-12-2010 0:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 818
Dołączył: 29-08-2009
Post: #2
RE: Przekładnie do kondensatora strojeniowego
(21-12-2010 0:03)Atlantis napisał(a):  Znacie jakieś tanie i niezbyt skomplikowane rozwiązania?

wieczny problem...
Kiedyś marzeniem była tzw "duża nastrojka" czyli przekładnia planetarna z r311. teraz i duże i małe bywają na allegro i są imho dobrym rozwiązaniem - tyle, że są rozmiarowo duże.
można zrobić przekładnię z łożysk - opisana w I tomie konstrukcji A. Janeczka.
Można sznurkową - taką jak pokazana w trx sp5qu (w odborniku przywołanym na forum była podobna)
w magnetowidach były ślimakowe- niezbyt precyzyjne - ale o zwartej konstrukcji i dużym przełożeniu.

Tyle na początek.
MAc
mrn
21-12-2010 1:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TJOW Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 22
Dołączył: 17-11-2010
Post: #3
Przekładnie do kondensatora strojeniowego
Najtańsze rozwiązanie to ograniczenie pasma w granicach 100-150khz i wstawienie kondensatora z wbudowaną przekładnią 1:3 czyli 3 obroty gałki daje jeden obrót ośki kondensatora. Jeśli gałaka ma przy tym w miarę dużą średnicę to bez broblemu wstroisz się w korespondenta.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2011 1:40 przez TJOW.)
21-12-2010 1:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 818
Dołączył: 29-08-2009
Post: #4
RE: Przekładnie do kondensatora strojeniowego
(21-12-2010 1:34)wojtas napisał(a):  Najtańsze rozwiązanie to ograniczenie pasma w granicach 100-150khz i wstawienie kondensatora z wbudowaną przekładnią 1:3 czyli 3 obroty gałki daje jeden obrót ośki kondensatora. Jeśli gałaka ma przy tym w miarę dużą średnicę to bez broblemu wstroisz się w korespondenta.

Wojtas prawdę piszę. Dawno temu przykleilem do gałki plastikowy talerzyk :-) (w akcie rozpaczy).
Spełnił swoją rolę...
21-12-2010 2:12
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #5
RE: Przekładnie do kondensatora strojeniowego
Jeśli jest miejsce na płycie czołowej to dawne przekładnie planetarne są niezastąpione. Małe i duże "nastrojki" (zdjęcie) pojawiają się w ogłoszeniach.
Czasem za grosze możemy nabyć stare "radia tranzystorowe" z epoki PRL-u które miały fajne mechanizmy strojenia i skali.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
22-12-2010 14:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości