Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MAG-LOOP
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 723
Dołączył: 30-07-2011
Post: #61
RE: MAG-LOOP
(14-07-2019 16:43)SQ8NZD napisał(a):  Witam

Moja antena mag-loop coś nie chce odbierać. Stoi w domu pod oknem a sygnał się nie podnosi w żadnym paśmie KF....
....
Różnica polega jedynie na tym, że zastosowałem 3 a nie 5 pętli.
Proszę o radę.

Adrian, uważasz, że jak postawisz ją blisko przy kaloryferze ( jak na załączonym zdjęciu ) oraz nie wykonasz jej zgodnie z projektem, to będzie cudownie działać ??

Prosisz o radę. Zacznij odwzorowywać projekty zgodnie z ich założeniami konstrukcyjnymi. Sam sobie rzucasz kłody pod nogi i chcesz, aby ktoś inny te kłody usuwał.

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-07-2019 0:13 przez SQ8MVY.)
15-07-2019 0:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8NZD Offline
Adrian
*****

Liczba postów: 765
Dołączył: 11-02-2011
Post: #62
RE: MAG-LOOP
OK. Moja antena ma stojak, który trytytkami przywiązałem do poręczy balkonu.
Podgłosiłem Kenwooda, pokręciłem kondensatorem antenowym iii nic. Na każdym paśmie cisza włącznie z 160m.

Może należy w niej zastosować tylko jedno kółeczko a nie 5 czy 3 ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-07-2019 6:08 przez SQ8NZD.)
21-07-2019 6:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
AdamC Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 135
Dołączył: 28-05-2010
Post: #63
RE: MAG-LOOP
(21-07-2019 6:08)SQ8NZD napisał(a):  Może należy w niej zastosować tylko jedno kółeczko a nie 5 czy 3 ?
Może ...
Może określ np dipmetrem rezonans tego co zbudowałeś i będzie wiadomo czy zwiększyć indukcyjność czy zmniejszyć, znaczy się 5 lub 3 kółeczka a może 1, bo i jak podałeś: Kondensator 256pF czy coś koło tego.
Jakby nie było zbudowałeś obwód LC, strojący się bardzo ostro i można też przegapić punkt rezonansu.
Ignorowanie i próby zmuszenia praw fizyki do swojego punktu widzenia raczej nie przyniosą pozytywnych efektów.
21-07-2019 9:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TERMOMIKS Offline
Marcin
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 22-10-2017
Post: #64
RE: MAG-LOOP
(28-11-2014 12:27)3Z9N napisał(a):  Tutaj taki mały przykład, jak na magnetic loop-ie zrobionym z grubego koncentryka, z mocą 5W można zrobić łączność DX-ową (Włochy - Argentyna)...
https://www.youtube.com/watch?v=AD2jsd8ZtDo
Potwierdzam swoją łącznością z Italią na fi 90 cm, magloop SSB - 10m. Bezproblemowa łączność moja antena na poręczy balkonu, najgorsze miejsce z możliwych.
30-04-2020 16:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9HZX Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 26-03-2012
Post: #65
RE: MAG-LOOP
Mam Magloopa z RG213.Pasma od 40 do 10m.Sterowanie albo ręczne albo zdalne.Fotki na mojej stronie.
Pracując mocą 10-20 W z anteną w pokoju Europa bez problemu (CW/SSB) a przy dobrych warunkach trafiają się i DXy.
Przy antenie na zewnątrz nie ma żadnych problemów z pracą DXową.
Czasem używam jej indoor.Nawet przy kiepskich warunkach nie ma większych problemów z ciekawymi łącznościami( parę tysięcy kilometrów) również na niższych pasmach 40 i 30m


Smile

www.qsl.net/sp9hzx
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-07-2020 21:02 przez SP9HZX.)
08-06-2020 12:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SN5WD Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 23-02-2021
Post: #66
RE: MAG-LOOP
Taką antenę o średnicy 90 cm, z kondensatorem próżniowym zrobiłem w 2013. Pracuje od 60m do 10m. Sprzęgana pętlą Faradaya. Na początku była napędzana silnikiem prądu stałego z reduktorem a później silnikiem krokowym. Silnik sterowany przez Arduino. W komputerze program do komunikacji napisany w Lazarusie. Zrobiła do tej pory ponad 40 tys qso.

73, Mirek
26-03-2021 15:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SN5WD Offline


Liczba postów: 7
Dołączył: 23-02-2021
Post: #67
RE: MAG-LOOP
Gdyby ktoś chciał pomocy przy sterowaniu silnikiem anteny to taką pomocą służę. Mogę udostępnić wsad do Arduino. Aplikację na PC mam kompilowaną pod Linuksem, też mogę udostępnić ale nie wiem jak z kompilacją pod Windows. Można też sterować z terminala np Arduino IDE.

Pozdrawiam, Mirek
28-04-2021 9:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9HZX Offline


Liczba postów: 2
Dołączył: 26-03-2012
Post: #68
RE: MAG-LOOP
https://www.rylwy.com/diy-magnetic-loop

www.qsl.net/sp9hzx
07-08-2021 7:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości