Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak zdobyć TRX SDR ?
SQ5NWU Offline
SQ5NWU
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 27-03-2010
Post: #11
RE: Jak zdobyć TRX SDR ?
Dużo pytańSmile
1.Co bo filtrów BPF masz rację.
2. Co do automatyki przełączania filtrów to wszystko zależy od syntezy, ta do piligrima Oleg9 przełącza automatycznie. Ta z linku który podałem - nie.
3. Co do formowania sygnału SSB,CW to tak.
4. Nie wiem nic na temat "cyfrowy system nadawania dźwięku, przeznaczony do pracy na amatorskich pasmach KF". Jest coś takiego ? Czy masz na myśli emisje cyfrowe?
5. Nadawanie w AM? Tak - pytanie w jakim celu?
Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2012 17:00 przez SQ5NWU.)
01-01-2012 17:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZI Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 403
Dołączył: 19-03-2010
Post: #12
RE: Jak zdobyć TRX SDR ?
(01-01-2012 17:00)SQ5NWU napisał(a):  2. Co do automatyki przełączania filtrów to wszystko zależy od syntezy, ta do piligrima Oleg9 przełącza automatycznie. Ta z linku który podałem - nie.

Synteza od Pilgrima, to ta sterowana impulsatorem, tak? Czyli w tym wypadku można zapomnieć o ustalaniu częstotliwości radia za pomocą programu do SDR?
Przełączanie za pomocą jakiegoś dodatkowego przełącznika nie jest w końcu aż takie złe. Mi bardziej zależałoby na jakiejś automatyce, która uchroniłaby przed konsekwencjami przypadkowego naciśnięcia PTT w chwili, gdy akurat wybrany FDP i częstotliwość syntezy nie pokrywają się ze sobą...


Cytat:4. Nie wiem nic na temat "cyfrowy system nadawania dźwięku, przeznaczony do pracy na amatorskich pasmach KF". Jest coś takiego ? Czy masz na myśli emisje cyfrowe?

Mi też nie wiadomo o niczym takim. Chodziło mi raczej o hipotetyczną sytuację, gdyby za 10 lub 20 lat jednak pojawiła się jakaś cyfrowa modulacja dla krótkofalowców, służąca do komunikacji głosowej na pasmach KF. W końcu broadcasting ma DRM, na amatorskie pasma UKF już powstał D-Star. Można przynajmniej domniemywać, że coś takiego może się pojawić.
Czy wówczas będzie można liczyć na to, że taki transceiver uda się do tego dostosować programowo? Na ile strona sprzętowa decyduje o stosowanej modulacji?


Cytat:5. Nadawanie w AM? Tak - pytanie w jakim celu?

Przez to "tak" mam rozumieć, że istniejące programy posiadają możliwość ustawienia modulacji AM po stronie TX i wyjścia w eter w taki sposób? Po co? Sam nie wiem. Pytanie było raczej teoretyczne. Chociaż z drugiej strony "duże", fabryczne transceivery posiadają opcję pracy z modulacją AM. Jeśli w przypadku SDR to tylko kwestia programowa, to czemu rezygnować z tej opcji, skoro można mieć ją pod ręką?
01-01-2012 18:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5NWU Offline
SQ5NWU
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 27-03-2010
Post: #13
RE: Jak zdobyć TRX SDR ?
1.Nie wiem jak innym ale mi się ta gałka do zmiany częstotliwości bardzo podobaSmile Pewnie to przyzwyczajenie ale to miło mieć czym pokręcić.
2. Za 10-20 lat już dawno będziemy mieli inne radia i emisje. Jest ktoś kto zna tak dobrze technikę w.cz. by ryzykować co się za taki okres czasu zmieni, chętnie bym posłuchał Smile
01-01-2012 19:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Online
Piotr
*****

Liczba postów: 1,249
Dołączył: 28-06-2009
Post: #14
RE: Jak zdobyć TRX SDR ?
W pełni cyfrowe emisje opracowano już kilka lat temu i miały miejsce w pełni udane próby. Powstały też specyfikacje emisji. Polecam lekturę strony HB9TLK.
01-01-2012 21:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9RZI Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 403
Dołączył: 19-03-2010
Post: #15
RE: Jak zdobyć TRX SDR ?
(01-01-2012 19:51)SQ5NWU napisał(a):  1.Nie wiem jak innym ale mi się ta gałka do zmiany częstotliwości bardzo podobaSmile Pewnie to przyzwyczajenie ale to miło mieć czym pokręcić.

Jak się wówczas zachowuje radio? Bo z tego co widziałem na YouTube to programy do SDR mają GUI przypominające bardziej zaawansowane fabryczne transceivery, z s-meterem, wskaźnikiem częstotliwości, analizatorem widma itp. (a do tego oczywiście mnóstwo innych możliwości i ułatwień). Jeśli mamy syntezę na USB to jak rozumiem steruje się nią bezpośrednio z poziomu programu - częstotliwość podana softowi ustawia się na syntezie.

No właśnie, a w przypadku syntezy z impulsatorem istnieje możliwość stworzenia takiego sprzężenia zwrotnego? Kręcimy gałką na radiu - zmienia się częstotliwość pokazywana przez program na komputerze. Zmieniamy częstotliwość w komputerze - synteza się dostosowuje. Czy po prostu w takiej sytuacji mamy jedynie częstotliwość na wyświetlaczu, a program pokazuje nam aktualnie ustawiony kawałek pasma, który przesuwa się w okienku na skutek kręcenia gałką, ale z poziomu peceta nie da się zmienić częstotliwości?


Cytat:2. Za 10-20 lat już dawno będziemy mieli inne radia i emisje. Jest ktoś kto zna tak dobrze technikę w.cz. by ryzykować co się za taki okres czasu zmieni, chętnie bym posłuchał Smile

Nie przesadzałbym. CW jest z nami prawie od początku (prawie, bo przecież pierwsi amatorzy przez pewien czas na początku XX wieku eksperymentowali z nadajnikami iskrowymi). AM faktycznie trochę odeszło w zapomnienie w tym sensie, że jakoś nie słychać, żeby ktoś w nim wołał na pasmach... Ale samo SSB swoje lata ma i jakoś nic nie wskazuje na to, żeby miało być zastąpione.
Naprawdę nie sądzę, żeby ewentualne cyfrowe modulacje mogły wyprzeć analogowe z pasm amatorskich. Autonomicznego urządzenia tego rodzaju nie sposób łatwo sklecić w domowych warunkach (a tematyka D.I.Y. zawsze była bliska krótkofalarstwu) a poza tym trudno jest mi sobie wyobrazić dalekie łączności przy słabym sygnale przy zastosowaniu tego typu rozwiązań.
Każdy wie co się dzieje, gdy słabnie poziom sygnału i SNR przy cyfrowej transmisji głosu - zamiast słów słychać nieprzyjemne ćwierkanie przerywane fragmentami słów. Nie sposób niczego zrozumieć. Analogowo natomiast po prostu słabnie sygnał, szum jest większy, ale wytężając ucho można wyłapać treść wypowiedzi z zakłóceń. Cyfrowa łączność audio jest dobra, ale tylko przy dobrych warunkach.

Nie sądzę, żeby szybko Bartki i Taurusy stały się bezużyteczne. Wink

Po prostu zastanawiałem się czysto teoretycznie. Jeśli sygnał do nadania przez antenę jest właściwie formowany cyfrowo, to chyba nic nie stałoby na przeszkodzie, żeby spreparować w ten sposób przebieg odpowiadający cyfrowej transmisji audio?
01-01-2012 21:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9VNM Offline
Jerzy
***

Liczba postów: 100
Dołączył: 18-06-2009
Post: #16
RE: Jak zdobyć TRX SDR ?
W odniesieniu do pytania, które otworzyło ten wątek polecam odbiornik ZETA SDR (o ile tylko RX komuś wystarczy).
http://www.qrz.lt/ly1gp/SDR/index.html
Układ (skrajnie prosty) doskonale nadaje się do nauki przygotowywania PCB i montażu elektroniki nawet od zera (kiedyś trzeba zacząć a tutaj straty jakie można ponieść są niewielkie).

Tylko nieznacznie trudniejszy układ o przewlekanym montażu został opisany w EDW nr 2/2010 pod tytułem "Odbiornik na pasmo 80m".

PCB i opis są do nabycia jako kit szkolny nr 2934.

Pozdrawiam.
02-01-2012 18:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #17
RE: Jak zdobyć TRX SDR ?
A moze troche zmodyfikowana wersja Tasy przez UR4QBP , wykonywana i "uruchamialna", prostsza niz AVAL-a :
http://www.cqham.ru/forum/showthread.php?t=8441

W zalaczniku ostatnia wersja V2 SDR-a UR4QBP


Załączone pliki
.rar  ADTRX_UR4QBP_V2.rar (Rozmiar: 119.48 KB / Pobrań: 1103)

QRV 160m-3cm
KF :HexBeam 40/10m+Monoband Fuchs 78.6m-> 1.8/3.5MHz ,eATU+Delta LA2Y 40m/15m +MiniYes v.UT0IS/SP8RHP, V-Beam 2x190m 80/40m .
UKF: 4x15 el RA3AQ +4x23el RA3AQ+50el RA3AQ + 1.4m/90cm parabola
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2012 23:18 przez SP8RHP.)
02-01-2012 23:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5NWU Offline
SQ5NWU
*

Liczba postów: 41
Dołączył: 27-03-2010
Post: #18
RE: Jak zdobyć TRX SDR ?
Witam
Też polecam konstrukcję UR4QBP. Bardzo prosta, bardzo ładnie się sprawuje w eterze. Przez długi czas była moim podstawowym sdr
03-01-2012 6:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1RES Offline
Jarek
**

Liczba postów: 52
Dołączył: 19-05-2010
Post: #19
RE: Jak zdobyć TRX SDR ?
Witam, pozwolę sobie też wrzucić jeszcze swoje trzy grosze to tej dyskusji. Może zainteresuje kogoś nowość ze "stajni" TASY YU1LM. Otóż od kilku tygodni można w Genesis Radio kupić kit płyty SDR TRX'a G11 pracującego na 137kHz, 500kHz oraz KF aż do 50MHz. Dla osób obawiających się pracy z lutownicą od razu spieszę z informacją, że słowo KIT jest tu nieco na wyrost. Około 600 elementów (90 %) jest już bowiem fabrycznie wlutowanych (montaż powierzchniowy). Pozostaje do wlutowania około 60 części przewlekanych. Uruchomienie nie powinno zająć nikomu więcej niż 8 godzin. Są to w większości duże elementy typu gniazda, przekaźniki, cewki. Pierwsze opinie użytkowników na temat działania części odbiorczej są wręcz entuzjastyczne. Jest to transceiver od 2 do 5 pasmowy - pasma do wyboru podczas zamawiania (skonfigurowane w 2 kanałach), choć nie będę ukrywał, że zamówiłem tę płytę i będę ją rozbudowywał do pełnego wielopasmowego TRX.

Więcej szczegółów na temat TRX'a G11.

Vy!73 Jarek SQ1RES
Homemade TRX's: GenesisRadio G11, AVALA-01, Taurus80, Hendricks PFR-3A
Anteny HM: GP na 20m, dipol na 80m oraz G7FEK
http://www.qrz.com/db/sq1res
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2012 19:53 przez SQ1RES.)
12-02-2012 19:35
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości