Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka antenowa HMG-easyATU
HM_DIPOL Offline
Heniek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 27-04-2010
Post: #301
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Tak jak pisałem wcześniej ten przełącznik w skrzynce eATU to super sprawa i wcale nie mam na myśli przełączanie 2 anten. Zamiast pierwszej anteny wkładam do skrzynki sztuczne obciążenie 150W a jako drugą antenę właściwy promiennik. Po włączeniu zasilania radio zawsze widzi sztuczne obciążenie i .... mogą sobie mierzyć moc wypromieniowaną przez moje radio, fider i antenę. W końcu propagacja nie zawsze dopisuje ... tak jak kelner w restauracji.
11-04-2011 14:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #302
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Czas dopracować funkcje konsoli domowej do sterowania skrzynką eATU.
Aktualnie konsola ma 4 ekrany.

1/ PRACA - (1 zdjęcie) ekran wyświetla pomiar mocy i SWR (jeszcze nie aktywne), oraz aktualną częstotliwość pracy anteny. Klawiszami konsoli (pod napisem Band) możemy zmienić pasmo lub (pod nastawą częstotliwości) aktualną nastawę częstotliwości.Częstotliwość zmienia się z krokiem co 10kHz. Każda zmiana częstotliwości powoduje wysłanie do skrzynki ramki z nowa częstotliwością. Jeśli w pamięci skrzynki są zapisane nastawy skrzynka będzie zmieniała swoje nastawy podążając za zmianami częstotliwości. Przy takim strojeniu nie potrzebujemy sygnału w.cz. i skrzynka zawsze ma gotowe nastawy. Wadą jest konieczność ręcznej zmiany częstotliwości na konsoli.

2/STROJENIE - (2 zdjęcie) ekran wyświetla aktualną częstotliwość, SWR, oraz nastawy C i L. Klawiszami konsoli zmieniamy wartość nastaw na minimalny SWR. Lewy dolny klawisz [set] zmienia miejsce podłączenia kondensatorów w skrzynce.

3/MEMORY (3 zdjęcie) ekran pokazuje aktualny stan nastaw (C, L, częstotliwość), klawiszami ustawiamy nr. komórki pamięci do której zostanie zapisana nastawa. M[000] ...M[099]. Klawisz MS powoduje przepisanie nastaw do ustawionego nr. pamięci w skrzynce eATU. Wszystkie zastawy zapisywane są w pamięci RAM procesora, są tracone po wyłączeniu zasilania. Jeśli chcemy trale zachować nasze nastawy wciskamy klawisz ES, który spowoduje przepisanie wszystkich komórek pomięci do EEPROM-u procesora.

4/SETUP (4 zdjęcie) ekran konfiguracji konsoli domowej, pozwala na INI - inicjowanie konsoli, PWR - kalibrację pomiaru mocy, DIV - ustawienie dzielnika do pomiaru częstotliwości, ANT - ustawienie aktualnego nr. anteny.

Zmiana ekranów następuje klawiszami:
UP (lewy górny),
DWN - pod klawiszem UP.
Po zaprogramowaniu procesora konsoli należy zainicjować nastawy INI w konfiguracji konsoli.
Oprogramowanie ver.08 do testowania w pliku załącznika. Co prawda wiadomo mi tylko o dwóch wykonaniach konsoli domowej ale i tak warto.
Mile widziane uwagi, sugestie, propozycje innych funkcji.
Formaty ramek są znane, może ktoś napisze inną wersję softu np w Bascomie lub C.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage

.hex  eCON_sp5fcs_v1.08.HEX (Rozmiar: 11.63 KB / Pobrań: 962)

73 Adam
16-04-2011 18:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #303
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
;-) zdradź jeszcze

- klasyczne eATU nie ma pomiaru mocy - czy wymagany jest MOSTEK SWR taki DOMOWY i pomiary SWR robiony jest na DOLE i analogowo z mostka podawany na procka MANIPULATORA

- jak nie mamy pomiaru MOCY... po prostu MENU jest "bezuzyteczne i je pomijamy" - bazujemy na wskazaniach z TRX podczas kręcenia nastawami.

UWAGA!!! pomiar mocy w WATACH pokazujeprawde tylko dla BARDZO małego SWR mniejszego niz 1:1,1

Dla większych SWR duży odczyt napięcia wcz może oznaczać duza impednacje anteny anie duża moc :-) Proponuje tylko wskazywanie SWR wyliczonego relatywnie z FOR-i REW

Najlepiej jakby zrobic prymitywny bargraf

========================

Czy procek ma wolne jedno wejście ADC ??? by zastosowac potencjometr jako kręciołek - albo dwa kręciołki

L C
16-04-2011 18:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #304
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Jarek, mostek odcinamy od druku eATU i podpinamy pod procesor konsoli domowej (wolne ADC). Oczywiście pomiar mocy będzie mało dokładny ale może się przydać, szczególnie przy radiach HM bez pomiarów. Są wolne przetworniki ADC oraz przerwania INT0,1 pod które możemy zapiąć enkoder zamiast potencjometrów.
W tej wersji konsoli chodziło mi o wykorzystanie istniejącego procesora z klawiszami i LCD do sterowania eATU. Mimo prostoty całej konstrukcji mamy możliwość zmiany nastaw skrzynki i programowania pamięci bez udziału komputera. Nawet w tej prostej wersji jest szybciej i prościej niż przy skrzynce manualnej.

73 Adam
16-04-2011 19:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5PGJ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 07-07-2010
Post: #305
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Moje co nieco dla wspólnego dobra:

Odgrażałem się, że robię soft typu virtual instrument do obsługi eAtu.
Początkowo działało to bezpośrednio przez CAT i w "czarnym okienku" z linii komend. Teraz mam już obsługę radia za pośrednictwem OmniRig
i namiastkę graficznego interfejsu użytkownika w pełni połączoną i działającą z eAtu.

Podstawowa wersja chodzi. (screen-shot w załączeniu)
Na razie nie ma jeszcze interfejsu użytkownika konfiguracji eAtu ani obsługi przełącznika. Po ostatnim falstarcie z przełącznikiem trochę zwolniłem, ale wkrótce się pojawi.

Na razie konfiguracja z plików setupowych (xml) które trzeba edytować ręcznie. Jest to dość uciążliwe, więc na razie nie zamieszczam jeszcze ani kodu exe ani źródeł softu. - tylko screen-shot. Docelowo - będzie source - projekt open source na licencji gnu.

Na razie: virtual eatu-control-panel śledzi obsługę radia za pomocą omnirig - tzn. równolegle może pracować (na przykład u mnie) UR5EQF (pewnie jeszcze inne).

Kręcenie gałką radia lub gałką freq na wirtualnej konsoli powoduje poza zmianą częstotliwości radia, wybieranie ustawień eAtu wg bazy danych wcześniej zestrojonej anteny.

Niestety przez OmniRig nie wychodzą dobrze komendy typu odczytaj SWR z radia. (może uda się to przewalczyć, ale na razie tego nie mam - bezpośrednio przez ComPort (dla mojego radia) nie było z tym problemu)

To na razie niewiele, ale ja już z tego korzystam praktycznie....
Uwagi i sugestie mile widziane.
Wkrótce pokażę więcej...


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-04-2011 19:51 przez SQ5PGJ.)
16-04-2011 19:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #306
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
(16-04-2011 19:03)sp5fcs napisał(a):  Są wolne przetworniki ADC oraz przerwania INT0,1 pod które możemy zapiąć enkoder zamiast potencjometrów.

Nie chcę komplikować urządzenia nadmiernie ;-) ale encoder to zawsze problem pozyskac większy - nic praktycznie dowolny potencjometr A :-)

bo dodając dwie gałki - dwa potencjometry A - proatycznie o dowolnej rezystancji od 500 om do 50 kom... jakie mamy w szyfladzie... - bardzo szybko możemy nastawić L C.

i w isniejącym MENU nic bym nie zmieniał... tylko DODAŁ kolejne MENU.. LC-ANALOG.

i jesli tak to:
- INDUKCYJNOŚĆ - potencjomete normlanie pełen zakrres
- POJEMNOŚĆ
....... po środku ZERO C...
++++ W prawo C w prawo i rośnie..
-------- W Lewo - C po lewej i rośnie...

...chyba jasno się okreslilem co mam na myśli... odpadnie wtedy przełącznik C-C przed za..

ale mamy chyba 10 bitowy na ADC - więc da radę sterować 8+1 bitami C ( prawo-lewo)

ot taki pomysł chyba PROSTY....


a ważen że dla ludzi będzie NAMIASTKA prawdziwej skrzynki z gałkami
16-04-2011 21:19
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TG50 Offline
Józef
***

Liczba postów: 178
Dołączył: 20-11-2009
Post: #307
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Jerzy, Twój program to bardzo przydatny element do obsługi skrzynki eATU. Przy posługiwaniu się komputerem wszystko mamy na ekranie bez dodatkowego sprzętu w postaci konsoli.
Moje propozycje:
1/ Skoro mamy projekt przełącznika antenowego oraz eATU potrafi zmieniać anteny dobrze byłoby aby w programie była obsługa zmiany numeru (typu, nazwy) anteny.
2/Może zamiast pobierać pomiar SWR-a z radia dorobić ramkę pomiarowa, którą będzie wysyłana przez skrzynkę, konsolę, miernik, wszystko przez RS485.
3/ mając kilka anten oraz jedną skrzynkę fajnie było mieć możliwość ładować nastawy z pliku na dysku
4/Mając pomiar SWR dużo łatwiej byłoby napisać program do automatycznego strojenia anteny bezpośrednio na PC.

Wiem, że łatwo stawia się wymagania trudniej je realizuje dlatego gratuluję dotychczasowych wyników i życzę wytrwałości w dalszej realizacji.
17-04-2011 20:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HM_DIPOL Offline
Heniek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 27-04-2010
Post: #308
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
(16-04-2011 18:44)SP3SWJ napisał(a):  UWAGA!!! pomiar mocy w WATACH pokazuje prawde tylko dla BARDZO małego SWR mniejszego niz 1:1,1

W większości mierników pomiar mocy obliczany jest na podstawie napięcia w.cz oraz impedancji 50 ohm. Oczywiste jest, że przy innych impedancjach anteny tak obliczony wynik będzie odbiegał od prawdziwej mocy. Mimo wszystko pomiar mocy w konsoli domowej jest przydatny, zawsze możemy podłączyć sztuczne obciążenie i pomierzyć moc radia. Po co wydawać kasę na oddzielny miernik mocy do radia ?

Moim zdaniem rozbudowa wirtualnej konsoli na PC zapewniającej obsługę całego systemu antenowego (anteny, przełączniki, rotory) to najlepszy kierunek dalszych prac. Gdyby jeszcze skrzynka robiła pomiary.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2011 8:48 przez HM_DIPOL.)
18-04-2011 8:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #309
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
(18-04-2011 8:43)hm_dipol napisał(a):  Oczywiste jest, że przy innych impedancjach anteny tak obliczony wynik będzie odbiegał od prawdziwej mocy.

:-) Dla Ciebie oczywiste i dla kilku innych kolegów też :-) ale uwierz mi że ludzie ślepo wierzą wskazaniom - czasami bez zastanowienia się..

Dlatego wskazania SWR i POMIAR MOCY powinien być zrealizowane tak by:
- pomiar SWR pokazywał się zawsze
- pomiar MOCY pokazywał się tylko jak jest odpowiednio mały SWR - a w innym przypadku powinien się ukrywać.

( trzeba ustalić co to znaczy "mały" :-)
18-04-2011 9:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5PGJ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 07-07-2010
Post: #310
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
TG50,
dziękuję za uwagi.
Dołączenie przełączników mam w planach, a to już wymaga rozbudowania konfigurowania aplikacji - i tym właśnie chciałbym zająć się w najbliższym czasie.
Przełączniki powodują, że na ekranie znajdą się dodatkowo kontrolki pozwalające wybrać nr ATU (przełącznik między TRX-em i kilkoma ATU) oraz dodatkowo nr anteny dołączonej do danej ATU ( tu można będzie konfigurować: 1 antena dla 1 ATU - poprzednia wersja softu Adama (faktycznie to co mam teraz), 2 - z przełącznikiem wbudowanym do ATU, n-gdy zastosowany dodatkowo przełącznik między ATU i antenami).
Każda antena związana z danym ATU powinna mieć "bazę danych" ustawień (f,L,C,configLC) dla poszczególnych pasm częstotliwości. Poza tym, że to spora ilość danych, które trzeba pozyskać drogą dość żmudnego strojenia, to trzeba zorganizować sposób ich przełączania przy zmianach anten, ATU i częstotliwości pracy radia.

Pojęcie pasma częstotliwości, od strony radia sterowanego przez CATa jest nieco sztucznym tworem. Nie ma żadnego komunikatu inforującego o zmianie zakresu częstotliwości TRXa. Po prostu radio podaje częstotliwość pracy i to wszystko.
Dla nas pasmo pracy to zakres częstotliwości, który mamy pomierzony z odpowiednią gęstością f.
Kiedy radio zmienia częstotliwość np z 3.7MHz na 14.2MHz, aplikacja po prostu otrzymuje komunikat o wartości nowej częstotliwości. Sprawdza się wtedy czy nowa częstotliwość należy do któregoś z pasm, dla których mamy zapisane ustawienia ATU (dla wybranej aktualnie ATU i anteny). Jeśli tak - wybieramy to właśnie pasmo, a jego nazwa zostaje wyświetlana w ComboBox 'Band'.
Ale nie każda ATU i nie każda antena z kilku dołączonych do ATU obsługuje każde pasmo. Trzeba więc pewnie zdecydować co wtedy robić. Przełączać anteny, ATU czy pozostawić ustawienia bez zmian - kolejna decyzja konfiguracyjna.

Obecnie sprawę rozwiązałem następująco.
Załóżmy, że mam 1ATU, 1antenę i skonfigurowane 3 pasma: 80m, 40m i 20m. Jeśli radio zmieni częstotliwość na taką, która leży w ramach któregoś z tych pasm, to wybiera się automatycznie odpowiednie pasmo.
Jeśli radio zmienia częstotliwość na taką z poza pasma, np z 3.795MHz na 3.810MHz, to wybiera się dodatkową bazę danych o nazwie "---", w której zapisane są ustawienia ATU z krańców zdefiniowanych pasm i do której mogą być dopisane ustawienia ATU dla nie zdefiniowanych jeszcze pasm.
Wyświetlenie się "---" informuje, że być może wyszliśmy poza zakres "dobrego zestrojenia ATU"...

O pomiarach też myślę. Nawet pomyślałem, żeby dla potrzeb pomiarów łączyć się z radiem bezpośrednio przez COMa (bez pośrednictwa OmniRig).
(Kolejna opcja konfiguracji). Odczyt pomiaru SWRa przez CATa, to sekwencja poleceń i komunikatów wymienianych z radiem:
Próbowałem następującą sekwencję:
1. Pobierz aktualną moc radia.
2. Pobierz aktualny tryb pracy
3. Przełącz na moc 5W
4. Przełącz na tryb FM
5. Włącz nadawanie
6. Odczekaj kilka ms (trzeba dobrać)
7. Wczytaj pomiar SWR (być może powtórz to kilka razy, odrzuć skrajne, odbiegające od normy pomiary)
8. Wyłącz nadawanie
9. Przełącz na tryb odczytany w punkcie 2
10. Przełącz na moc odczytaną w punkcie 1.

Przez OmniRig komplikacja pojawia się w pkcie 7, którą trzeba realizować za pomocą Custom Command
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2011 23:43 przez SQ5PGJ.)
18-04-2011 23:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości