Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka antenowa HMG-easyATU
SQ9MTX Offline
Krzysztof
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 14-01-2010
Post: #341
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Witam,
chciałbym zacząć budowę skrzynki ale mam pewien problem, mianowicie.
Próbuję odwrócić kolory mozaiki ale znacznie pogarsza to jakość.
Przykład w załączniku,
Czy jest możliwość w programie w którym jest wykonana ta płytka poprawić rozdzielczość lub zrobić coś co by poprawiło tą jakość. W rysunku płytki pod prasowanke problem ten nie występuje- dziwne?
Osobiście płytki rysuje w eagle i tam przy eksporcie do danego pliku ustawiam 600 dpi i nadruk wychodzi idealnie.
Czy jest szansa aby poprawić jakość w negatywie?
Proszę kolegów o poradę.

Krzysztof


Załączone pliki
.bmp  pcb.bmp (Rozmiar: 951.85 KB / Pobrań: 1114)
04-07-2011 14:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #342
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
W załączniku obrazy płytki w 600dpi (pozytyw, negatyw) w formacie JPG.
Nie sprawdzałem dokładnie skali wygenerowanych obrazów.
FORMAT DRUKU: 9300 x (2700+2700) milsów, (1mils = 0,001cala)

Powoli powstaje nowa wersja komputerka QRP na którym chcę wykonać nową wersję konsoli do skrzynki easyATU. Sterownik wykonany na ATmega32 ze złączem SPI na płytce. Możliwości sterownika będą zdecydowanie większe. Może znajdą się chętni na napisanie własnych wersji oprogramowania.

Kilka propozycji dalszej zabawy:
1/ Równoległe wykonywanie oprogramowania w Bascom, GCC i assemblerze, taki praktyczny test na zalety i wady poszczególnych środowiska.
2/ Projekt otwarty oprogramowania konsoli w GCC z jednoczesną nauką języka C na AVR.


Załączone pliki Miniatury
İmage

.zip  easyATU_600dpi.zip (Rozmiar: 1.4 MB / Pobrań: 1489)

73 Adam
04-07-2011 17:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MTX Offline
Krzysztof
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 14-01-2010
Post: #343
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Dziękuję, teraz jest super jakość.
Jeszcze mam pytanie o rozmiar płytki
Wg mnie to 237mm x 136mm czy może ktoś potwierdzić?
04-07-2011 18:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNS Offline
Stanisław
*

Liczba postów: 11
Dołączył: 15-09-2009
Post: #344
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Witam Wszystkich Kolegów!!!
Jestem tu nowym użytkownikiem tego Forum. Skrzynka fizycznie zrobiona. Etap uruchomiania. Sterownik eCON pracuje poprawnie. Wszystkie funkcje wyświetla na ekranie. Wychodzą impulsy i dochodzą do skrzynki. W Atmelu jest załadowany program ostatni tj.EATU_V09.
Brak jest jakiejkolwiek odpowiedzi. Podejżewam złe ustawienie fusebity. Stąd pytanie do Adama jak powinny być ustawione zeby to ruszyło? Bo pozatym nie powinno być problemów.
06-07-2011 18:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #345
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
jeśli sie nie myle to ja i Adam używamy tych samych nastaw FUSE no może z wyjątkiem bootloadera..

jeśli wogóle FUSE nie ruszaleś - to twój procek pracuje na 1 MHz... a powinien na 8 MHz

na pierwszej stronie wątku jest link do mojej wersji gdzie jestobrazek z nastaw programatora

Jakiego programatora używasz??? - może dam radę zrobić dla ciebie zrzuty ekranowe.

Dodatkowo jeśli masz zamiar używac bootloadera.... warto FUSAMi zablokować obszar bootloadera.
06-07-2011 19:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNS Offline
Stanisław
*

Liczba postów: 11
Dołączył: 15-09-2009
Post: #346
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Używam programu Dybkowskiego i to mi do tej pory zdawało egzamin. Tylko mam problemy z fusebitami. Nie chciałbym coś nabroić. Jak byś mi mógł pomóc to by było bardzo dobrze i może by ruszyło.
06-07-2011 19:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #347
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Witaj Stanisław na Forum HMG oraz wśród konstruktorów easaATU.
W załącznikach zamieściłem informację o konfiguracji zegara w procesorze ATmega8 pobrane z not katalogowych. Istnieje wiele programów do programowania AVR-ów w których okna konfiguracji bitów trochę się różnią.

Fabrycznie nowy procesor jest ustawiony na wewnętrzny generator RC - 1MHZ dlatego musimy to zmienić.
Procesor skrzynki musi pracować na wewnętrznym generatorze ale 8Mhz ( CKSEL3..0 ----- 0100 )
Procesor konsoli pracuje z kwarcem 16Mhz ( CKSEL3..0 ---- 1111 ).

Tu jest najwięcej błędów:
"1" odpowiada [ ] pustemu okienku w oprogramowaniu programatora,
"0" odpowiada [x] zaznaczeniu bitu do ustawienia.

Ja programuję procesory równolegle w Uniprogu i nie zawsze mam pod ręką inne wersje softu do programowania. Warto pokazać kilka ekranów z nastawami bitów konfiguracyjnych w popularnym programach.

Uruchamianie zestawu easyATU + easyCON
W projekcie skrzynki oraz konsoli mamy do dyspozycji piny kanału szeregowego na poziomie TTL. Podczas uruchamiania prototypu wspomagałem się przejściówką RS_TTL -> RS232 lub RS_TTL -> USB aby podglądać na terminalu ramki wychodzące z konsoli oraz sterować nastawami skrzynki. To najskuteczniejsza metoda lokalizacji gdzie jest problem. Jeśli jeden z procesorów pracuje z innym zegarem będzie to widoczne na terminalu.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage

73 Adam
06-07-2011 20:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MNS Offline
Stanisław
*

Liczba postów: 11
Dołączył: 15-09-2009
Post: #348
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Adam wersja EATU_V09 nie chce pracować. Brak jakiej kolwiek reakcji u mnie. Wersja EATUV08o1 pracuje bardzo elegancko. Co prawda na stole ale już chodzi. Obudowa z rury fi 75 przygotowana. Pozostały mi eksperymenty z przekażnikami przełączającymi anteny. I jazda na dach. Tak że w przyszłym tygodniu będę wiedział coś więcej. A odnośnie fiusebitów to to w końcu muszę opanować bo się nie bardzo da eksperymentować bez znajomości tego zagadnienia. Dziękuję bardzo za pomoc. Pozdrawiam!!!
07-07-2011 9:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9NJC Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 13-07-2009
Post: #349
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Witam po przerwie spowodowanej ciężką chorobą i operacją mojego synka (wszystkie prace zawieszone ), ale już jest lepiej i ruszam do pracy nad wersją 1.9, mam pytanie czy ktoś nie ma na zbyciu drutu nawojowego 0,9 mm na cewki bo w arbajtowni 9czyt. pracy) na nawijalni to mają tyko 2mm płaskownik miedziany. Będę wdzięczny za kawałki na cewki pokrywam koszty przesyłki.

ps.
dobra wiadomość żonka odstąpiła swoje żelazko na moje potrzeby (huraa), poprosiła o zakup stacji parowej do prasowania ( hmmmm).
07-07-2011 22:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #350
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
(06-07-2011 19:48)sp5mns napisał(a):  Jak byś mi mógł pomóc to by było bardzo dobrze i może by ruszyło.

chwilowo to technicznie niemożliwe bo w tym laptopie LPT nie mam ;-(


ale uwaga na fusy bo rózne programy maja różne oznaczenie zera i jedynki - zawsze patrz na wartości HEX jakie widać w większości programatorów

/.... ale zajrzałem do materiałów które udostępniłem... i w pliku BAS jest taki zapis

Kod:
'FUSE
'$prog &HFF , &HC4 , &HD8,
'$PROG LB, FB , FBH , FBX
'LB Lockbit Settings
'FB Fusebit Settings
'FBH Fusebit High Settings
'FBX  Extended Fusebit settings

'8 MHz  internal
'Boot 1024kb

:-) a plik BAS mozna obejrzeć notatnikiem....

ale do rzeczy i jaśniej


FF Lockbit settings

C4 Fusebit settings

H8 Fusebit High settings

... Pytanie do Adama - czy ty tak samo masz nastawione FUSY

( moje sapod bootloader )

Jak tylko bedę mógł dam jakieś skriny...
07-07-2011 23:20
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości