Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka antenowa HMG-easyATU
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #261
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
HM-DIPOL - pięknie to wyłożyłes - kawe na ławe... :-)

... wczoraj kurier przywiózł mi dwie wędki 8 metrowe :-) na dipola.... Muszę nawinąć dwa "multi-heli" ......

Musze teź eATU w końcu władować do Kanalizy i przygotować do pracy Outdoor. muszę kupić trochę kabli sterujących LAN i złożyć wszystko w całość.... i na łąkę.

Mogę zestawić dwie instalacje jednoczesnie GP i DIPOLA na dwóch masztach odległych o ~~ 20 metrów...
26-03-2011 14:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2JQR Offline
Henryk
*****

Liczba postów: 1,494
Dołączył: 23-08-2009
Post: #262
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
A moze by tak zbudowac na wyzsze pasma antene profesora Gienadija Czawki, ktorej nie trzeba obracac - potrzebne sa 4 wedki i sporo ferrytu. ATU oczywiscie tez.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2011 19:19 przez SP2JQR.)
26-03-2011 19:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
TG50 Offline
Józef
***

Liczba postów: 178
Dołączył: 20-11-2009
Post: #263
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Jak zwykle skrzynka zewnętrzna ma zwolenników i wielu przeciwników. Na tym forum oraz farach klubowych znalazłem wypowiedzi broniące skrzynki wbudowane w radio oraz stwierdzenia, że tak naprawdę nie ma różnicy gdzie umieścimy ATU.
W przypadku skrzynki easyATU nie widzę żadnego problemu, skrzynka się "nie obrazi" jeśli przeciwnicy zewnętrznych skrzynek "zaparkują" ją przy swoim radiu. Konstrukcja skrzynki oraz gabaryty modułów pozwalają dość łatwo umieścić ją w innej obudowie lub zabudować do radia HM. Każdy zrobi wg. własnego przekonania i potrzeb.
30-03-2011 23:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #264
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Przykład zastosowanie tunera zewnętrznego

http://g8jnj.webs.com/Portable%20Vee%20Dipole.pdf
31-03-2011 14:09
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5PGJ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 07-07-2010
Post: #265
Shocked RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Jako sprawozdanie z testowania eATU "on air":
Przedwczoraj zestroiłem za pomocą eATU swoje 2 druty za oknem na 14MHz.
W ramach testów zrobiłem na tym 9K2UU i YB0DJ. Confused (Sam jestem zaskoczony...)

Dziwne, ale komendy M nie dają u mnie potwierdzeń takich jak opisywał Adam.
W ogóle niczego nie potwierdzają. Pozostałe działają OK. Może to sprawa time-out konwertera RS-232 na RS485.
Na szczęście oprogramowanie które napisałem korzysta wyłącznie z komendy T, która działa poprawnie.

Wszystkie funkcje oprogramowania skrzynki już mam.

Została współpraca z OmniRig i graficzny interfejs użytkownika.
W takiej właśnie kolejności. Wtedy przedstawię na forum.

Robi się ciepło, czas na zainstalowanie eATU na dachu... Razem z prawdziwą anteną..
31-03-2011 22:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #266
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Zdradź co to za druty :-)
ile metrów jak rozwieszone
ile kabla do TRX - wszystko mnie ciekawi :-)
jaka moca pracowałeś


No to daleko dotarłeś. jak na pierwsze strzały....


İmage
İmage
31-03-2011 22:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #267
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Jerzy, zrobiłem przed chwilą test mojej skrzynki na terminalu RealTerm z rozkazem [M] i skrzynka potwierdza wykonanie rozkazu "*" (gwiazdką). W załącznikach jest plik konfiguracyjny z rozkazami [M] do wgrywania nastaw do skrzynki oraz zrzut ekranu z terminala. W górnym oknie widać potwierdzenia w postaci linii gwiazdek. Skrzynka zgłasza się starym numerem ale jest to wersja ver.1_05.
Test był zrobiony na RS232, pozostaje sprawdzić na RS485, być może, że jest to sprawa sterowania kierunkiem Twojego konwertera.
Może jest coś nie tak w strukturze ramki np. zamieniona jest kolejność parametrów, F musi być na końcu ramki tak jak w pliku konfiguracyjnym.
Cieszę się, że skrzynka działa i widać efekty w postaci poprawnego dopasowania anteny.


Załączone pliki Miniatury
İmage

.txt  ATU_tablica_pamieci.TXT (Rozmiar: 568 bajtów / Pobrań: 700)

73 Adam
31-03-2011 23:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HM_DIPOL Offline
Heniek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 27-04-2010
Post: #268
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Aby zobaczyć i zrozumieć różnicę pomiędzy miejscem podłączenia skrzynki należy wykonać i przeanalizować dwa pomiary:
1/ anteny na kilku pasmach bez fidera, analizator zapięty na antenie;
2/ anteny z fiderem np. 20m, tez na kilku pasmach;
Antena ta sama a wykresy impedancji się nie zgadzają. Jeśli mamy długi fider to możemy zrobić zwarcie na końcu i wykonać podobne pomiary. Skrzynka w radiu dostroi nam zwarty fiderCool i nawet antena jest nie potrzebna Tongue.

Niestety aktualnie nie mam analizatora, może ktoś mógłby zamieścić taki pomiar dla porównania.
01-04-2011 11:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #269
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
:-) postaram się zrobic.. tak się składa że mam chyba wszystkie niezbędne elementy ;-)

a w tym temacie to powinniśmy kontynuowac bardziej chyba tu
http://sp-hm.pl/thread-452-post-7218.html#pid7218
chociaż co prawda jest o pionowych ... ale związane z zagadnieniem.
01-04-2011 13:24
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5PGJ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 20
Dołączył: 07-07-2010
Post: #270
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Jarek,
Jeśli chodzi o parametry mojej anteny: 2 x 20m PKL-ki, na końcu sznurek podwiązany do latarni na osiedlu. Kable wypuszczone z okna na 7 piętrze. Miejsce zasilania anteny: parapet - kable przytrzaśnięte oknem.
Fider krótki - jakieś 1m do skrzynki, a od skrzynki ok 5m do TRXa.
Moc 100W (mam FT450).
Kierunek: północny wschód.
Myślę, że te osiągi na 14MHz to skrzyżowanie szczęścia i dobrej propagacji.

Erwina z Jakarty słychać było doskonale, ale on ma kierunkową antenę - można sobie zobaczyć na qrz.com.

A moje początkowe próby zestrojenia anteny na 14MHz za pomocą skrzynki były nieudane. Nawet trochę zaczynałem wierzyć, że się nie da... :-)

Wasze uwagi dużo mi pomogły. Uwaga, że niewprawna intuicja podpowiada na ogół odwrotnie okazało się pożyteczną prawdą! :-)

Adam, dzięki że sprawdziłeś. Pewnie to specyfika RS485, której nie do końca czuję. Wyjąłem skrzynkę z rury i poobserwuję diody czy programuje. Program powinien jednak sprawdzać czy komenda została przyjęta. W końcu to forma diagnostylki...
01-04-2011 20:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości