Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka antenowa HMG-easyATU
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 817
Dołączył: 29-08-2009
Post: #121
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
(26-11-2010 20:59)SP3SWJ napisał(a):  Jeśli kogoś jeszcze interesuje temat eATU

Mnie żona zmusiła do HomeMade w przedpokoju i kuchni...
Kuchnię mam we wszystkich pokojach :-)
Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu ruszę z bardziej elektronicznymi pracami, bo na razie to 230 było moim podstawowym napięciem

73
MAc
mrn
26-11-2010 23:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8GVM Offline
Krzysiek
*

Liczba postów: 40
Dołączył: 26-06-2009
Post: #122
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Właśnie dostałem rdzenie - ruszam dalej.Pojemności poskładałem ze starej radiostacji lotniczej KF CCCP(mieli tam około 100W a pojemności zastosowali jak by było z 1000W-bardzo solidna konstrukcja) + brakujące z laminatu.Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-11-2010 7:30 przez SP8GVM.)
27-11-2010 7:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #123
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
...kilka obrazków kolorowych Big Grin

İmage İmage İmage

Analiza transmisji po RS485
ktoś pytał wcześniej jakie wartości L/C...

dla przypomnienia


Cewki na rdzeniach
L1 T68-2 0,1uH 2zw.
L2 T68-2 0,2uH 4zw.
L3 T68-2 0,4uH 6zw.
L4 T80-2 0,8uH 8zw.

L5 T80-2 1,6uH 16zw.
L6 T80-2 3,2uH 22zw.
L7 T80-2 6,4uH 33zw.
L8 2*T80-2 12,8uH 33zw.


wszystkie drut 0,9mmm
L1...L4 na dolnej części rdzenia,
L5...L8 na całym obwodzie rdzenia,
kierunek nawijania tak aby pasowały pod otwory na druku.


10pF x 4
22pF x 4
39pF x 4
39pF x 8

100pF x 4 + 120pF x 2
270pF x 4 + 100pF x 2
470pF x 4 + 330pF x 2
1000pF x 4 + 560pF x 2
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-11-2010 22:49 przez SP3SWJ.)
29-11-2010 12:32
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #124
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Witam....
Zadaje pod dyskusje wyglad i-fejsu do eATU,eSW,CAT.
Z braku czasu ... dziala komunikacja RS232, CAT( FT857,897 i D oraz IC706MKII,IC746 PRO) i eSW jak widac calosc jest jeszcze goła -> Menu ( to nie jest aplikacja typu Word...) Smile)) opisy i menu bardzo prosze o sugestie!!!.
Ja JUZ wiem co tam ma byc w Menu ,aczkolwiek prosze o sugestie Kolegow, dolny pasek .... wyswietla parametry wybranego COM-a... .
W sekcji eATU ->Nastawy butony sa oprogramowane wg. zalecen Jarka, chociaz tego nie widac.
Tab , jest oprogramowanySmile)) Jarek...Smile)))) Hinty,Help tez jest.
Sekcja eSW ...mozna sobie przyporzadkowac jedna z 8 anten ( narazie eSW pozwala na 4) do kazdego pasma lub zmieniac przyporzadkowanie w sekcji Deklaracja anten lub z CAT...oooo . Tak to narazie biega.
RS485 jestem w trakcie "uzgadniania ceny" z kolega zza wschodniej granicy dla komponentu pod Delphi.
Prosze Kolegów o dalsze sugestie.To taki screen.
Zbliża się Mikołaj.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2010 3:46 przez SP8RHP.)
30-11-2010 2:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #125
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Hmm, bardzo ładne, w czym pisane?

Tak sobie myślę, że skoro jest tyki ładny program, może było by zrealizować funkcję Auto Tune (czy jakoś podobnie), czyli mam na myśli automatyczne generowanie nastaw skrzynki.

Wyglądało by to tak:
1) Wybierało by się antena (skrzynkę o danym numerze)
2) Deklarowało zakres badanych częstotliwości i z jakim krokiem.
3) Jako generator można użyć poprzez CAT-a TRX lub np MAX-6 (dla starszych TRX-ów)
4) Pomiar współczynnika SWR dokonywać przy pomocy mostka na płytce lub ewentualnie też przy pomocy MAX-6

Dzięki tak stworzonej tabeli nastaw możemy zrealizować zmiana nastaw skrzynki wraz ze zmianą częstotliwości pracy. Dzięki CAT-owi może się to odbywać nawet automatycznie, lub być wpisywane ręcznie dla starszy modeli.

Co więcej, przypisując antenę do danego pasma lub pasm i w przyszłości wykorzystując przełaczni eSW mamy też automatyczną zmianę anteny.

--= SWL SP6-01-396 =--
01-12-2010 16:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP8RHP Offline
Robert
***

Liczba postów: 189
Dołączył: 18-09-2009
Post: #126
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
(01-12-2010 16:46)SQ6OXK napisał(a):  Hmm, bardzo ładne, w czym pisane?

Tak sobie myślę, że skoro jest tyki ładny program, może było by zrealizować funkcję Auto Tune (czy jakoś podobnie), czyli mam na myśli automatyczne generowanie nastaw skrzynki.

Wyglądało by to tak:
1) Wybierało by się antena (skrzynkę o danym numerze)
2) Deklarowało zakres badanych częstotliwości i z jakim krokiem.
3) Jako generator można użyć poprzez CAT-a TRX lub np MAX-6 (dla starszych TRX-ów)
4) Pomiar współczynnika SWR dokonywać przy pomocy mostka na płytce lub ewentualnie też przy pomocy MAX-6

Dzięki tak stworzonej tabeli nastaw możemy zrealizować zmiana nastaw skrzynki wraz ze zmianą częstotliwości pracy. Dzięki CAT-owi może się to odbywać nawet automatycznie, lub być wpisywane ręcznie dla starszy modeli.

Co więcej, przypisując antenę do danego pasma lub pasm i w przyszłości wykorzystując przełaczni eSW mamy też automatyczną zmianę anteny.

Czesc Pawel....
Czy ja wiem , czy to tak ladnie wyglada??? ot po prostu ,tak zrobilem.
D6 Enterprise(QRL) ale ze wzgledu na sakncje odnosnie GNU , calosc przerabiam na Open- C# , dlatego troche to schodzi czasu, aby to dograc.
Co masz na mysli- "automatyczne generowanie nastaw skrzynki"???.
pomijajac Twoje punkty 1-4.
Kazde wygenerowanie procesu Tuning pociaga za soba zmiane DYNAMICZNA
ustawien.
Tablice??? zapomnijmy o tym Smile))).
Generowanie kazdego zdarzenia ->(nastawy) wiaze sie z odpytywaniem
z pamieci poprzednich nastaw...czy takie cos juz zaisnialo -> zdarzenie ; na poziomie softu.
Tak bedzie dla JEDNEGO pasma i jednej anteny.
No moze PC sobie poradzi(9 pasm), ale surowa ATMEGA8-a nigdy!!! steep 5-10K .
Dlugo myslalem nad statycznym ladowaniem nastaw pre-definiowanych ew. jak niektorzy pisza presetow Smile)) lecz mija sie to z celem koncepcji.
Owszem...mozna jezeli
1.Na danym pasmie zapodamy TYLKO deklarowana antene
2.Mozemy w przyblizeniu oszacowac wplyw warunkow dzialajacych na 1 antene.
3.CAT (dynamiczny)...to nie jest rozwiazanie , no niby ale same nastawy nigdy nie siedza w pamieci TRX-a!!! jezeli mamy CAT+eATU.

Wnioski----------
1.Wykonac Full wersje eATU Adama z pomiarem SWR(temat rozwojowy) + soft dedykowany
2. Zapodac tymczasowe " PRESETY" i reszte dojezdzac na podstawie punku 1.
3. Dynamiczne ladowanie nastaw przy/i pomocy SQL+ punkt1(SWR).

P.S. Serwer SQL wcale nie jest AZ tak trudno zrobic, wystarczy popatrzec na Live_MUF by G7RAU jezeli ma sie dostep do zrodelek..Wink))))).

Narazie tyle bo z tych przemyslen moze powstac kombajn eATU/eSW typu HRD.
Temat jest w "miare rozwiazany" jedna antena wszystkie pasma -> wedka ,jak mamy ~ 4 anteny+ eSW i 4 eATU???.

Caly czas "malo nas,malo nas... do pieczenia chleba"..itd....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2010 3:40 przez SP8RHP.)
03-12-2010 1:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #127
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Robercie, miałem na myśli tylko wersję z wykorzystaniem komputera i do wieloelementowego systemu anten.
Wykonanie samodzielnie działającej jednostki TRX+eATU to też rozwiązanie godne uwagi, ale nie to mam obecnie na myśli.

Podłączamy wszystko do komputera, łącznie z TRX-em i do pracy.
Tabele z krokiem nawet 5K to na na jedno basmo (300kHz szerokości) około zaledwie około 200 bajtów pamięci, dla komputera to chyba raczej pryszcz Smile

To jest tak prostat tabela, że nawet nie ma potrzeby angażować w to SQL-a. Wystarczył by nam podstawowy zapis do pliku ze standardowych funkcji.

--= SWL SP6-01-396 =--
03-12-2010 17:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HM_DIPOL Offline
Heniek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 27-04-2010
Post: #128
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Robert, gratuluję pomysłu i chęci zrobienia czegoś fajnego dla grupy.
Przydałby się jakiś opis Twojej wizji tego programu bo nie wszystko "kumam".
Moje uwagi:
- przydały by się dwie gały (C,L) lub suwaki do manualnej zmiany wartości pojemności i indukcyjności plus klawisz SAVE do zapisu w pamięci eATU (F, C, L), bez posługiwania się ramkami;
- eATU ma możliwość odbioru nastawy częstotliwości, Twój program powinien pobierać Freq. z radia i wysyłać do eatu. Skrzynka będzie zmieniała nastawy wg nowej częstotliwości.
- można lokalnie w pliku na dysku PC budować tablicę nastaw pasmo_antena (nastawy dla 100 pamięci), po zmianie pasma, anteny Twój program pyta czy załadować do eATU nową tablicę nastaw a następnie ładuje. Pozwoli to na pracę skrzynki z kilkoma zupełnie różnymi antenami. Wymiana tablic zajmuje trochę czasu ale i tak jest szybsza niż ręczne dostrajanie anteny.
Pozdrawiam i życzę dalszego rozwijania programu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-12-2010 10:12 przez HM_DIPOL.)
04-12-2010 10:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,375
Dołączył: 29-01-2010
Post: #129
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Wreszcie i ja kończe swoją skrzynkę (kwestie finansowe jednak trochę kosztuje). Zostało mi zakupić drivery TD62783 i 39pF i 82pF. Pomiar RL i fazy za pomocą AD8302 (nietanio ale dostany dzięki uprzejmości jednego z Kolegów). Na czas pomiaru i strojenia załączany tłumik pi z rezystorem 100W 50 om z GSM na radiatorze do strojenia, przy okazji ciche strojenie a i nadajnikowi nic się nie stanie... Do pomiaru wykorzystam sprzęgacz na oryginalnej pcb Adama. W tygodniu zamieszcze fotki gotowego układu i schemat, chce dokładniej potestować ale już działa. Jeden z Kolegów stwierdził że straty na naszych cewkach mogą sięgać 40 procent to nie jest prawdą (proszę porównać przewodnictwo właściwe miedzi i srebra (różnica minimalna) oraz zauważyć, że srebro bardzo szybko pokrywa się siaeczkami a emalia chroni miedź, siarczki srebra nie są dobrym przewodnikiem). Większe znaczenie ma średnica drutu i podam tak, że widziałem generatory do indukowania plazmy (icp aes) w których cewka generatora jest rurką miedzianią przez którą płynie woda (około 1,5kW chyba z 27 MHz) można przejrzeć też piece indukcyjne. Przy 100W 40W wydzielonej w postaci ciepła to przy powierzchni naszych elementów dotykając ich powinniśmy się parzyć -40W to bardzo dużo). Stawiam na to że alc obniżało moc i stąd wyszły te "straty". Kondesatory z dielektrykiem z miki można kupić odpowiednio drogo tutaj
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=673151 (mika nigdy nie była tania).
Co do płytki każdy ma swoje problemy, u mnie wszystkie przekaźniki wlutowały się idalnie bez podpiłowywania (nieco przydałoby się tylko powiększyć otwory pod nie -relpol od Piekarza). Jedyny problem to na cewce przekaźników podpiłowanie części ledów 5mm by weszły w pcb między przekaźniki (można jednak użyć 3mm i bez problemu). Dodatkowo dioda led przy goldpinach procesora musiała mieć zagięte nóżki bo zachodziła na złącze. Ogólnie pcb ok.
Moje kombinacje kondesatorów

10pF x 4 -pojemność sumaryczna 10pF -błąd względem wartości ze schematu 0%

22pF x 4 -pojemność sumaryczna 22pF -błąd względem wartości ze schematu 10%

39pF x 4 -pojemność sumaryczna 39pF błąd względem wartości ze schematu 2,5%

82pF x 4 -pojemność sumaryczna 39pF błąd względem wartości ze schematu 2,4%

150pF x 2 równolegle + 180pF x 2 równolegle -pojemność sumaryczna 164pF -błąd względem wartości ze schematu 2,4%

330pF x 4 -pojemność sumaryczna 330 pF - błąd względem wartości ze schematu 3%

680pF x 4 -pojemność sumaryczna 680 pF -błąd względem wartości ze schematu 5,9%

1n x 2 + 3 x 1,5nF -pojemność sumaryczna 1,38nF błąd względem wartości ze schematu 7,2 %

Czy błędy te są ważne, standardowa tolerancja kondensatorów jest 10 procent czyli wszystkie błędy są mniejsze od tolerancji, ważniejsze jest jednak coś innego wszystkie załaczone kondesatory do n-tego muszą mieć pojemność sumaryczną mniejszą od n+1 kondensaotra a taki ciąg to lepiej zapewnia z wzrastającymi pojemnościami (niewiele) niezależnie od tolerancji elementów.

Tutaj można kupić wszystkie wymienione wartości oprócz 680pF
http://www.cyfronika.com.pl/t/index.php?...anguage=ht

(zwracamy uwagę na napięcie kondesatora)

Brakuje jedynie 680pF na 500V ale to kupiłem u siebie w sklepie w Białymstoku bez problemu, ceny kondesatorów na poziomie TME ale nie trzeba brać minimum 10 sztuk a można wziąć jedną sztukę (oszczędność potrzebujemy po 2 lub 4 sztuki jednej wartości), niższa przesyłka po przedpłacie (10zł) i o 3zł tańszy na sztuce układ TD62783. Jak przyjdą tylko brakujące 39 i 82pF (zamówione dziś) wlutowuje je, podłącze układ pomiaru swr i fazy, sprawdze w boju układ i podam jego schemat i pcb na forum. Dodatkową zaletą takiego rozwiązania jest że wszystkie elementy wchodzą idealnie w płytkie i nie trzeba łączyć dodatkowo równolegle (nawet największa pojemnoć się idealnie składa bo jest pięć otworów na płytce)


Załączone pliki
.xls  arkusz.xls (Rozmiar: 7.5 KB / Pobrań: 928)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-12-2010 15:29 przez SQ4AVS.)
05-12-2010 14:49
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,375
Dołączył: 29-01-2010
Post: #130
RE: Skrzynka antenowa HMG-easyATU
Do rozważenia,
strojenie ciche:
zalety bezpieczne dla nadajnika
jeśli nadajnik ma 50 om na wyjściu nic nie zmienia

Ale jeśli nadajnik nie ma na wyjściu 50 om to wnosi błąd do pomiaru w związku z tym to co dopasowaliśmy na "cichym strojeniu" nie jest adekwatne do rzeczywistego wyjścia nadajnika.

Strojenie na pełnej mocy nie jest "zdrowe" dla nadajnika ale odzwierciedla rzeczywisty układ.

Możemy przyjąć pewne uproszczenie, że strojenie w skrzynce nie jest i tak "płynne" a układ dopasowjemy skokowo a różnice pomiędzy 50 omami a wyjściem nadajnika nie są aż tak istotne (tak powinien być zaprojektowany układ pa) i zostawiamy ciche strojenie (nasze wyjście nadajnika nie powinno odbiegać od 50 omów).
Swr widziany przez nadajnik na cichym strojeniu jest u mnie poniżej 1.25 dla całego zakresu częstotliwości a na wyjściu układu poniżej 1,06. Ewentualnie strojenie zgrubne na cichym a na pełnej mocy podstrajanie, nie wiem jednak czy nie jest to przerost formy nad treścią. Decyzja ta jest mi potrzebna do ostatecznej wersji układu pomiarowego. Jak uważacie co robić?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2010 22:43 przez SQ4AVS.)
10-12-2010 22:40
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości