Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka przy antenie
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #141
RE: Skrzynka przy antenie
(02-10-2010 7:56)sq4avs napisał(a):  Waldku żartujesz czy poważnie piszesz z tym syntezerem?

Dlaczego Rafale uważasz że żartuje?


Idąc za propozycją Adama (SP5FCS), można zrobić to tak:

- wykorzystać MAX6 Jarka SP3SWJ jak jednostkę do generowania i pomiarów
- do portu PS2 podłączyć komunikację z blokiem przekaźników L i C i z płytką przekaźnika który odłączałbym antenę od TRX-a i łączył z analizatorem na czas strojenia.
- a przez USB można kontrolować pracę skrzynki z komputera lub na ekranie MAX-a

Oczywiście Jarek musiałby ze swoje strony dodać, możliwość przełączania MAX-a w tryb pracy jako skrzynką antenowa, dorobić odpowiednie menu i algorytm sterowania. Myślę jednak, że bazując na tym co już jest w analizatorze, było by to mnie pracochłonne, o ile nie braknie pamięci w procesorze.

Oczywiście liczę, że Jarek wypowie się nam tu na temat takiej możliwości.

Resumując skrzynka byłaby modułem opcjonalnym do MAX-a, który w razie potrzeby służyłby nam jako analizator, a na co dzień jako układ pomiarowo-sterujący skrzynki antenowej.
(02-10-2010 10:36)3z6aef napisał(a):  No właśnie - kwestia miejsca pomiaru... Undecided

Czy te dwie konfiguracje są równoważne?

1. TRX <===== linia transmisyjna =====> POMIAR<--->ATU<---> ANTENA

2. TRX <---> POMIAR <==== linia transmisyjna ======> ATU<---> ANTENA

Czy tez jest to obojętne?

Wspominałem już o tym wcześnie, że kiedyś czytałem, że lepiej mierzyć przy antenie, ale czekałem na odzew "praktyków" jak to jest w rzeczywistości.

--= SWL SP6-01-396 =--
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2010 10:58 przez SQ6OXK.)
02-10-2010 10:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #142
RE: Skrzynka przy antenie
Pawle, z mojej wiedzy (nie jestem ekspertem) nie można jednoznacznie stwierdzić, że pomiar przy antenie jest lepszy.
Istnieje cały szereg "patentów" polegających na dopasowywaniu anten liniami symetrycznymi, odcinkami kabla 75 omów i wtedy możemy mierzyć tylko przy radiu. Najistotniejsze jest aby antena była dopasowana do impedancji linii oraz nadajnik widział impedancję bliską Z=50, wtedy odbicie będzie najmniejsze a oddawana moc nadajnika największa.

Zaleta miernika przy radiu jest pomiar całego toru od PA do anteny, wykrywanie problemów poza anteną (zwarcia, woda w fiderze, złe połączenia, itd.)
Wadą pomiaru przy radiu jest to, że przy braku dopasowania anteny fider zaczyna pracować jako transformator dopasowujący (długość fidera ma wpływ na impedancję widzianą od strony radia) co zmienia wynik pomiaru.

Za pomiarem przy radiu autonomicznym miernikiem typu VNA przemawia również to, że możemy "przeskanować antenę" i zapisać optymalne nastawy w module umieszczonym przy antenie. Następnie odpinamy miernik VNA a nastawnik pracuje na podstawie danych konfiguracyjnych. Jeden miernik może obsługiwać nie tylko kilka anten ale i służyć kilku Kolegom.
Końcowy koszt dopasowania anteny to koszt nastawnika L,C przy antenie. Dlatego moja propozycja modułu dopasowania ma tak prostą konstrukcję.

73 Adam
02-10-2010 11:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FKP Offline
Piotr
*****

Liczba postów: 1,260
Dołączył: 28-06-2009
Post: #143
RE: Skrzynka przy antenie
Fider niedopasowany to gwarantowane źródło BCI/TVI. Nawet krótki odcinek z balkonu do biurka stacyjnego może przysporzyć nam wrogów wśród sąsiadów, nie mówiąc o odległości od biurka do dachu. Impedancja anteny zmienia się w zależności od czynników atmosferycznych, to oczywiste dla każdego ale nie jest to jakaś bardzo zasadnicza zmiana i wymaga jedynie "podstrojenia". Adam ma rację, że na początek wystarczy katalog nastaw + ręczne dostrojenie. Kontrola dopasowania jednak powinna być przy skrzynce.
02-10-2010 11:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #144
RE: Skrzynka przy antenie
Nic nie stoi na przeszkodzie aby na czas "skanowania anteny" zapiąć VNA bezpośrednio do nastawnika bez udziału fidera, przeskanować antenę, dobrać nastawy (L+C), zapisać je w pamięci nastawnika i gotowe. W samym nastawniku przy antenie możemy dać prosty mostek pomiaru SWR-a do samokontroli przy antenie.

Oczywiście parametry anteny będą się zmieniały w zależności od czynników zewnętrznych dlatego moduł ma możliwość modyfikacji nastaw poprzez kanał szeregowy. Jak ktoś potrzebuje to nawet może zmieniać konfigurację "z letniej na zimową" Smile.

73 Adam
02-10-2010 12:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9MRN Offline
MAc
*****

Liczba postów: 818
Dołączył: 29-08-2009
Post: #145
RE: Skrzynka przy antenie
(02-10-2010 10:55)SP6-01-396 napisał(a):  - wykorzystać MAX6 Jarka SP3SWJ jak jednostkę do generowania i pomiarów

Powoli powoli. zaczynamy obracać się w coraz piękniejszych pomysłach - ale coraz mniej (finansowo) realnych.

Piękne urządzenie to jedno - a powtarzalność (w tym ekonomiczna) to drugie.

Jeżeli DDS kosztuje 30 zł to można o nim myśleć - ale w połączeniu z resztą zrobi się z tego poważna kwota.
VNA to w ogóle finansowa abstrakcja.

Rafał - jak bardzo można uprościć procedurę strojenia detektora?

to po pierwsze.

Po drugie - nie wiem jak wy, ale ja często mam kilka przypadkowych drutów, szczególnie w warunkach polowych - które lubię sobie poprzełączać.

Przyklejenie skrzynki do JEDNEJ anteny to (dla mnie) słaba idea.

Pozdrawiam
MAc
02-10-2010 15:59
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
3Z6AEF Offline
Waldek
***

Liczba postów: 237
Dołączył: 27-06-2009
Post: #146
RE: Skrzynka przy antenie
MAX6 jako element składowy HMG-AAT? Nie wszystkich stać, żeby sprawić go sobie osobno jako przyrząd pomiarowy... Sad

Ale jeśli zakłada się wykorzystanie AD8302/AD8307, to wtedy dołożenie AD9834 jest już fraszką ! Rolleyes
Niestety, AD8302 jest naprawdę drogi - jeśli ktoś go nie ma ze starych "próbkowych" zapasów... (ja nie mam... Confused)
__________________________________________________​__________

Tymczasem otrzymałem zamówione przekaźniki JQX-115F (HONGFA) - tyle, że zamiast cewki na 12V jest 5V... Angry
W każdym razie nie powstrzymało mnie to przed wyjęciem go z obudowy (posłużyłem się pożytecznym narzędziem Dremela Wink ),
aby popatrzeć na jakość wykonania.
İmage

W stanie OFF jest do przyjęcia (odległość między stykami ok. 1 mm, czyli raczej zapewni katalogowe 1000V odporności na przebicie):
İmage

Natomiast w stanie ON jest kiepsko: jedynie jakieś 30% powierzchni styku jest efektywnie wykorzystane...
Wynika to z ukształtowania styku roboczego (takie wycięcie z jednej strony), które powoduje,
że dociśnięty styk nie dotyka całą swoją powierzchnią drugiego:
İmage

I jeszcze dane z pomiarów pojemności (w stanie OFF, pomiar miernikiem E318):
styk NC - styk NO 1,0 pF
cewka - styk NO 0,4 pF
cewka - styk NC 0,6 pF
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2010 16:55 przez 3Z6AEF.)
02-10-2010 16:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 539
Dołączył: 05-04-2010
Post: #147
RE: Skrzynka przy antenie
Takie chińskie przekaźniki to częsta przyczyna awarii wzmacniaczy mocy (dużych mocy dla estradówki) audio.
Działają jako odłączniki głośników i w układach soft-startu zasilacza.
Czasami puknięcie w korpus PK skutkuje rozwarciem styków !!!
Po wymianie na RELPOLa - problemy ustają Smile

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
02-10-2010 21:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #148
RE: Skrzynka przy antenie
tu SP3SWJ.... trochę czas mi uciekł i mam zaległości...

odpowiem na ten post... i czytam dalej rozwój wątku...

(29-09-2010 22:29)sp5fcs napisał(a):  W miarę postępu dyskusji nad koncepcją skrzynki umieszczanej przy antenie coraz częściej zadaję sobie pytanie czy aby nie nazbyt mocno przyglądamy się rozwiązaniom fabrycznym:
- dlaczego układ pomiarowy musi być w zewnętrznej skrzynce a nie przy radiu ?
- czy musimy mierzyć częstotliwość nadajnika, może pobierać ją z radia ?
- czy musimy mieć układ cichego strojenia w skrzynce, może redukować moc przy radiu albo poprzez ALC radia ?

Dokładnie i tym było mówione wcześniej .... Dlatego skrzynka w jednym z wcieleń ma mieć "sterownik domowy co gada z CATz radiem imoże redukować moc TRX, i inne czary z nim wyczyniać. ALE ... ale SWRmiarka bazująca na danych z radia bardzo spowalnia potencjalne strojenie na żywo.
(02-10-2010 1:31)3z6aef napisał(a):  .....i wrócić do pomysłu Idea Jarka SP3SWJ, powtórzonego potem przez Piotra SP9FKP (post #32), który to pomysł tak jakoś przeszedł bez echa, niezauważony...

jak mnie pamięc nie myli pisałem o tunerze do MAG loopa z włoch... dokładnie na AD9834 itd.... a jak nie podawałem to teraz podaje...
(02-10-2010 10:55)SP6-01-396 napisał(a):  - wykorzystać MAX6 Jarka SP3SWJ jak jednostkę do generowania i pomiarów

Technicznie nie ma żadnego problemu.... ale jest dużo innych

bym dorobił obsługę gniazda PS2 i drugiego COM co tam jest by pracował jako miernik SLAVE... ( zresztą przedwczoraj o mało co bym dopisał obsługę dugiego COM w przerwaniu)

=========

Sprawa skrzynki PRESETOWEJ była przezemnie wspominana w 121 poście wątku..

=========

Konstrując MAX6 robiło ta PCB jako także następce VFO DL4JAL i miało docelowo posłuzyc do jakiegoś TRX HM z wbudowanym ATU i z LCD 128x64 ... nawet pewne sprawy na PCB sa pod to wykonane. Zresztą do samego MAX6 źródła kilku programów na FTP - jakby ktos chciał uzyc MAX jako płutke URUCHOMIENIOWO PROTOTYPWĄ :-) jest wgrany boootloader i możemy się bawic i bawić i uczyc BASCOMA a na koniec zabawy grac program VNA :-)

PCB MAX6 nadaje się jako EKSPERYMENTALNA domowa część procesorowa do zabaw z ATU

- RS232 na USB do zabaw z PC
- RS232 TTL na zlączu PS@ do pospięci akonwertera RS485
- dwa piny I O ( lub ADC) do dowolnego użycia na PS2
- sterowanie z 4 klawiszy
- sterowanie z pilota RC5

(nie wspomnę że na płytce jest AD9851 AD8302 AD8307 ...... ale tego nie trzeba montować - jeżeli plytka ma byc tylko sterownikiem procesorowym a nie pomiarowym )

nie ma jedynie wolnych nóg do sterowania przekaźników... :-(

ALE ;-) jest złacze SPI..... na gnieździe karty SD ii można użyć go do sterowania "czymś" także PCB MAX6 nadaje się jako jednostka domowa procesorowej części skrzynki. na cele developerski ATU - kilka płytek PCB od MAX6 znalazło b sie dla grona konstruktorów.. nie ma problemu. Big Grin

....... co dalej.......


ale do części domowej jeszcze daleko....

narzie trzeba się skupić na etapie nr 1 jak to pisał Adam w poscie 129... i niestety każdy etap jest tak samo ważny...

Czym więcej pomysłów - tym jest większa szansa odfiltrować optimum...

=====

O skrzynkach "presetowych" tez było :-)

=======

to narazie tyle uzupełniania zaległości
(02-10-2010 10:55)SP6-01-396 napisał(a):  - wykorzystać MAX6 Jarka SP3SWJ jak jednostkę do generowania i pomiarów

Technicznie nie ma żadnego problemu.... ale jest dużo innych

bym dorobił obsługę gniazda PS2 i drugiego COM co tam jest by pracował jako miernik SLAVE... ( zresztą przedwczoraj o mało co bym dopisał obsługę dugiego COM w przerwaniu)

=========

Sprawa skrzynki PRESETOWEJ była przezemnie wspominana w 121 poście wątku..

=========

Konstrując MAX6 robiło ta PCB jako także następce VFO DL4JAL i miało docelowo posłuzyc do jakiegoś TRX HM z wbudowanym ATU i z LCD 128x64 ... nawet pewne sprawy na PCB sa pod to wykonane. Zresztą do samego MAX6 źródła kilku programów na FTP - jakby ktos chciał uzyc MAX jako płutke URUCHOMIENIOWO PROTOTYPWĄ :-) jest wgrany boootloader i możemy się bawic i bawić i uczyc BASCOMA a na koniec zabawy grac program VNA :-)

PCB MAX6 nadaje się jako EKSPERYMENTALNA domowa część procesorowa do zabaw z ATU

- RS232 na USB do zabaw z PC
- RS232 TTL na zlączu PS@ do pospięci akonwertera RS485
- dwa piny I O ( lub ADC) do dowolnego użycia na PS2
- sterowanie z 4 klawiszy
- sterowanie z pilota RC5

(nie wspomnę że na płytce jest AD9851 AD8302 AD8307 ...... ale tego nie trzeba montować - jeżeli plytka ma byc tylko sterownikiem procesorowym a nie pomiarowym )

nie ma jedynie wolnych nóg do sterowania przekaźników... :-(

ALE ;-) jest złacze SPI..... na gnieździe karty SD ii można użyć go do sterowania "czymś" także PCB MAX6 nadaje się jako jednostka domowa procesorowej części skrzynki. na cele developerski ATU - kilka płytek PCB od MAX6 znalazło b sie dla grona konstruktorów.. nie ma problemu. Big Grin

....... co dalej.......


ale do części domowej jeszcze daleko....

narzie trzeba się skupić na etapie nr 1 jak to pisał Adam w poscie 129... i niestety każdy etap jest tak samo ważny...

Czym więcej pomysłów - tym jest większa szansa odfiltrować optimum...

=====

O skrzynkach "presetowych" tez było :-)

=======

to narazie tyle uzupełniania zaległości
(02-10-2010 16:51)3z6aef napisał(a):  Tymczasem otrzymałem zamówione przekaźniki [b]JQX-115F


zwróć tez uwagę na odległość STYKI - CEWKA :-)

i trzeba by zmontować wredny układ "dzwonka" z przekaźnika... z pstrykaniem 10 razy na sekundę i przełączaniem wrednego obciążenia indukcyjnego lub pojemnościowego na pełnej mocy

Jezeli o relpole chodzi to nie maja w automatyce zbyt dobrej opinii.... Omrony TAK.... zresztą Siemens też stosuje Omrony w swoich modułach sterujących
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-10-2010 0:12 przez SP3SWJ.)
02-10-2010 22:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
HM_DIPOL Offline
Heniek
***

Liczba postów: 172
Dołączył: 27-04-2010
Post: #149
RE: Skrzynka przy antenie
Jarek, sorry ale zamiast "powieści o wszystkim ..." Huh liczyłem na Twoją opinię na temat pomysłu układu pomiarowego w wersji VNA oraz samego miejsca pomiaru. Masz na tym polu największe doświadczenie. Omówiliśmy już chyba wszystkie możliwe rozwiązania a ostatecznej wersji urządzenia nie widać. Jeśli ma powstać urządzenie to musimy określić jego kształt.
Henryk
03-10-2010 9:36
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,395
Dołączył: 29-01-2010
Post: #150
RE: Skrzynka przy antenie
Detektora jeśli ma być z pomiarem fazy i impedancji i ma być ciche strojenie moim zdaniem nie da się uprościć a jeszcze się skomplikuje. Chyba że ktoś ma lepszy pomysł poza Analogiem. Myślę że nawet bardziej złożona wersja nie będzie problem dla większości osób bardziej zaawansowanych ale spora część osób może mieć problemy szczególnie ze znalezieniem błędu. Rozwiązaniem dużej części problemów byłoby usunięcie cichego strojenia, nie jest to zdrowe dla nadajnika ale alc powinno problem rozwiązać ale nie każde radio je ma. Czekam na pomysły. Ja też chciałbym by było to tanio. Jeśli sie myle proszę o sprostowanie.
03-10-2010 12:13
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości