Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skrzynka przy antenie
SQ6OXK Offline
Paweł
****

Liczba postów: 317
Dołączył: 23-06-2010
Post: #61
RE: Skrzynka przy antenie
(05-09-2010 10:39)SP3SWJ napisał(a):  SP6... - Sterowanie i komunikacja w założeniach projektowych sa tak samo ważne jak inne elementy. prace róznoległe nad standaryzacja elementów styku wewnątrz projeku.

Nie twierdze że nie jest, ale sterownia powinie ruszy od ręki, a w części analogowej pewnie znajdzie się po pierwszych testach wiele poprawek.

(05-09-2010 10:39)SP3SWJ napisał(a):  SP6. nie czekaj na efekty pracy .... udziel się ;-)

Niestety nie mam pola do popisu Sad
06-09-2010 12:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,397
Dołączył: 29-01-2010
Post: #62
RE: Skrzynka przy antenie
A niech tam, sam ciekawy jestem jak to się potoczy (mam duże wątpliwości czy zakończymy ten projekt, pesymista ze mnie). Bardzo podoba mi się wizja Adama polegająca na zbudowaniu w miarę prostego układu a potem rozwijanie projektu, uważam ją za najlepszą. Fajne byłoby się umówić i jakoś prace podzielić. Ja mogę zrobić pcb w sprint layoucie (chyba najlepiej) tak by praktycznie każdy mógł nanieść zmiany i uwagi na pcb. Niech ktoś zaproponuje schemat -narysowanie, ja używam Tatgeta lub DesignSparka a to są programy, których niezbyt wiele osób posiada i może być problem w wymianie dokumentacji.
A może coś takiego procek 40 nóżkowy w dil ale za to dekodery np bcd na 1 z 16 czyli nie mamy problemów jak z rejestrami a nóżek więcej, no chyba że problem z pamięcią ale 32k to dużo.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2010 19:41 przez SQ4AVS.)
06-09-2010 17:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3NYF Offline
Zbyszek
***

Liczba postów: 163
Dołączył: 06-12-2009
Post: #63
RE: Skrzynka przy antenie
(06-09-2010 17:56)sq4avs napisał(a):  Ja mogę zrobić pcb w sprint layoucie (chyba najlepiej) tak by praktycznie każdy mógł nanieść zmiany i uwagi na pcb. Niech ktoś zaproponuje schemat -narysowanie, ja używam Tatgeta lub DesignSparka a to są programy, których niezbyt wiele osób posiada...

A są jakieś konwertery pomiędzy Sprint Layoutem, Targetem, DesignSparkiem i KiCadem?
Bo, że ja nie znalazłem, nie znaczy, że nie ma, może źle szukałem.
Jeżeli nie ma, to rzeczywiście trzeba by przyjąć jeden standard, choć ma to swoje "zady i walety".

Zbyszek
SP3NYF
06-09-2010 19:58
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,397
Dołączył: 29-01-2010
Post: #64
RE: Skrzynka przy antenie
Niestety raczej nie ma konwerterów, jedyną znaną mi możliwość konwersji to użycie programu do obróbki gerberów ale to można zrobić tylko z pcb nie schematem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2010 20:04 przez SQ4AVS.)
06-09-2010 20:02
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 539
Dołączył: 05-04-2010
Post: #65
RE: Skrzynka przy antenie
Cytat:A może coś takiego procek 40 nóżkowy w dil ale za to dekodery np bcd na 1 z 16 czyli nie mamy problemów jak z rejestrami a nóżek więcej, no chyba że problem z pamięcią ale 32k to dużo.

Zupełnie nie rozumiem obaw przed rejestrami. Nie ma z nimi najmniejszych kłopotów i są stosowane w profesjonalnych , odpowiedzialnych urządzeniach.

Warto pamiętać o obudowach PLCC do których są podstawki pod "stonogi".

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
06-09-2010 20:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #66
RE: Skrzynka przy antenie
1/ pasmo 50MHz na tym etapie odpada, tak jak napisał Waldek przy dużych gabarytach cewek i przekaźników będzie problem z dodaną indukcyjnością i pojemnością przy zerowych nastawach.

2/Schematy proponuję rysować w KiCAD-e lub jako pdf. Możemy posługiwać się innymi programami ale wykonawca będzie musiał dokonywać wszystkich poprawek. Druki będą dosyć proste dlatego netlista nie jest aż tak potrzebna. KiCAD ma tą zaletę, że jest kompletnym, zintegrowanym pakietem.

3/ Projekty druków proponuję wykonywać w LayOUT, prosty, popularny, łatwy do nauki i wystarczająco skuteczny. Może to być również KiCAD.

4/Pierwszą wersję oprogramowania proponuję pisać w Bascomie, prosto, szybko i skutecznie, największa popularność. Ostateczna wersja może zostać przepisana w C z wstawkami w ASM. Możemy pewne fragmenty pisać równolegle w Bascomie i C.

5/Aby przyśpieszyć prace, ograniczyć koszty projektowe jestem za zastosowaniem w pierwszej fazie gotowego modułu z procesorem nakładanego na płytę radiową .

Skoro wybraliśmy obudowę to czas na zagospodarowania miejsca w środku oraz przemyślenia wyprowadzeń kabli. Na zewnątrz wszystkie kable powinny wychodzić w dół poprzez widoczne przepusty. Może jakieś pomysły na rozmieszczenie układu dopasowanie, pomiarowego oraz modułu sterującego z procesorem.
Ważne jest odpowiednie ustawienie elementów układu dopasowania oraz przekaźników, tak aby połączenia w.cz. były minimalne. Na zdjęciu przykładowa konfiguracja z układem dopasowania w środku i przekaźnikami i sterowaniem na zewnątrz. Rdzenie T130, przekaźniki bistabilne.


Załączone pliki Miniatury
İmage

73 Adam
06-09-2010 21:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SWJ Offline
Jarek
****

Liczba postów: 653
Dołączył: 20-03-2010
Post: #67
RE: Skrzynka przy antenie
AVS - rejestr 1z16 nie może być - ponieważ L C będą sterowane BINARNIE - takie pojemności "dekadowe"

ADE - Pisałem ci dlaczego jestem przeciwny rejestrom
- Do uruchomienia dużego scalaka potrzeba miernika
- Jak z rejestrami będzie problem to przeciętny kowalski miernikiem tego nie rozgryzie

Dlaczego największy problem jaki wodzisz to TQFP64 ??? - to jest akurat pikuś lutowanie takiego scalaka...

Dzisiaj kolejna osoba uruchomiła MAX6 jako pierwszą konstrukcję SMD w swoim życiu - i na tyle sie jej spodobało SMD że następna to będzie jakiś HPDSR modułowy. Problemy jakie miała to:
- Miała złe kondensatory (inna wartość) 10 nF
- żle ustawiła FUSY bo sie uparła że zrobi to innym programeme ( zanegowane)
- żle wlutowała diodę w zasilaniu :-)
Nawet jakoś nie słyszałem że TQFP to masakra , Że AD9951 to tragedia... Kalafonia linka i przyspawane... ;-)

Dlatego moduł scalaka na "podstawce" by kto chce sobie pospawał , a kto chce sobie kupił gotowy.

MEGA128 to się lutuje transformatorówka... ale trzeba uwierzyc w siebie i w metode.

Jeżeli GRUPA HM myśli poważnie o rozwoju projektów to trzeba myslec nad unifikacją. przykładowo Jeden sprawdzony moduł PROCKOWY który można użyć w wielu projektach

Zapewne znacie FK2007 - otóz to jest GOTOWY moduł - klocek LEGO do układanki.. ma złącze Z1 którym go wpinamy i ENTER


Pamiętajcie -nie robimy tutaj projektu na konkurs zaawansowanych technologii - jakie fajne wypasione światowe technologie zastosowaliśmy.

Już pisałem - korporacjo zależy na tym by każdy $ było taniej - bo nakład robi cenę.

W takim projekcie ważna jest jego skuteczność:
- dostępność części na całym świecie
- dostępność u dużego dystrybutora jak i w małym sklepie
- proste uruchomienie
- zaszyte funkcje diagnostyczne - uruchomieniowe

Pamiętajcie że mały procek to przeważnie mała pamięć...

Użycie np BASCOM pozwoli na pisanie programów - fragmentów do 4 kb kodu, a kompilacje całości i spinanie może robić AVS albo SWJ - mamy pełne wersje.

Duży procek zapewni możliwość używania go w różnych projektach.

Jak pisałem duża pamieć jest potrzebna nieraz do zaszycia dużego MENU DIALOGOWEGO po RS232 - zwłaszcza jak chcemy zrobić funkcje dialogowe diagnostyczne

Zobaczcie ile zajmuje HELP ekran w konstrukcji RO-THOR ( współtworzyłem ten projekt)

Kod:
Command_ready = 1
              Char_no = 0
              Serial_buffer = ""

             Print "=========================HELP SCREEN/COMMANDLIST========================="
             Print
             Print " [W] Antenna Azimuth and Elevation direction setting"
             Print " >Example: WAAA EEE is AAA=Azimuth & EEE=Elevation - W180 045"
             Print
             Print " [M] Antenna Azimuth only direction Setting"
             Print " >Example: MAAA is AAA=Azimuth - M180"
             Print
             Print " [S] Stops all rotator activity"
             Print
             Print " [B] Returns Elevation direction"
             Print " >Example: +0045 is 45 degrees"
             Print
             Print " [C] Returns Azimuth direction"
             Print " >Example: +0270 is 270 degrees"
             Print
             Print " [C2] Returns Azimuth and Elevation direction"
             Print " >Example: +0270+0045 is 270 degrees azimuth & 45 degrees elevation"
             Print
             Print " [U] or [D] or [L] or [R] is turning rotator Up/Down/Left(CCW)/Right(CW)"
             Print
             Print " [P] Parking"
             Print
             Print " [H] shows this help screen"
             Print
             Print " [I] shows Global/System information"
             Print
             Print "=========================HELP SCREEN/COMMANDLIST========================="
             Print "C>"


i to
Kod:
Serial_buffer = ""

              Print "==================================================​====================="
              Print "|            Universal Graphical Digital Rotator interface            |"
              Print "|        Designed by Bjorn PD5DJ & Jarek SP3SWJ, copyright 2008       |"
              Print "==================================================​====================="
              Print " Firmware release date/time: " ; Version()
              Print " Firmware version: " ; Firmware
              Print " CPU: Atmel ATMEGA 128"
              Print
              Print " Calibration ADC value's:"
              Print " Azimuth, 0 = " ; Az_0_calibration ; ",  360 = " ; Az_360_calibration ; ",  450 = " ; Az_450_calibration
              Print " Elevation, 0 = " ; El_0_calibration ; ",  90 = " ; El_90_calibration ; ",  180 = " ; El_180_calibration
              Print
              Print " Global information:"

              If Device = 0 Then Print " Device mode: Azimuth mode selected"
              If Device = 1 Then Print " Device mode: Azimuth and Elevation mode selected"
              If Az_mode = 0 Then Print " Azimuth mode: 360 degrees"
              If Az_mode = 1 Then Print " Azimuth mode: 450 degrees"
              If El_mode = 0 Then Print " Elevation mode: 90 degrees"
              If El_mode = 1 Then Print " Elevation mode: 180 degrees"
              If Mode_select = 0 Then Print " Selected mode: Manual"
              If Mode_select = 1 Then Print " Selected mode: Preset/Tracking"

              Print " Azimuth Preset/Tracking Deadband: " ; Az_deadband ; " degrees"
              Print " Elevation Preset/Tracking Deadband: " ; El_deadband ; " degrees"
              Print "==================================================​====================="
              Print "C>"

Gdzieś mam skriny z hyperterminala... z komunikacji. Duża pamięc pozwala na zaszycie prawie całej instrukcji w procku i wywoływanie go "?" lub "help"

FCS myśle że 50 MHZ nie będzie problemem - o ile złapie to PICek

Jeżeli FC40 o konstrukcji jak poniżej stroi moja wędkę

İmage İmage

to moim zdaniem można od razu myśleć o 50 Mhz

A dlaczego działający KOC BASCOM przepisywać na koniec do C ?? - tego nie rozumiem ??

Lepiej tą energie poświęcić na kolejne SLAVE sieciowane po RS485
- zrobienie przełącznika anten
- a może moduł sterowania silnikami krokowym do sterowania dużymi PA ( L C ) - by pracowąły wg nastaw "zapamiętanej Krzywki elektronicznej"
- albo rotor dwuosiowy na silnikach AC/DC
- Rotor dwuosiowy na silnikach krokowych

Wizja jaką podał SP9MRN by wszystkim sterował dedykowany STEROWNIK.... z dołu z DOMU jest jak najbardziel realna...

Ale ja bym poszedł dalej ... po co w domu duzy klamot... kupic jakiś eeePC za kilkaset PLN i wyjdzie tyle co budowa STEROWNIKA na LCD 128x64

Już teraz są dostępne GPS z win CE5.0 ekranem dotykowym 5cali za 400 PLN i z interfejsem BT, niebawem pokażą sie z USB HOST... wtedy FTDI... i mamy COM. Już była pewna MANTA GPS z drugim COM (TCS)

Przygotujmy konstrukcję - by mogła być przygotowana i rozwojowa.

Koledzy Cool w DUZYM projekcie zadania znajda sie dla każdego - nawet dla tych co nie wiedzą jak wygląda lutownica - znajdzie sie tyle roboty że sami się zdziwią :-) Shy


:-) to na tyle nad dzisiaj... :-) odezwę sie za kilka dni... Tongue
06-09-2010 21:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,397
Dołączył: 29-01-2010
Post: #68
RE: Skrzynka przy antenie
Jarku mi nie chodziło o rejestr tylko dekoder (źle się wyraziłem) np 4028 ale w wersji binarnej tak by z czterech linii zrobić 16 do sterowania przekaźników ale przy bistabilnych to chyba niezbyt dobre rozwiązanie. Coś takiego na obudowę http://netbajt.pl/hermetyczna-obudowa-do...e=nokautpl ." A może poszperajmy w zapasach czy zrzućmy się na elementy, wyjdzie nie wyjdzie ale przy iluś osobach to i koszt nieduży a dla jednej osoby niestety sporo.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2010 22:35 przez SQ4AVS.)
06-09-2010 22:07
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ADE Offline
Radjoamator.
****

Liczba postów: 539
Dołączył: 05-04-2010
Post: #69
RE: Skrzynka przy antenie
Cytat:ADE - Pisałem ci dlaczego jestem przeciwny rejestrom
- Do uruchomienia dużego scalaka potrzeba miernika
- Jak z rejestrami będzie problem to przeciętny kowalski miernikiem tego nie rozgryzie

Jesteś w błędzie.
Nie ma żadnego problemu z uruchomieniem. Miernikiem można tak samo przedzwonić połączenia w obu wypadkach.
Bo do tego sprowadza się uruchomienie jeśli soft i układy są sprawne.
No ale wiem że lansujesz "stonogi" a ja wolę małe niezawodne czipy bez paskudnej pajęczyny ścieżek do proca co działają jak anteny więc raczej się nie dogadamy - zatem już daję na luz w temacie.
"Co chciała to powiedziała" Wink

tylko na FM UKF -> Just True Sound Hi-Fi Smile
06-09-2010 23:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5FCS Offline
Adam
*****

Liczba postów: 1,071
Dołączył: 02-02-2009
Post: #70
RE: Skrzynka przy antenie
Rozmieszczenie jest dość optymalne ale:
- gabaryty skrzynki są większe;
- to jest skrzynka z układem dopasowania typu "PI", są dwie gałęzie kondensatorów na wejściu i wyjściu, nie ma przełączania co upraszcza druk;
- wyjście ze skrzynki jednym zaciskiem do góry, jakoś mi nie pasuje (dwa lub koncentryczne) ale to też upraszcza druk
- reszta może być podobnie na dole układ pomiarowy, zaekranowana część cyfrowa.

Panowie tak jak pisał wcześniej, musi być kompromis. Dawniej jak brakowało pinów procesora dawało się rejestry szeregowe lub HC573, HC541 i można było mieć dowolna ilość wejść, dzisiaj sięgamy po większy procek. Na układach 4094 obsługuję 3 wyświetlacze LCD po 5 cyfr (15 rejestrów na jednej szynie) i jest OK. Dla mnie argumentem za ATmega128 są rozwojowe możliwości procesora (program, SRAM, dwa porty szeregowe, JTAG, przerwania), przyda się przy Bascomie.

Należałoby ocenić zapotrzebowanie na zasoby procesora i powiązać je z poszczególnymi funkcjami (piny, liczniki, przetworniki, przerwania, porty szeregowe) i wtedy zobaczymy jaki procent zostanie zagospodarowany.
Timer T0 - pomiar czasu
Timer T1 - pomiar częstotliwości (wstępny podział przez 10)
RS0 - podstawowy kanał komunikacyjny
ADC0...3 - pomiar analogowe (mostek, padająca, odbita, moc)
itd. ....

73 Adam
07-09-2010 0:10
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości