Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 4.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx Wolf
SP2QVX Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 26-10-2020
Post: #641
RE: Trx Wolf
Witam Wszystkich posiadaczy trx Wolf
Jestem na etapie uruchamiania Wolfa2 (dwa egzemplarze)
Płytki front, mainbord, RB, mam zmontowane, STM zaprogramowany, altera zaprogramowana, esp zaprogramowany. Przy włączeniu nie mam żadnych komunikatów błędów, ale na odbiorze słychać tylko cichy szum i przypadkowe trzaski. Efekt występuje to niezależnie od pasma, na dwóch trx identyczny. Tor TX raczej działa prawidłowo. Po wybraniu nfm i przełączeniu na TX na wyjściu DAC_HF_OUT mam czystą sinusoidę o prawidłowej częstotliwości. Podejrzewam układ ADC LTC2208, kupiony na aliex. Czy mógłby ktoś polecić dobre, tańsze od mouser źródło dla układów ADC?
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2024 12:46 przez SP2QVX.)
11-05-2024 12:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 292
Dołączył: 24-03-2009
Post: #642
RE: Trx Wolf
Cześć, a czy mógłbyś pokazać kolejne ekrany jak wyglądają podczas tzw self testu? może tam by można coś wywnioskować...
na S-metrze widzę dziwnie wysokie wskazanie(?)...może to trzeba wziąć pod "lupę" ?...
kolejne pytanie, a w jakim czasie to uruchamiałeś?...pytam bo widziałem na Telegramie na forach Wolfa wpisy dotyczące włeśnie sytucji kiedy nic nie było słychać "tak jakby antenę odcięło"...może akurat trafiłeś na takie momenty - silne burze magnetyczne...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2024 22:25 przez SP5TAA.)
11-05-2024 22:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QVX Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 26-10-2020
Post: #643
RE: Trx Wolf
Tor odbiorczy zachowuje się identycznie na wszystkich pasmach, nawet na UKF 88-108MHz. Słychać cichy szum i stosunkowo silne trzaski. Smetr skacze ale utrzymuje się na dużych wartościach, niezależnie czy antena podłączona czy nie. Uruchomiłem funkcję selftestu i takie mam wyniki:


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2024 11:53 przez SP2QVX.)
12-05-2024 11:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 292
Dołączył: 24-03-2009
Post: #644
RE: Trx Wolf
Witam ponownie,
te ekrany wydają sie wskazywać że ADC działa poprawnie, chociaż ta symettry error coś tam wskazuje ale trudno to jednoznacznie okreslić...jesli to jest z anteną podłączoną do RF-board to jest kiepsko...odpiął bym rf-board i dotknąć, bodaj pencetą do trafka T4 przed ADC?(ja mam Wolf`a WF-100D)więc oznaczenia mogą być inne...
Coś mi świta z tym S-metrem że to było na video jak kolega z rosji uruchamiał Wolfa z modułów otrzymanych od autorów i któryś element nie był zaprogramowany cz źle działał, coś takiego...
LTC6400 też jest ponoć wrażliwy, np na przegrzanie - ja tego nie doświadczyłem...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2024 13:55 przez SP5TAA.)
12-05-2024 13:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2QVX Offline


Liczba postów: 4
Dołączył: 26-10-2020
Post: #645
RE: Trx Wolf
Wolf2 ruszył. Okazuje się że nie można łączyć płytki front z mainboard z użyciem taśmy. Połączenie trzeba wykonać bezpośrednio złącze - złącze. Zapoznaję się z możliwościami radia - narazie tylko odbiorczo. Jestem pod wrażeniem.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2024 22:59 przez SP2QVX.)
14-05-2024 22:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 292
Dołączył: 24-03-2009
Post: #646
RE: Trx Wolf
Cześć, no tak, jak tak jest to tak widocznie musi być, choć to trochę kłopotliwe, np przy pracach "servisowych"...
Najważniejsze że "zagrało" i że Cie przyjemnie zaskoczyło...
Powodzenia.
15-05-2024 11:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GRV Offline
Bogdan
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 15-07-2017
Post: #647
RE: Trx Wolf
Witam wszystkich posiadaczy Wilków.
Jak długo wytrzymuje w Waszych Wilkach bateria , w moim siadła po miesiącu , nie wiem czy była wadliwa czy jest taki duży pobór prądu przez procesor.
16-06-2024 19:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 292
Dołączył: 24-03-2009
Post: #648
RE: Trx Wolf
Cześć,wprawdzie nie mogę podpowiedzieć na podstawie moich doświadzeń bo u mnie ciągle trwają prace nad tym radiem i stąd nie wiem jak długo bedzie działać u mnie, ale na Telegramie widziałem już kilka wpisów o rozładowanej baterii, więc coś mi się zdaje że faktycznie, dziwnie krótko one służą...W którejś wersji widziałem że ta bateria miała być "podładowywana"w czasie pracy trxa, ale nie wiem czy takie ładowanie tego typu baterii ma sens...a może raczej powinienem powiedzieć, czy zda egzamin...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2024 23:06 przez SP5TAA.)
17-06-2024 23:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GRV Offline
Bogdan
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 15-07-2017
Post: #649
RE: Trx Wolf
Witam. Bateria nie jest ładowana a nawet nie może być , bo jest to bateria a nie akumulator . Pozdrawiam Witku , może jeszcze ktoś doda swoje spostrzeżenia na ten temat. 73!!!
18-06-2024 7:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 292
Dołączył: 24-03-2009
Post: #650
RE: Trx Wolf
...odnalazłem ten fragment schematu i tam było tak, że nap z baterii było podane przez diodę j jednocześnie nap z wewnętrznego układu zasilania było też poprzez diodę w ten sam "punkt", tak że bateria jednak nie była doładowywana z wewnętrznego układu zasilania bo dioda od baterii była "zaporą" dla prądu z wewnętrznego zasilania, które w czasie pracy radia "odciążało" baterię,
w mojej wersj WF-100D (chyba i twojej) tej kombinacji nie ma...
tak przy okazji, mam pytanie związane właśnie z tą wersją Wolfa, otóż chciałbym abyście sprawdzili czy w tej wersji, po skręceniu potencjometru AF i/lub IF Gain na minimum w dłuchawkach słychać cokolwiek czy jest zupełna cisza?
Pytam bo u mnie wtedy słychać jakieś szumy i trzaski oraz słychać komunikację Wi-Fi z ruterem...nie jest to silne ale przy słuchaniu za słabymi sygnałami daje się we znaki a szczególnie na CW..
ciekawostką jest to że w wersji tzw pierwotnej tego zjawiska nie ma i dlatego tak mnie to nurtuje...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-06-2024 17:41 przez SP5TAA.)
18-06-2024 17:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 13 gości