Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 4.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx Wolf
SP3GWC Offline


Liczba postów: 5
Dołączył: 12-09-2017
Post: #451
RE: Trx Wolf
(27-01-2023 22:48)SQ4CTM napisał(a):  Witam Wszystkich mam pytanko jak tam postępy w budowie WOLFA u kolegów którzy budują WOLFA ???? u mnie lekka poprawka w BIG RF-UNIT rev 5.3
Gratuluję postępów w budowie Wolfa.Ja czekam już " ruski miesiąc" na swojego z Ukrainy.Bolek
28-01-2023 14:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2NBC Offline
Zdzisław
***

Liczba postów: 107
Dołączył: 28-01-2010
Post: #452
RE: Trx Wolf
Czy ten radiator nie jest zbyt mały na 100W stopień mocy.
28-01-2023 21:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CTM Offline
Zdzisiek
***

Liczba postów: 120
Dołączył: 21-03-2009
Post: #453
RE: Trx Wolf
Radiator będzie chłodzony wentylatorem, który będzie miał baaaardzo ciche łożyska.jak złożę całego WOLFA 100 Watt to przedstawię zdjęcia ze środka TRX-A i z zewnątrz.
A to Zdzisławie pierwsze przymiarki.


Załączone pliki Miniatury
İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2023 23:09 przez SQ4CTM.)
28-01-2023 22:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 311
Dołączył: 02-02-2010
Post: #454
RE: Trx Wolf
Witam kolegów.
Programowanie modułu ESP-01 jest bardzo proste, ale jak coś jest proste to stwarza najwięcej problemów. Moduły i programator kupiłem na znanym portalu aukcyjnym , ze względu na krótki czas dostawy w porównaniu z ali. Pierwsze próby programowania zakończyły się niepowodzeniem. Program wpisywał dane , ale po uruchomieniu migała ciągle dioda. Udało się w końcu zaprogramować na innym komputerze i wsadem z internetu. Moduły działały. Po jakimś czasie kolega przysłał mi swój moduł do zaprogramowania i tu zaczęły się problemy. Moduł się nie programował. Kupiłem nowy programator i kilka modułów do eksperymentów. Przerobiłem programator, dołożyłem rezystory polaryzujące i przycisk resetu zgodnie ze schematem z opisu UA3REO. Moduły zaczęły się programować ale nie odpowiadały w termite. Wlutowałem flasha z mojego działającego modułu i i przepisałem do flasha z innego modułu. Też nie zadziałał. Swój moduł uszkodziłem, bo odwrotnie zalutowałem flasha. Dokupiłem następne 4 sztuki ale już ostrożnie testowałem tylko jeden. Zaprogramował się bezbłędnie ale nie działał. Wylutowałem z programatora zwory i rezystory, które dołożyłem, zostawiłem tylko przycisk resetu. Po zaprogramowaniu zaczęła pulsować dioda jak na początku. Zmieniłem komputer i po zaprogramowaniu zaczęło działać. Jak miałem już działający program i komputer to potestowałem pozostałe moduły. Programowały się z trudem i nie działały. Poszukałem trochę w internecie , sciagnołem opisy i schematy. Okazało się, że są dwa rodzaje: ESP-01 i ESP-01S. 01S działa bezproblemowo, a01 nie. Pomiary i porównania ze schematem pokazały brak dwóch rezystorów polaryzujących na nogach EN i IO0. Dołożyłem brakujące rezystory na stykach modułu 01 i zaczęło działać.
Podsumowując do Wilka nadają się ESP-01S , a ESP-01 tylko po przeróbce.

73! Zbyszek
31-01-2023 13:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2NBC Offline
Zdzisław
***

Liczba postów: 107
Dołączył: 28-01-2010
Post: #455
RE: Trx Wolf
Zbyszku, czy mógłbyś udostępnić schemat podłączenia modułu ESP-01S i modernizacji modułu ESP-01.
31-01-2023 14:29
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 311
Dołączył: 02-02-2010
Post: #456
RE: Trx Wolf
İmage

İmage

73! Zbyszek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-02-2023 0:14 przez SP6LTP.)
01-02-2023 0:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2NBC Offline
Zdzisław
***

Liczba postów: 107
Dołączył: 28-01-2010
Post: #457
RE: Trx Wolf
Zbyszku dziękuję za cenne informacje. Moje wersja Wolfa to 100D i tam jest moduł ESP07 z którym jest trochę więcej problemów.
Pozdrawiam
01-02-2023 9:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
***

Liczba postów: 195
Dołączył: 04-11-2016
Post: #458
RE: Trx Wolf
Co do programowania modułu ESP01 i podobnych też trochę powalczyłem.
Generalnie programator to tylko Rx i Tx np. na MAX 232 i jeżeli nie ma w komputerze RS232 to jeszcze sterownik USB np. chiński CH340..
Kluczowe jest aby programator miał zworki lub przełączniki RESET i PROGRAM są różne programatory i niektóre tylko to mają ja w swoim dorabiałem (rezystory polaryzujące 10K w moim już były).
Częstym problemem jest to co Zbyszek opisał "złe zaprogramowanie" objawia sie tymże operacja wygląda na zrobioną ale nie ma komunikacji z modułem przez terminal- LED miga....czyli moduł nie będzie działał.
Wg. mnie kluczowa była kolejność wykonywania operacji załączenia - resetów oraz zawsze przed programowaniem wyczyszczenia pamięci przycisk ERASE.
Moduł ESP01 nie ma gniazda na antenę zewnętrzną i zamknięcie go w puszce nie gwarantuje stabilnego sygnału WiFi więc odciąłem antenę na PCB wlutowałem gniazdo u.FL (IPX) i do tego zastosowałem kabelek o długości 20 cm.
Link
01-02-2023 11:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CTM Offline
Zdzisiek
***

Liczba postów: 120
Dołączył: 21-03-2009
Post: #459
RE: Trx Wolf
Witam Wszystkich Wolfowiczów jak tam postępy u kolegów budujących WOLFA ???? u mnie prace dobiegają już końca jeszcze kilka elementów później skonfigurowanie płyty wzmacniacza mocy, następnie montaż w obudowie.i prace zostaną ukończone z WOLFEM 100 Watt
04-02-2023 9:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 115
Dołączył: 13-03-2019
Post: #460
RE: Trx Wolf
Zbyszku - dziękuję za podpowiedzi.
Mam tych układów ESP chyba 4 wersje.
Jak narazie nie zajmowałem się tym pod kątem zastosowania w Wilku.
Na chwilę obecną zastój z większymi pracami ze względu na brak czasu.
W czasie wykonywania innych zadań w pobliżu urządzeń, załączam Wilka i próbuję w modach cyfrowych.
Zmieniam ustawienia toru radiowego i próbuję, zmieniam i próbuję...
Porównuję sygnały i odbierane raporty...
Jak na pracę na kawałku drutu... rezultaty ciekawe.
Cały czas z modułem radiowym QRP++.
Moduł 100W leży bez tranzystorów i transformatorów.
Rdzenie są, tranzystorów nie ma.

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
07-02-2023 9:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości