Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 4.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx Wolf
SQ7BCN Offline
Marek
***

Liczba postów: 195
Dołączył: 04-11-2016
Post: #381
RE: Trx Wolf
Czy w temacie enkodera optycznego (Liczenie impulsów w górę przy szybkim przekręceniu w dół), uporał się już ktoś?
Usunięcie stabilizatora 5V poprawia działanie ale nie całkowicie...
12-11-2022 11:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 282
Dołączył: 24-03-2009
Post: #382
RE: Trx Wolf
Cześć,
jako że nie mam pod ręką waszej wersji , spytam jaką wartość mają kondensatory przy złączu encodera gaszące szpilki impulsów?
Powinny mieć nie więcej niż 1nF , a nawet może ich tam nie być.
U mnie - przy encoderze magnetycznym Copal też działy się różne cuda kiedy były tam 100nF, zmieniłem na 1nF...
W menu >calibration jest funkcja dotycząca ustawień encodera, której wartość defoltowa jest 25(nie pamiętam w tej chwili jej nazwy) - u siebie ustawiłem tą funkcję na 2.
12-11-2022 13:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 115
Dołączył: 13-03-2019
Post: #383
RE: Trx Wolf
Marku,
Po kolei...
Wchodzisz w ustawienia "Calibration" i masz pierwszych 7 pozycji dotyczące enkoderów.
Ja mam ustawione "Encoder debounce" na 0 - trzecia pozycja menu
"Encoder on falling" - YES - szósta pozycja
"Encoder acceleration" - 75 - siódma pozycja
U mnie pomogło przy enkoderze 360 imulsów na obrót.
Dla swojego musisz trochę "poćwiczyć" ustawienia i znaleźć złoty środek.
Mam nadzieję, że pomoże Wink

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
12-11-2022 15:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7BCN Offline
Marek
***

Liczba postów: 195
Dołączył: 04-11-2016
Post: #384
RE: Trx Wolf
Dziękuję za podpowiedzi usunąłem 78L05 i zmieniłem kondensatory na 1n - jest już dobrze ale jeszcze potestuję ustawienia programowe.
Mam enkoder 400 impulsów na obrót.
Na Aliexpres można kupić mikrofon MH36 lub MH48 może ktoś to już sprawdził czy warto i który lepszy...?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2022 18:18 przez SQ7BCN.)
14-11-2022 18:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 311
Dołączył: 02-02-2010
Post: #385
RE: Trx Wolf
Mam MH48 z Ali, gniazdo telefoniczne 6p. Mikrofon ustawiony w menu radia, steruje radiem.

73! Zbyszek
14-11-2022 21:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,362
Dołączył: 29-01-2010
Post: #386
RE: Trx Wolf
Kolega robi radiatory dla Wilka, wspólny dla kilku scalaków. Jeśli ktoś jest zainteresowany to podaję kontakt: modelarz66(małpa)gmail.com İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-11-2022 20:41 przez SQ4AVS.)
22-11-2022 20:41
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2NBC Offline
Zdzisław
***

Liczba postów: 107
Dołączył: 28-01-2010
Post: #387
RE: Trx Wolf
Rafale do jakiej wersji Wilka radiatory.
22-11-2022 22:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 115
Dołączył: 13-03-2019
Post: #388
RE: Trx Wolf
Rafał,
Fajne radiatorki, ale z praktyki...
Trzeba dodać występ dla wzmacniacza OPA i dla drivera wejściowego LTC6400.
Obydwa się grzeją, a jak je nakryjesz takim "kapturem" bez styku z nim...
Może być różnie...
Ja swojego "katuję" kiedy tylko mogę.
Non stop coś zmieniam w ustawieniach i próbuję na pasmach... FT8...
Stąd moje uwagi co do możliwości termicznych układów.
Sądząc po wyglądzie, to jest do Motherboard rev.30 i 31, dla "normalnego" Wilka.

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-11-2022 23:43 przez SP9XCC.)
22-11-2022 23:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 193
Dołączył: 31-05-2011
Post: #389
RE: Trx Wolf
SP8NBC
Zdzisław - dalej walczę z EEPROMEM. Już brak mi pomysłów.

Pamięci wymieniłem - nie pomogło.

Zdjąłem je z płyty - programatorem sprawdziłem - wykasowałem, zaprogramowałem (czymkolwiek, byle sprawdzić czy coś się zapisuje) wykasowałem i wlutowałem je na miejsce.

Nic nie pomogło.

Dziś pomagałem programować innego Wilka i efekt taki sam EEPROM error

Programowanie STM i Altery przechodzi bezbłędnie.




Maciek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2022 0:40 przez SP5CGI.)
24-11-2022 0:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 115
Dołączył: 13-03-2019
Post: #390
RE: Trx Wolf
Maćku,

Sugestie z mojej strony co do EEPROM (właściwie FLASH)...
Załącz radio z wciśniętym F8, po uruchomieniu system powinien się podnieść z pustą pamięcią.
Druga sugestia - mówimy o kości przy Alterze, czy przy procesorze?
W oprogramowaniu powyżej bodajże 3.2 (pisałem to już wcześniej) pamięcią zarządza ALTERA.
Są dwie kości pamięci...
Trzecia, nie wiem czy sprawdzałeś - z jakiej partii jest kość pamięci?
Bywają 100MHz i 133 MHz.
Te na 100MHz nie chcą współpracować z Alterą - zbyt długi czas dostępu.
Altera pracuje na 122,88 MHz...
Ostatnia sugestia - jakie wersje firmware masz wgrane do kości?
Jeżeli w Alterze masz 6.0.0 to procesor też musi mieć conajmniej 6.0.0.
Można oczywiście eksperymentować z różnymi kombinacjami, ale układy takie dziwnie zachowują się w moim egzemplarzu.
Polecam uruchamianie na wersjach niższych wsadów - na przykład 4.4

Ja mam inną zagwozdkę...
TRX ma "odjazd" na częstotliwości rzędu 900Hz na paśmie 3,5MHz, ok. 1,8kHz na 7 MHz i tak dalej z wielokrotnością na coraz wyższych pasmach.
Czekam na nowy generator 122,88MHz z innej firmy - obecny jest FOX-a...
System wykazuje (co ciekawe, nie zawsze) odchyłkę w kierunku na minus.
Kompensacja VCXO w ustawieniach "na zero" nie zmienia odchyłki.
TCXO zmieniane: 10MHz, 13MHz, 20MHz i 25MHz - bez zmian.
Sygnał TCXO dociera do nogi Altery i ma oczekiwaną częstotliwość.
Napięcie "pump charging" zmienia się i dociera do układu generatora.
Niestety, na chwilę obecną nie posiadam częstościomierza do pomiaru powyżej 100MHz z odpowiednią precyzją...
Muszę jeszcze sprawdzić wsad "no TCXO"...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
24-11-2022 8:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości