Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx Wolf
SP9XCC Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 13-03-2019
Post: #111
RE: Trx Wolf
Masz podane konkretne dwa typy.
Co do dostępności - nie sprawdzałem.
Swoje kupiłem dosyć dawno temu.
Masz do wyboru TC1-1T+ lub ADT1-6T.
Do kompletu można dodać TC1-1TX+.

Kupić można np.: TC1-1TX+
lub: ADT1-6T+
lub: TC1-1T+

Edit:
A co do "kumania" to kumasz dobrze, ale nie w tym układzie.
Jeżeli będziesz rozpatrywał uzwojenie wtórne jak 2+2 zwoje to tak - masz wtedy przekładnię 1:4.
Jednak, jeżeli weźmiesz te dwa uzwojenia rozpatrując je od punktu wspólnego?
To masz dwa uzwojenia, każde z przekładnią 1:1 do pierwotnego.
Tak to jest zaimplementowane w tym układzie wejścia przetwornika.

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2022 20:17 przez SP9XCC.)
02-07-2022 20:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #112
RE: Trx Wolf
To co piszesz jest prawdą ja tego nie neguję,tylko dalej nie wiem jak zinterpretować 1:1+1.
Zbadałem mój T 1/1+1 i ma 3x2zw czyli jest 1-3 : 4-6 = 1:4.Dodam,że pomierzyłem indukcyjność i jest
pin1-3=24.5uH a pin4-5=5-6=24.5uH.Pin4-6= 97.5uH jest 1:4
Kupiłem transformator 1:1 5pinowy.Jak go obejrzę i pomierzę iwszystko będę wiedział oprócz tego jaki ma być 1:1+1
Zapytam tak : czy T3 może być 2zw:(2zw+2zw). Inny jego parametr, pasmo przenoszenia od 0,4MHz do 500MHz
Znalazłem To:
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2022 21:22 przez SP6AUO.)
02-07-2022 21:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 13-03-2019
Post: #113
RE: Trx Wolf
Qrcze...
Aleś mi zabił ćwieka...
Wylutowałem ADT1-6T, TC1-1TX+ i TC4-1TX+...
Pomiary wykazały co następuje...
W przypadku transformatora 1:1 lub też 1:1+1 indukcyjność uzwojenia pierwotnego równa się indukcyjności uzwojenia wtórnego w całości.
W przypadku połówki uzwojenia wtórnego indukcyjność wynosi ok. 1/4 indukcyjności uzwojenia pierwotnego.
Dotyczy to zarówno jednego jak i drugiego przypadku (!).
W przypadku transformatora 4:1 indukcyjność uzwojenia pierwotnego jest równa 1/4 indukcyjności uzwojenia wtórnego w całości i równa indukcyjności połówki tegoż.
Czyli zgodnie z danymi: link

Delikwenci użyci do doświadczenia:

TC1-1TX+ i ADT1-6T od góry i od dołu czyli oficjalnie według dokumentacji producenta 1:1 i ... tu niespodzianka - według producenta ADT1-6T jest transformatorem 1:1... link Smile i idzie do kosza... poprawnie pracuje do 125 MHz... a tyle kosztował...

İmage İmage İmage

TC4-1TX+ czyli 4:1 albo jak kto woli 1:4

İmage

Jako uzwojenie pierwotne przyjmuję uzwojenie z dwoma wyprowadzeniami - strona z dwoma pinami.
Jako uzwojenie wtórne - strona przeciwna, uzwojenie z odczepem w połowie i odpowiednio trzy piny.
W przypadku ADT1-6T widać od dołu co i jak - jeden z pinów środkowych jest pusty...


Edit:
Rysunek płyty czołowej fajny, z wymiarami, ale... to jest obrazek...
Rysuję, mierzę, sprawdzam...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2022 22:49 przez SP9XCC.)
02-07-2022 22:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #114
RE: Trx Wolf
Zakończę tak.
Zamontowałem T3 1:4. Przekonałeś mnie do zamontowania 1:1 (+1 w pamięci)
Jest jeszcze T4,ale tu sprawa jest prosta 1:4 ADT4-6T.
Jest jakaś informacja na temat L30.Wielkość fizyczna 10x10mm 10uH a prąd ?
Zakładam 15A.Pewności nie mam.

Andrzej
03-07-2022 7:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 13-03-2019
Post: #115
RE: Trx Wolf
Andrzeju,
Jako T3 masz mieć jeden z transformatorów 1:1 z odczepem w połowie uzwojenia wtórnego.
Mea culpa - brałem uzwojenia z punktu widzenia przekładni elektrycznej z odczepem w środku.
Uzwojenia pomiędzy pinami 1-3 i 4-6 mają być jednakowe indukcyjnie.
Pomiędzy 4-5 i 5-6 ma być 1/4 indukcyjności uzwojenia pierwotnego.
Opisałem to w pomiarach powyżej.
Wyjście DAC jest wyjściem wysoko impedancyjnym, sprowadzonym do poziomu 50 Ohm rezystorami 100 Ohm (równolegle 2x100R do masy).
Producent podaje parametry AC przy badaniu z transformatorem impedancji 1:1 DAC5674
Wejście OPA jest nisko impedancyjne.

L30 - to już RF-UNIT.
U mnie, dla wersji 5.1 podają 10uH 10x10, a obok w opisie "3 zwoje na rdzeniu BN43-202 drutem 1mm".
Na wejściu zasilania drivera (L43), też wydana jest taka 10uH 10x10.
Tu dałem 4zwoje 0,8mm na rdzeniu BN43-302 - taki był pod ręką...
Zmienię na 3 zwoje 0,8mm na tym samym rdzeniu...
Według mnie coś z prądem 15A będzie OK jako L30... choć w trakcie pracy SSB prądy impulsowe mogą być wyższe (chwilowe).
Jako L30 myślę nad wpasowaniem jednej z przedstawionych wcześniej "panienek" z modułu zasilania procesora.
Drucik porządniejszy, bo na tej pionowej to 1,4mm a na pierścieniu 1,7mm.
Mam jeszcze takie zamknięte w kwadratowym rdzeniu (z płyty głównej serwera), ale wyprowadzenia mają w rogach i się tu nie wpasują...
Tam uzwojenie jeszcze porządniejsze - 2mm.
Cały wic w tym, żeby właśnie w trakcie pracy impulsowej, nie mieć spadku napięcia na tej cewce (dokładniej - mieć go jak najniższy).
Będzie obcinać szczyty mocy, a po co?
Mniejsza rezystancja szeregowa cewki - lepiej.
Otwory w płycie dla L30 pozwalają bez ingerencji wpasować drut 1,7 mm...
Ja bym po tej cewce jeszcze dał jakiś porządny kondensator, o jak najniższym ESR...
Zobaczymy jak się uruchomi w postaci podstawowej...
Równolegle idzie montaż, z resztek pozostałych elementów, płyty RF-UNIT QRP++...
Ale to jak narazie, jak to się mówi - aby elementy nie zalegały...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-07-2022 10:54 przez SP9XCC.)
03-07-2022 10:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #116
RE: Trx Wolf
Krzysztof,
Jak by co to masz dwóch chętnych do płyty czołowej,sp6ltp i sp6auo.
Pozdrawiam

Andrzej
05-07-2022 9:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 13-03-2019
Post: #117
RE: Trx Wolf
Hehe, OK.
Do tego jednak jeszcze długa droga...
Narazie rodzą się koncepcje i sprawdzam wymiary.
Trochę pomocny, nie ukrywam, jest ten Twój obrazek Wink
Będę pokazywał co z tego wyjdzie.
Generalnie, z przodu będzie jedno gniazdo 3,5 cala do słuchawek - tak myślę...
Tylna ściana będzie wyposażona w komplet gniazd I/O z użyciem płytki pomocniczej.
Jako, że składam RF-UNIT 100W, przewiduję solidny radiator z tyły, na zewnątrz - nie lubię zbędnego szumu wentylatorów...
Przyciski też jeszcze nie zdefiniowane do końca...
Mam dwa rodzaje okrągłych i jakieś prostokąty i kwadraty... Wink

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
05-07-2022 16:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #118
RE: Trx Wolf
Mam to:
İmage
Dwie pcb pobierają 530mA.
Brakuje 2-ch elementów,Altery i Adum.
Co muszę nacisnąć pokręcić by pójść dalej.

Andrzej
07-07-2022 9:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 13-03-2019
Post: #119
RE: Trx Wolf
Którą wersję wgrałeś do procesora?
Jaką paczkę wgrałeś, "niemiecką"?
Trochę duży ten prąd...
U mnie wychodziło około 320 mA ...
Jeśli wgrałeś wersję 3.51 lub wyżej - to czekaj...
U mnie po ok. 8-10 minutach pojawiał się normalny ekran na wyświetlaczu.
Możesz spróbować wgrać paczkę 4.1 lub 4.2 - proces wtedy jest szybszy...
Bez Altery powinien się pojawić ekran z licznikiem błędów.
Jak skończy zliczać, wtedy przechodzi do ekranu głównego...
Wersji poniżej 3.51 nie próbowałem wgrywać.
Masz wersję 4.1 w .zip-ie w załączniku.
Rozpakuj z zip-a i masz do wgrania...


Załączone pliki
.zip  WOLF-RA8875_GT911.zip (Rozmiar: 501.19 KB / Pobrań: 40)

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2022 10:51 przez SP9XCC.)
07-07-2022 10:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Online
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #120
RE: Trx Wolf
Jestem na ver.3.50
Program posunął się na calibrations i przeskoczył na liczenie błędów.
Upłynęło chyba z 15 min i mam to:
İmage
Krzysiek,mały sukces a duże Dzięki.

Andrzej
07-07-2022 12:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości