Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 4.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx Wolf
GREG Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 307
Dołączył: 18-11-2010
Post: #651
RE: Trx Wolf
Witam Kolegów,
Moj Wolf zyskal obudowe. Mam pytanie, jak malujecie swoje obudowy? Jakich farb uzywacie oraz jak wykonujecie te ladne napisy i loga na obudowie?

İmage
İmage

Grzesiek
19-06-2024 13:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9KN Offline
Przemek
****

Liczba postów: 302
Dołączył: 18-10-2011
Post: #652
RE: Trx Wolf
Generalnie to jak robię to staram się używać gotowych, ale przeważnie tak bywa że nic nie pasuje to strugam sam.
W 90% z racji iż posiadam frezarkę cnc, to blachy i inne elementy tnę na niej, przez co spasowanie jest idealne.
Jeśli zachodzi opcja malowania to pamiętaj, że aluminium szybko się pokrywa syfem i w domowych warunkach jak chcesz pomalować to po wyczyszczeniu bardzo szybciutko malujesz (ale nie pamiętam czy miałem jakąś extra farbę).
Możesz też zainwestować, choć na jedną obudowę nieopłacalne w pistolet do malowania proszkowego i stary piekarnik. Ja tak zrobiłem i jak chce coś extra ładnie pomalować to proszkowo i do piekarnika.
Ewentualnie możesz dać zewnętrznej firmie zarobić - podejrzewam że koszt będzie niewielki.
Co do samych napisów to zależy jeśli potrzebuje zrobić cały front to są laminaty grawerskie które graweruje mechanicznie na wspomnianej wyżej frezarce, jeśli zaś potrzebuje tylko napisów to zazwyczaj robię to z cienkiej foli z podkładem klejowym do grawerowania na CO2.
Sprzęt wychodzi jak fabryczny wtedy Smile
Przez 10 lat już tyle zrobiłem obudów do Tulipanów, M0NEK, i innych przyrządów, że czasami zdarz mi się kupić albo widzieć swoje dzieło Smile

Jak coś byś potrzebował z powyższego to pisz, pomogę w miarę wolnego czasu.

Przemek
19-06-2024 14:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GRV Offline
Bogdan
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 15-07-2017
Post: #653
RE: Trx Wolf
(18-06-2024 17:41)SP5TAA napisał(a):  ...odnalazłem ten fragment schematu i tam było tak, że nap z baterii było podane przez diodę j jednocześnie nap z wewnętrznego układu zasilania było też poprzez diodę w ten sam "punkt", tak że bateria jednak nie była doładowywana z wewnętrznego układu zasilania bo dioda od baterii była "zaporą" dla prądu z wewnętrznego zasilania, które w czasie pracy radia "odciążało" baterię,
w mojej wersj WF-100D (chyba i twojej) tej kombinacji nie ma...
tak przy okazji, mam pytanie związane właśnie z tą wersją Wolfa, otóż chciałbym abyście sprawdzili czy w tej wersji, po skręceniu potencjometru AF i/lub IF Gain na minimum w dłuchawkach słychać cokolwiek czy jest zupełna cisza?
Pytam bo u mnie wtedy słychać jakieś szumy i trzaski oraz słychać komunikację Wi-Fi z ruterem...nie jest to silne ale przy słuchaniu za słabymi sygnałami daje się we znaki a szczególnie na CW..
ciekawostką jest to że w wersji tzw pierwotnej tego zjawiska nie ma i dlatego tak mnie to nurtuje...
Przy skręceniu na min.IF Gain niczego to co opisujesz Witku nie słychać
19-06-2024 16:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 292
Dołączył: 24-03-2009
Post: #654
RE: Trx Wolf
Cześć, dzięki za info.
Rozumiem że Ty masz wersję WF-100D?
No właśnie to mnie nurtuje i nie pozwala "iść dalej" puki nie uporam się z tym czymś...
Część zakłuceń ustępuje gdy wyłączę Wi-Fi.
Obudowę i chassis mam w tej wersji od śp. Pawła SP7SP...
19-06-2024 23:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GRV Offline
Bogdan
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 15-07-2017
Post: #655
RE: Trx Wolf
Nie , ja mam wersje UA3REO z płytą RF-UNIT RU4PN
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-06-2024 7:52 przez SP7GRV.)
20-06-2024 7:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 292
Dołączył: 24-03-2009
Post: #656
RE: Trx Wolf
Witam ponownie, sorry że zamęczam Cię takim błahim tematem...teraz to wszystko jasne, w tej wersji tego zjawiska nie ma - mam "na stole" takie radio, w tej wersji i jest tak jak mówisz, jak powinno być- zupełna cisza, a w tym moim "modelu" kiś piorun spędza mi sen z oczu...
20-06-2024 9:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GRV Offline
Bogdan
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 15-07-2017
Post: #657
RE: Trx Wolf
Witaj Witku ! Nie zamęczasz , po to jest te forum .Takiego jak Ty Wolfa ma Krzysztof SP7MFR , zasięgnę języka to dam Tobie znać . Pozdrawiam Bogdan .
20-06-2024 15:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9JQZ Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 12
Dołączył: 11-01-2011
Post: #658
RE: Trx Wolf
Witam
Przeprowadziłem pierwsze łączności przez sat QO 100
Zestaw Wilk QRP plus zestaw sat antenowy kol. Artura SP3OSJ.
Jestem ciekaw czy ktoś z kolegów pracuje przez satelitę.
Na razie nie rozgryzłem ustawień Wilka i pracuje z pasma 2 m.
Pozdrawiam
20-06-2024 22:48
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7GRV Offline
Bogdan
**

Liczba postów: 89
Dołączył: 15-07-2017
Post: #659
RE: Trx Wolf
(20-06-2024 9:13)SP5TAA napisał(a):  Witam ponownie, sorry że zamęczam Cię takim błahim tematem...teraz to wszystko jasne, w tej wersji tego zjawiska nie ma - mam "na stole" takie radio, w tej wersji i jest tak jak mówisz, jak powinno być- zupełna cisza, a w tym moim "modelu" kiś piorun spędza mi sen z oczu...
Witam Witku .
W tej Waszej wersji Wolfa u Krzysztofa SP7MFR takiego zjawiska tak samo nie ma W takim razie u Ciebie jest jakiś problem , może brak jakiejś filtracji , albo ekranowania itd itd. Powodzenia w poszukiwaniach i usunięcia problemu. 73!!!
22-06-2024 9:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 292
Dołączył: 24-03-2009
Post: #660
RE: Trx Wolf
No, no, tego się spodziewałem...chociaż ostatnio widziałem jak kolego z Niemiec też coś podobnego stwierdził i n awet zadał pytanie na forum w temacie WF-100D to mu ktoś odpisał że temat znany i gdzieś ktoś na Youtube wspomniał jak z tym wojować...
Tak na finał, ja mam niby taką samą wersję co Krzysztof ale u mnie Wi-Fi jest zespolone z front panelem a u Krzysztofa jest osobny moduł wyniesiony w zupełnie inne miejsce chassis... to też może mieć jakieś znaczenie...
23-06-2024 19:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: SP6AUO, 2 gości