Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 3 Głosów - 4.67 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx Wolf
SQ7BCN Offline
Marek
***

Liczba postów: 201
Dołączył: 04-11-2016
Post: #481
RE: Trx Wolf
U21 zgodnie z wersja Mainboard v3.3 jest LM2940S 12V jest to stabilizator Low drop spadek napięcia na nim przy pełnym obciążeniu to max 300mV.
Trzeba taki wsadzić i temat załatwiony - wyprowadzenia też pasują.
16-02-2023 20:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4CTM Offline
Zdzisiek
***

Liczba postów: 123
Dołączył: 21-03-2009
Post: #482
RE: Trx Wolf
Zgadzam się z Markiem co do Mainboard v3.3 też zastosowałem stabilizator LM2940S u mnie przy pełnym obciążeniu spadek napięcia mam max 285 mV
16-02-2023 20:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP1EZC Offline
Adam
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 21-05-2010
Post: #483
RE: Trx Wolf
(16-02-2023 15:15)SP6AUO napisał(a):  Ok.Mamy chyba to wyjaśnione T3 1:1 ładny sygnał i mały, 1:4 brzydki sygnał i duży.
To wielkie dzięki.
Został jeszcze problem z napięciem zasilania U20.
Przy zasilaniu 13,8V do stabilizatora U21 dociera mniej niż 13V,a to nie chce stabilizować Out 12V.
Na telegramie sugerują,żeby dać LM7809.
Może być ?

Andrzejku,
Lm7809 to 9 V na wyjściu, to raczej nie przypasi :-(
16-02-2023 22:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #484
RE: Trx Wolf
Właśnie dziś dojechały LM2940S 12V.
Wsadzam i po kłopocie.
Dzięki

Andrzej
16-02-2023 22:13
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 115
Dołączył: 13-03-2019
Post: #485
RE: Trx Wolf
No i całe życie człek się uczy a i tak gupi umiera Smile

Podpowiadacie kolejny punkt do sprawdzenia - stałość warunków zasilania układu OPA.
Być może tu jest pies pogrzebany...
Po zmianie transformatora na 4:1 pojawiły się tętnienia na sygnale obserwowanym na wyjściu płyty głównej.
Tętnienia pojawiają się po ustawieniu mocy TUNE powyżej 10W.
Metodyka dobra (moim zdaniem) ponieważ podajemy sygnał jednotonowy na wyjście.
Łatwy do obserwacji.
Muszę sprawdzić jak się to ma do warunków zasilania układu.
Możliwe, że "fabryczny" L7812 tętni - choć zasilam z zasilacza 13,8V 30A, więc przysiadów napięcia po stronie 13,8 nie mam (hm, też do sprawdzenia)...
Ale, układ bez płyty RF, więc prąd żaden, a przy pracy z płytą RF spadków napięcia nie obserwuję.
Generalnie - zmiana transformatora T3 na 4:1 znacznie poprawia dynamikę sygnału wyjściowego, w moim przypadku pogarszając jednak powtarzalność.
Inaczej mówiąc - w jednej transmisji jest czysto i sygnał dociera naprawdę daleko, a w drugiej nie jest widziany.
Jeszcze do sprawdzenia UNUN przy antenie - czy się nie grzeje... ale na rdzeniu FT140-43 przy mocy ok. 7 - 14W ?
Do sprawdzenia również zachowanie układu wzmacniacza wyjściowego RF.
Układ zastosowany w QRP++ rev.22 (tranzystory) lubią się wzbudzać na KF-ie...
Przyspieszyć uruchomienie wersji BIG - rzec łatwo, z wykonem trudniej...
Ale, ale, tętnienia są już na wyjściu MB... ale mogą wpływać na stabilność pracy stopnia końcowego... sorry, szybki tok myślenia w trakcie przerwy w pracy...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2023 12:11 przez SP9XCC.)
17-02-2023 12:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #486
RE: Trx Wolf
Zająłem się T3 TC4-1T. Podają do 500MHz
Indukcyjnie ma 3 uzwojenia po 92uH.
W naszym zastosowaniu wygląda tak: 92uH:92uH+92uH czyli 1:1+1.Skrajnie 1:4
Następnie wpiąłem T3 do NANO VNA.
Zrzuty pokazują charakterystykę na około 30MHz i na około 144MHz.
İmage , İmage
Wnioski: na 30MHz chyba OK.
Na 144MHz chyba nie OK.
Zrobię jeszcze pomiar z TC1-1T+
Marek, dziwisz się,że na 2m tak mało wychodzi Vpp
Tak to wygląda z TC1-1T+ w przełożeniu 1:1
İmage , İmage
I jeszcze jeden model 1:1 TC1_1T do 800MHz
İmage , İmage
I jeszcze jeden 1:1
İmage , İmage
Ten już do 120MHz można wykorzystać.
Znalazłem jeszcze jeden rdzeń. Ma najlepsze parametry ze wszystkich
w zestawieniu 1:1 na 144MHz.
İmage , İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2023 10:25 przez SP6AUO.)
18-02-2023 13:42
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 115
Dołączył: 13-03-2019
Post: #487
RE: Trx Wolf
Andrzeju - pozostaje powiedzieć brawo Ty Smile
Pomiary zaskakujące wynikami...
Pytanie - transformatory z ali, czy też od "weryfikowanych" dostawców?
Na wyższe częstotliwości proponuję użyć transformatora wspomnianego w poście #462.
..."Gdyby miał pracować powyżej 500MHz to proponuję TC1-1T-152X+"...

U mnie inne obserwacje...
Po zmianie transformatora przed OPA na 4:1, na wyjściu pojawia się obcinanie sygnału w jednym kanale.
Nie mam cyfrowego oscyloskopu, ale postaram się zrobić zdjęcia z mojego staruszka i wstawić aby uwidocznić w czym rzecz.
Efektu można się pozbyć lub też zminimalizować zmniejszając ustawienia TXCICOMP.
Na wyjściu z płyty MB te obcięcia nie są tak widoczne - efekt sumowania kanałów na uzwojeniu transformatora.
Jednak, jeżeli się tego nie wie, to można się spotkać z sytuacją że wołamy, a nikt nas nie słyszy... efekt widoczny w DIGI... zdziwiony byłem bardzo, kiedy po zmianie ustawień nagle łączności się posypały jak z rozprutego worka...
Poćwiczyłem trochę przez weekend i znalazłem ustawienia odpowiednie do mojego egzemplarza...
Czekam na mikrofon - jak przyjdzie będziemy ćwiczyć fonię...
Zamówiłem MH-48... zobaczymy co to za cudo.
Mam mikrofony z Alinco, z Yaesu, z ICOM-a, ale do nowego niech będzie nowy...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-02-2023 13:05 przez SP9XCC.)
20-02-2023 12:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #488
RE: Trx Wolf
Jest tam pomierzonych 5 transformatorów.
Czwarty od góry to RF 1:4CT 3-800MHz.
Ten piąty ostatni to wydłubany transformator z ADE-1.
Są tam takie dwa.Mają 3uzwojenia po 4zwoje po 24uH.
Dodam,że mieszacz ADE-1 pracuje do 500MHz i pochodzi z Aliexpress, kupiony jako używany.(chyba 10szt za 10zł)
Do pomiaru wykorzystałem dwa uzwojenia 4zw:4zw czyli 1:1.
Spróbuję jeszcze oba transformatorki trochę przerobić.

Andrzej
20-02-2023 13:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 115
Dołączył: 13-03-2019
Post: #489
RE: Trx Wolf
Andrzeju,
Pytanie uzupełniające....
W jakiej konfiguracji mierzyłeś te transformatory?
Czym były obciążone z drugiej strony?
Pytam dlatego, że na jednych pomiarach masz indukcyjność a na innych pojemność.
Nie chcę "krakać", ale wydaje mi się, że występuje tam rezonans na ok. 100MHz.
Ciężko stwierdzić dokładnie jaka to częstotliwość, patrzę po markerze na 30MHz i zakresie pomiarowym...
Może to być rezonans własny, ale do tego stopnia... (?)
Jak będzie czas, to być może poćwiczę swoje zapasy na moim analizatorze... tak z ciekawości...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
20-02-2023 14:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 1,050
Dołączył: 20-09-2009
Post: #490
RE: Trx Wolf
Pomiar: z CH0 na CH1
İmage

Andrzej
20-02-2023 14:51
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości