Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx Wolf
SP8LMS Offline


Liczba postów: 8
Dołączył: 08-04-2022
Post: #311
RE: Trx Wolf
(04-10-2022 21:18)SP5CGI napisał(a):  Ja kupiłem taki
https://www.waveshare.com/7inch-capaciti...-lcd-c.htm
Dzięki wielkie. A z tej stronki to z Chin wysyłają czy coś w Polsce nie kupi?
05-10-2022 21:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 02-02-2010
Post: #312
RE: Trx Wolf
[/quote]
Dzięki wielkie. A z tej stronki to z Chin wysyłają czy coś w Polsce nie kupi?
[/quote]

Ja z Andrzejem SP6AUO kupiliśmy na Allegro.

Płytki zamówione na Jlcpcb.

73! Zbyszek
06-10-2022 11:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP7ET Offline
Artur
*

Liczba postów: 14
Dołączył: 27-06-2018
Post: #313
RE: Trx Wolf
Witam.
Kolega DC4YN udostępnił pliki do obudowy Smile https://e1.pcloud.link/publink/show?code...ShkQzWUbs7
07-10-2022 10:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 184
Dołączył: 31-05-2011
Post: #314
RE: Trx Wolf
Witam
Pytanie z dziedziny programowania.
WIN7, program Quartus 13.1 (z linka Witka SP5TAA)
szukam sterownika do Blastera. Program nie widzi USB Blastera
menager urządzeń - brak sterownika
11-10-2022 21:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 261
Dołączył: 24-03-2009
Post: #315
RE: Trx Wolf
Cześć, droga do sterownika u mnie:
C>altera>13.1>quartus>drivers>usb blaster(lub usb blasterII?)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-10-2022 22:15 przez SP5TAA.)
11-10-2022 22:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5CGI Offline
Maciek
***

Liczba postów: 184
Dołączył: 31-05-2011
Post: #316
RE: Trx Wolf
Dziękuję, sterownik zainstalowany, Quartus widzi Blastera.
Jutro wstawiam Alterę i programuję. Który wsad na początek?
11-10-2022 22:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6LTP Offline
Zbyszek
****

Liczba postów: 301
Dołączył: 02-02-2010
Post: #317
RE: Trx Wolf
Maciek, zależy jakie masz TCXO. Jak standardowe 12.288 to 4.1 na początek, jak inne to tylko 5.2.

73! Zbyszek
12-10-2022 6:18
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 261
Dołączył: 24-03-2009
Post: #318
RE: Trx Wolf
Nie do końca wiem czy faktycznie jest jakaś zależność - u mnie jest tcxo 10MHz, a testowałem różne revizje i dla FPGA i dla STMa...ale mogę się mylić.
Ja natomiast mam inną "zagwozdkę",: nie zapamiętywał ustawień czasu, po każdym załączeniu radia pojawiał się komunikat Replace Battery a w system info napięcie baterii było pokazane jako 0,01V...
Postawiłem że to STM...wczoraj wymieniłem STMa - teraz ustawienia czasu itd zapamiętuje, natomiast w system info jest battery voltage 2,7V kiedy faktyczne nap baterii jest 3,3V...
Jeszcze jeden szczegół, przy poprzednim procesorze w system info nap na STMie było pokazane jako 3,276V, a teraz widzi tam 4,106V, chociaż wszystkie napięcia są wzorcowe.
Ma ktoś jakiś pomysł ki to czort?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2022 14:27 przez SP5TAA.)
12-10-2022 14:25
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 101
Dołączył: 13-03-2019
Post: #319
RE: Trx Wolf
Problemy z procesorem - niedoluty lub zwarcia.
Miałem to samo (nawiasem mówiąc zdjęcie z posta #66 - nikt nie zauważył):
İmage

Dużo flux-a, jeszcze więcej cierpliwości, grot w rękę (nie powietrze, grot) i jazda.
Swój procesor dolutowywałem trzykrotnie... nie wymieniałem...

TXCO jest wzorcem dla FPGA.
Popracujcie dłużej na urządzeniu, sprawdźcie ile odjeżdża na częstotliwości.
Sprawdźcie odchyłkę w danych systemu - ilość błędów.
Do TXCO 10 i 20 MHz są specjalne wersje wsadu.
Jeżeli kwarc 122.88MHz będzie stabilny, to jeśli TXCO dobrze "trafi" przy uruchomieniu, to odchyłka będzie niewielka... ale to zależy.
Po wgraniu wsadu dla 12.288MHz do układu z 10 lub 20MHz układ uznaje, że nie ma wzorca... tak sobie... bo odchyłka częstotliwości za duża i nie łapie się w widełki kontroli...
Jedyna stabilność wtedy, to 122.88 i FPGA.
Czytajcie opisy ze zrozumieniem, mówię o dokumentacji w repozytorium.
Tłumaczenie z rosyjskiego na niemiecki nie jest zbyt dobre - ma kilka "baboli".
Tłumaczenie na polski też do doskonałych nie należy.
Angielska wersja opisów na Githubie jest w miarę ok...
Oryginał jest najdokładniejszy...
Żadne z tłumaczeń nie oddaje specyfiki języka, nie da się.
Nie jestem tłumaczem, ale język, szczególnie techniczny, znam...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2022 17:38 przez SP9XCC.)
12-10-2022 17:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 261
Dołączył: 24-03-2009
Post: #320
RE: Trx Wolf
Cześć, przyszedłem tutaj aby wyjaśnić co było przyczyną tych dziwnych wskazań, a które wynikły z moich "baboli' - aż trzy piny procesora ledwie ocierały się o pady - zamiast sprawdzić mechanicznie każdy pin przejrzałem je tylko wizualnie, no i to się odbiło...
Co do tego że nikt nie zauważył że u Ciebie było podobnie - ja pamiętałem ten "obrazek" ale gdy wczoraj przeglądałem Twoje posty, ni w ząb nie potrafiłem tego odnaleźć...
Co do TCXO, mówiąc że eksperymentowałem z różnymi wsadami dla FPGA i STMa mając u siebie 10MHz miałem na myśli wsady tylko dla 10MHz-owego TCXO, a to jest tam(w źródłach z DropBoxa) wyraźnie opisane...
Chciałem tylko zauważyć że zarówno przy TCXO 12,288MHz, 10 MHz czy 20MHz można instalować oprogramowanie od 4.1 do 5.2, oczywiście wybierając wsad dla FPGA przeznaczony pod daną częstotliwość TCXO...
12-10-2022 18:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości