Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx Wolf
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #181
RE: Trx Wolf
Drogi Witku.
Nasmarowałem wszystkie boki Altery pastą.
Podgrzałem gorącym powietrzem (350stopni)
Umyłem pcb i tak podłączyłem jak w załączniku ("+ -" 13.8V i JTAG_FPGA)
İmage
Prąd na 13.8V spadł o 30mA. Tyle ile wzrósł po wlutowaniu Altery. Wniosek Altera nie pobiera prądu przed programowaniem.
Otworzyłem program,poustawiałem co trzeba i zrobiłem klik na start jak w załączniku. Przeleciały cztery zielone paski w prawym górnym rogu. 100% sukces.
İmage
Została jeszcze jedna sprawa:
WITEK, DZIĘKI.
Udało się.Kamień z serca.Miłego dnia.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-08-2022 13:22 przez SP6AUO.)
27-08-2022 13:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 258
Dołączył: 24-03-2009
Post: #182
RE: Trx Wolf
No i to mnie cieszy tak jakby to u mnie zatrybiło...gratuluję.
Sam widzisz, czasem trzeba na chłodno a wyjdzie...
Ja się przymierzam do posadzenia ADC jak "pies do jeża"- w telewizorach mało lutowałem QFN a poza tym jak nie wyszło to poprawka służyła, tutaj trochę szkoda by było spaprać i czekać na nowy, hi .
27-08-2022 13:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #183
RE: Trx Wolf
Dodam,że wyłapałem dwa miejsca ciepła przy pomocy mojej kamery termowizyjnej.
Ten ADC i opa.
Opa bierze u mnie 60mA z 12.0V a u kolegi Zbyszka sp6ltp 40mA. Tu muszę jeszcze ten moduł przetestować
Sam ADC niestety brał 180mA po stronie 13.8V i myślę,że coś miałem z nim skopane.Pomierzę coś omomierzem.
Może coś wyszukam (pewnie nowy zakup)

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-2022 9:17 przez SP6AUO.)
27-08-2022 14:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 100
Dołączył: 13-03-2019
Post: #184
RE: Trx Wolf
Andrzeju,
Nie pozostaje nic jak tylko powiedzieć - brawo Ty Wink
Pisałem wcześniej - Altera to "paskuda", trzeba z nią twardą ręką...
Tam jest mnóstwo możliwości zwarć w trakcie lutowania.
Recepta - mnóstwo fluxa i cierpliwości, ja swoją"dolutowywałem" chyba trzy razy...
U mnie programowanie Altery zachodzi TYLKO przy trzymaniu wciśniętego przycisku zasilania i założonej zworze na BOOT0... czyli zablokowanym procesorze...

Gratuluję postępów.
U mnie niestety zastój spowodowany wyższymi priorytetami...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
27-08-2022 21:59
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #185
RE: Trx Wolf
Krzysztof, jakoś pomału ale do przodu.
Tu jeszcze do kompletu
İmage

Andrzej
28-08-2022 6:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 100
Dołączył: 13-03-2019
Post: #186
RE: Trx Wolf
Andrzeju,
Elegancko Wink
Ja osobiście lutuję powietrzem 260-280 stopni...
Kolejny "Wilk"się do życia budzi...
Koledzy z Niemiec (Norbert DC4YN - za co mu ogromne dzięki Smile) wydali wsad procesora w rewizji 4.4.
Wsad do Altery jest w rewizji 4.1.
W repozytorium już widać rewizję 5.0...

Co do ADC i OPA - obydwa się grzeją.
U mnie ADC bez chłodzenia dochodzi do ponad 50 stopni, ale nic się z nim nie dzieje.
Lutowany kilka razy, bez zmian.
To samo LTC6400 - dochodzi do 60 stopni, ale pracuje stabilnie.
OPA lutowałem raz - jak narazie, nie sprawdzę dopóki nie uruchomię płyty RF.
DAC nie wykazuje tendencji do tak mocnego grzania.
On katalogowo ma dosyć wysoki prąd... karta katalogowa podaje 147mA - suma prądów części cyfrowej i analogowej.
Dosyć pisania - wracam do zajęć...
Powodzenia w dalszych bojach Wink

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-08-2022 10:39 przez SP9XCC.)
28-08-2022 10:39
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #187
RE: Trx Wolf
Dzięki za info.
1. płyta czołowa z wyświetlaczem pobiera 140mA po 13.8V
2.płyta z procesorem i alterą pobiera 300mA po 13.8V.
Razem ten znak wolf-a który pokazałem 2 wątki wyżej to 440 mA po 13.8V
Jak przeliczymy Moc po 13.8V na 3.3V to wychodzi 1.8A.
Dojdzie jeszcze prąd ADC i OPA do tego składu.
Potrzebuję informacji jaki prąd pobierają razem z 13.8V te dwie płyty pcb Front i mainboard.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-2022 9:16 przez SP6AUO.)
28-08-2022 13:00
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 100
Dołączył: 13-03-2019
Post: #188
RE: Trx Wolf
Andrzeju,

Tak na szybko "z doskoku" w wirze walki...
Dane z repozytorium:
Consumption current when receiving: ~0.7А (3'2 QRP), 1.1A (7' BIG)
Masz odpowiedź - po stronie 13,8V oczywiście...
Moduł RF przy odbiorze bierze może 150mA, a może i tego nie...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
28-08-2022 14:27
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #189
RE: Trx Wolf
Wlutowałem ADC.Przybyło prądu 80mA po 13.8V.
Układ jest zasilany 3.3V to daje 330mA.
Muszę dokładnie sprawdzić ten prąd.
Pomierzyłem temperatury.
Na ADC namierzyłem 48C po 15minutach
Na Alterze namierzyłem 42C
Na razie przyjmuję,że jest dobrze.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-08-2022 9:15 przez SP6AUO.)
28-08-2022 15:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 100
Dołączył: 13-03-2019
Post: #190
RE: Trx Wolf
Andrzeju,

Wracając do wzrostu prądu pobieranego przez układ...
Nie możesz tak po prostu 1:1 przeliczać przyrostu prądu na 13,8V na pobór po stronie 1,8V.
W momencie kiedy wlutowujesz układ scalony na płytę uruchamiasz powiązania tego układu z pozostałymi na płycie.
W tym przypadku, kiedy wlutowałeś Alterę, uruchomiłeś jej połączenia z procesorem.
Przyrost prądu po stronie zasilania 13,8V jest sumą przyrostów prądów na wszystkich gałęziach - tu mamy 12V, 5V, 3,3V, 2,5V, 1,8V i 1,2V...
Tak więc jeżeli obciążysz wyjścia procesora wejściami Altery to wzrośnie również prąd na gałęzi 5V i 3,3V w zasilaniu procesora.
Jeżeli wlutowałeś ADC czy DAC, to obciążyłeś wyjścia Altery i dociążyłeś magistralę Altera - procesor...
To wszystko jest powiązane ze sobą.
Aby mieć kontrolę nad poborem prądu na poszczególnych gałęziach zasilania, musiał byś zainstalować pomiar prądu na każdej gałęzi.
Wtedy było by to miarodajne.
Uruchom odbiór - LTC6400, LTC2208, Altera, procesor, WM8731, PAM8406, wraz z ich otoczeniem oczywiście, i wtedy zobaczysz ile cały układ pobiera prądu i czy coś wtedy słychać...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
29-08-2022 8:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości