Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx Wolf
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 250
Dołączył: 24-03-2009
Post: #151
RE: Trx Wolf
Andrzej, masz co trzeba, dawaj do przodu...
Powodzenia.
30-07-2022 1:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #152
RE: Trx Wolf
Witek.
Odinstalowałem quartus 21.1
Pobrałem ver 13.1 i zainstalowałem (tą wskazaną przez Ciebie)
Dowiedziałem się,że ta wersja jest obsługiwana przez Win7.
Nie dysponuję taką starocią.
Mam win10. Dalej nie mam czym zaprogramować alterę
Wracam na Quartus 21.1.Wyrzuca mi ściąganie pliku na poziomie 1.8GB.

Andrzej
30-07-2022 17:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 250
Dołączył: 24-03-2009
Post: #153
RE: Trx Wolf
Jasne, ty nie masz takiego "starocia" jak WIN7 i masz problem, ja mam taki "staroć" jak WIN8, za to nie mam problemu...
Czekam z niecierpliwością na wyniki...
Ja u siebie co nieco ogarnąłem, pora na trochę ślusarki...
Powodzenia
30-07-2022 18:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #154
RE: Trx Wolf
Sam wolf to też spory staroć.
Jestem w końcowym etapie ściągania QUARTUS-a
İmage
Prędkość powala na kolana około 500kB/s

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2022 19:41 przez SP6AUO.)
30-07-2022 19:41
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 13-03-2019
Post: #155
RE: Trx Wolf
Andrzeju,
Bez urazy... jak chcesz nowości to wybierz się na Bajkonur...
Windows 7 jest ostatnim stabilnym Windowsem.
Wszystko wyżej (nie urażając Windows 8, które ma dużo z 7, plus dodane kafelki) jest badziewiem.
To oczywiście jest tylko moje zdanie i zgodnie z zasadami demokracji, wogóle nie musi być brane pod uwagę...
Ja preferuję Linux i tak już zostanie...
Swoją Alterę programowałem pod Windows 7 w Sandbox-ie...
Quartus-em 21 nie zaprogramujesz chińskiej Altery...
Ale, musisz się przekonać, wtedy uwierzysz...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
30-07-2022 22:26
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #156
RE: Trx Wolf
Krzysztof.
Nareszcie napisałeś coś mądrego.Skąd ja mogłem wiedzieć,że Win10 się do tego nie nadaje.
Win10 mam nie dlatego,że go lubię. Mam z dwóch powodów.
1:Ochrona eset not32 antyvirus przestała obsługiwać wersję win7 już w 2014roku (jakoś tak)
2:zakupiona drukarka HP wymagała do obsługi Win10.
Zmierzyłem się z tym i mam Win10.
Wczoraj ustaliłem,że win10 nie obsługuje mojego blastera.
Po zainstalowaniu drivera oznajmia,że jest ok a po kilkunastu sekundach Win10 podaje komunikat
İmage
Programowanie z Win10 zakończone porażką.
Buduję tego Wolfa nie dlatego,że muszę.Buduję bo nie mam w obwodzie nic lepszego do roboty żeby się nie nudzić.(mam ochotę zająć się produkcją wodoru,aLe to już inna bajka).
Muszę podjąć decyzję Ubuntu czy win7.
Do Ubuntu potrzebuję Krzysztofie, ver.Ubuntu i ver.Quartus, żeby już nie błądzić.
Da się to załatwić ? Z góry dziękuję.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2022 11:49 przez SP6AUO.)
31-07-2022 4:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 13-03-2019
Post: #157
RE: Trx Wolf
Andrzeju,
Zainstaluj sobie Win7.
Z Ubuntu znowu będzie jazda bo.... aby uruchomić Quartus'a trzeba pod Linux-em trzeba popracować trochę z poziomu konsoli...
Jak?
Możesz poczytać np. tutaj
Dla uproszczenia "drogi przez mękę" proponuję po prostu instalację Windows 7 i na nim Quartus'a 13.1.
Będzie szybko, mam nadzieję sprawnie i bez konieczności dochodzenia do tego - dlaczego nie działają mi zależności systemowe.
Ustawienie samego Blaster'a pod Linux-em to też nie naciśnięcie myszką trzy razy...

Mimo wszystko uważam, że warto, ale to już inna bajka...
Ja np. nie martwię się tym, że jakaś firma która sprzedaje coś co podobno ma mnie chronić przed wirusami, nagle zaprzestaje wsparcia mojej wersji systemu...
Nie miejsce i czas na tłumaczenie co i dlaczego.
Ale... spotkałem w swojej pracy urządzenia produkcyjne, w których część odpowiedzialna za kontakt z użytkownikiem (HMI) napędzane jest przez Windows CE, mimo, że właściwy system pracuje pod Unix-em...
Cuda na kiju co ludzie robią, aby przypodobać się innym...

W odróżnieniu od Ciebie, ja Wilka buduję aby zbudować i być może użytkować - jeśli czas pozwoli.
Na nadmiar wolnego czasu i nudę nie narzekam.
Na KF-ie nie mam czasu popracować, czasami pracuję na UKF, ale w większości przypadków - służbowo.
Wot i całe moje krótkofalarstwo...
Może jak na emeryturę przejdę, ale to też nie jest pewne...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2022 12:28 przez SP9XCC.)
31-07-2022 12:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #158
RE: Trx Wolf
Zainstalowałem win7, Quartus 13.1 i inne.
Jestem tu :
İmage
Co dalej ?
Jak sprawdzić,że win7 widzi Alterę ?

Andrzej
31-07-2022 20:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 13-03-2019
Post: #159
RE: Trx Wolf
Najpierw sprawdź, czy Quartus widzi USBBlaster'a.
Naciśnij "Hardware setup"...
Powinien się pojawić na liście - zaznacz i naciśnij na niego dwa razy.
Powinien się pojawić w "Currently selected hardware" powyżej okienka.
Jeśli jest, dajesz "Close".
İmage
İmage
W głównym oknie Quartus'a dajesz "Add file" i wybierasz plik z paczką - u mnie wolf.jic...
İmage
Pojawia Ci się coś takiego jak na obrazku poniżej:
İmage
Aby skrócić - na obrazku powyżej pozaznaczane są już "checkbox-y"...
Jak je pozaznaczasz - dajesz "Start" i trzymasz kciuki...
W oknie na dole Quarts'a na obrazku powyżej widzisz efekt.
Jak jest OK, masz wszystko na zielono.
Jeśli są jakieś problemy, będziesz miał komunikaty na żółto albo na czerwono.
Kolejność podłączania i załączania masz opisane w postach wcześniej.

Bardziej łopatologicznie, poza wykonaniem swoim palcem, nie da się chyba.
Nawet obrazki z Windowsa 7 masz...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2022 20:49 przez SP9XCC.)
31-07-2022 20:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Qmar Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 35
Dołączył: 03-08-2010
Post: #160
RE: Trx Wolf
Witaj Andrzeju.
Widzę, że koledzy nie śledzą forum. Ale wg, mnie, to twój program nie widzi programatora. Zobacz post 69 Krzyśka. Tam w okienku hardware masz ustawiony Blaster. sprawdź tą sekcje. Pewnie po wykryciu Blastera uaktywni Ci się resztę okienek, w tym START.
Powodzenia.
Pisałem pewnie razem z Krzysztofem, który dał Ci odpowiedź.
Sorry.

73` by Marian SP4FYE
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-07-2022 20:49 przez Qmar.)
31-07-2022 20:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości