Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx Wolf
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #141
RE: Trx Wolf
Witek nie jestem znawcą stm-a,ale:
PCB z STM-em jest połączone poprzez ST-LINK V2 z Win10 i jest zasilane do programowania napięciem 3V3.
Podając napięcie z wolf-a żenimy się z napięciem win10.Potrzebne nam to jest.Chyba nie.Zasilając z wolf-a zasilamy cały Stm.
Potrzebne,chyba nie.Tak ja podchodzę i mam bez kłopotów zaprogramowany.Czy to dobry sposób,dla mnie tak.
Do programowania STM-a wykorzystuje się tylko kilka pinów niezbędnych (4piny sterujące i 2 piny zasilające).Reszta pinów może sobie wisieć w powietrzu.
Dodam,że po wgraniu wsadu z serii 4.xx po 18minutach pojawia się na ekranie widok pasma 7MHz i znika po paru sekundach.
Na ekranie jest widok różowego prążkowania.Ale to jest chyba efekt braku altery.Może dziś dostanę jakiejś " weny twórczej"
i przylutuję Alterę.
Opisywałem jak ja programuję STM-a , to wykonałem cały proces programowania.Teraz dopiero dojrzałem,że
zrobiłem cały cykl bez zworki BOOT0.Czy to jest możliwe ? W Monku też jest STM i nic nie zwieram a wsady wchodzą.Chyba tak ma byc.
Teraz ja potrzebuję wsparcia.Proszę, co dalej wybrać
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2022 13:03 przez SP6AUO.)
28-07-2022 6:06
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 13-03-2019
Post: #142
RE: Trx Wolf
Do zaprogramowania STM-a potrzebne są 3 (słownie trzy) piny do ST-Link v.2 - 2, 4 i 6 na złączu JTAG płyty.
Są to sygnały SWDIO, GND i SWCLK.
Nic więcej nie potrzeba.
Inna droga - USB, również działa od przyciśnięcia zasilania...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
28-07-2022 13:20
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #143
RE: Trx Wolf
Krzysiek,wcześniej opisałem jak ja programuję STM-a.(oj potrzeba jeszcze 3V3 zasillanie)
Teraz potrzebuję porady co wybrać i co zaznaczyć do zaprogramowania FPGA przez złącze JTAG_FPGA.
to już mam
İmage , İmage
A dalej ?
Czy ten Quartus Prime 21.1 jest odpowiedni ?

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2022 13:06 przez SP6AUO.)
28-07-2022 14:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 84
Dołączył: 13-03-2019
Post: #144
RE: Trx Wolf
Trzymasz przycisk zasilania wciśnięty (albo dajesz zworę na nim) i zasilasz STM-a z jego układu.
Jak zasilasz STM-a przez kabelek JTAG-a, nie masz pewności czy mu prądu nie zabraknie...

Co się tyczy FPGA - nie widzi Ci pamięci FLASH...
Podpinasz się z programatorem (USB Blaster) w stanie wszystko wyłączone.
Podajesz napięcie na płytę, w moim przypadku trzymałem przycisk zasilania wciśnięty - wtedy zadziałało.
Podajesz napięcie na programator - wpinasz go do USB komputera.
Prawdopodobnie chodzi o zablokowanie procesora.
Uruchamiasz program.
Powinien zobaczyć Twoją Alterę z pamięcią z boku.
Dajesz "Add file" - wybierasz paczkę z wsadem.
Zaznaczasz wszystkie możliwe "check box-y".
Uaktywni Ci się "Start" - naciskasz.
Jak skończy - restart, ale najpierw wyłącz i odepnij programator.
Pisane z pamięci...

Do FPGA chińskiej produkcji (dostawy) preferowany jest nie wyżej jak 13.1 bodajże...
Cytat z instrukcji programowania - jest w poście #24...
..."W przypadku układów chińskich zaleca się używanie starszej wersji oprogramowania i sterowników
Quartus 13."...

Na chwilę obecną mam inne rzeczy rozłożone, Wilk "śpi" w pudełku...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2022 15:05 przez SP9XCC.)
28-07-2022 15:05
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #145
RE: Trx Wolf
Krzysztof,daj już spokój z STM.Zainstalowałem (opis post 141) bardzo szczegółowo (poparty zrzutami ) wsad z zasilania komputerowego i działa poprawnie od miesiąca.
Mój aktualny problem dotyczy programowania FPGA.
Już nawet ustaliłem co mi brakuje.
Brak sterownika Blaster-a.Niezainstalowany.
Idę szukać.Oczywiście jak go znajdę i zainstaluję to skorzystam z Twojej porady (w drugiej części post wyżej) za co Ci dziękuję.
Dam znać jak coś zrobię.
Niestety sterownika do USB Blaster pod win10 64bity nigdzie nie mogę znaleźć.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-07-2022 18:16 przez SP6AUO.)
28-07-2022 16:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 739
Dołączył: 20-10-2015
Post: #146
RE: Trx Wolf
Andrzeju drivery do usb Blastera zawsze były w katalogu instalacji Quartusa w podkatalogu drivers. Na pewno tak było do wersji 16. W wersji 21 też nie miałem problemów aczkolwiek nie jestem teraz w stanie sprawdzić akurat tej wersji. Wersja 13.1 jest zalecana jako ostatnia wspierająca Cyclone III (HiQSDR), z IV nigdy nie było problemów pod wersją 21 nawet z chińskimi podróbkami. Warunkiem jest zainstalowany pakiet do odpowiedniej rodziny kostek.

73 Sławek
28-07-2022 19:55
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #147
RE: Trx Wolf
Wczoraj próbowałem pobrać jeszcze raz QUARTUSA.Niestety wersja darmowa jest mocno okrojona (pełna ma około 5,5GB a darmowej pobieram około 2,9GB). Niestety działu driver nie pobiera.
Dalej schody.

Andrzej
29-07-2022 8:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 250
Dołączył: 24-03-2009
Post: #148
RE: Trx Wolf
Cześć Andrzej,
jeśli to coś może pomóc, to ja ściągnąłem z tego linku:
https://cloud.mail.ru/public/4AYW/3JqSTFN2Z

jest wszystko to co potrzeba(drivers) , ja korzystam już z tego od długiego czasu, bez problemów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2022 11:16 przez SP5TAA.)
29-07-2022 11:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ2EER Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 180
Dołączył: 17-06-2009
Post: #149
RE: Trx Wolf
Witek dzięki za linki.
pozdrawiam Jacek.
29-07-2022 13:40
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #150
RE: Trx Wolf
Drogi Witku.
Pierwsze oprogramowanie pobrałem, ale nie wiem czym ten xxx.gdz uruchomić.
Przy próbie pobrania drugiego dostaję komunikat,że jest dla mojego systemu niebezpieczny.
Mój system to Win10 64bit.Dzięki,dalej mam drabinę.
Teraz informacja dla Sławka.
Próbuję tak:
Menedżer urządzeń -- inne urządzenia -- USB-Blaster(Altera) --właściwości
İmage
ustawiam ścieżkę do driver
İmage
Jest ok.
klikam dalej i
coś wczytuje i wyskakuje informacja,że wystąpił problem należy wyłączyć komputer.
System od nowa się wczytuje i Altera USB Blaster przenosi się do kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej jak niżej
İmage
Nieśmiało zapytam czy to dobrze ?

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2022 15:36 przez SP6AUO.)
29-07-2022 15:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości