Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx Wolf
SP9OYN Offline
Janusz
**

Liczba postów: 83
Dołączył: 17-05-2012
Post: #131
RE: Trx Wolf
Dzięki Krzysztof, o takie szacunki mi chodziło.
16-07-2022 18:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 250
Dołączył: 24-03-2009
Post: #132
RE: Trx Wolf
Witam kolegów, potrzebuję pomocy znawców tematu...
Dobrnąłem wreszcie do najciekawszego momentu kiedy przychodzi pora zalewania oprogramowania.
Zabrałem się za zalanie wsadu do STM`a i spotkała mnie niespodzianka w postaci takiego komunikatu "read out protection actyvaited" a po potwierdzeniu aby ten read out usunąć i zaprogramować mimo to mikrokontroler, kolejny komunikat o niepowodzeniu akcji a na koniec "the elf loader not acceseble" lub coś takiego- piszę z pamięci.
Pytanie softwareowego laika, czyżby problem z STM`em?
Dodam tylko że używam ST-LINK V2.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2022 13:32 przez SP5TAA.)
26-07-2022 13:32
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #133
RE: Trx Wolf
Witaj Witku.
Robię tak:
1.Podłączam do komputera.(przy okazji czytam prąd =330mA WIN10)
İmage
2.Uruchamiam program
İmage
3.Wczytuję wsad (3.50)
İmage
4.Klikam Target Connect
İmage
5.W prawym górnym rogu pojawiają się dane procesora (komp widzi STM-a)
İmage
6.Klikam Target Program i następuje wczytanie wsadu.
İmage
7.Leci wsad do stm
İmage
8.Wleciał
İmage
Specjalnie Witek dla Ciebie powtórzyłem procedurę programowania.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-07-2022 16:11 przez SP6AUO.)
26-07-2022 16:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 250
Dołączył: 24-03-2009
Post: #134
RE: Trx Wolf
Dzięki Ci Andzrzej za włożony trud, wszystko było by tak jak na Twoich zrzutach do momentu gdy robię conect , programator nie widzi flash pamięci, skiegoś czorta wzięło się to zabezpieczenie odczytu, a na koniec tych prób dostaję ten komunikat: "the elf loader file is not accessible" ...no i w tym jest zagwozdka - czekam na podpowiedź lub wyjaśnienie softwarowych speców...tak przy okazji, Altera "łyka" każdy wsad bez najmniejszego zająknięcia.
26-07-2022 16:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #135
RE: Trx Wolf
Witek,a prąd jaki masz przed programowaniem.
Z innej beczki. Jaki T3 zastosowałeś za 1:1+1.Może ktoś ustalił jaki ma być.
Dalej mam wątpliwości co do T3. 1:1,czy 1:2.
Mam jeszcze taki problem, dwa transformatorki 1:1 tyle,że jeden na pinach 3-6 ma 92uH a drugi
na pinach 3-6 ma 36uH.Który wlutować ? oba podają 0.3 - 400MHz.
Jutro zajmę się Alterą. T3 i Altera to ostatnie elementy na tej pcb.

Andrzej
26-07-2022 18:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 250
Dołączył: 24-03-2009
Post: #136
RE: Trx Wolf
Witam Cię Andrzej,
na początek powiem tak, ta wersja którą ja robię(WF-100D) ma nieco inne oznaczenia elementów i to trafko T3 u mnie to T2 i ja mam tam 1:1 z odczepem na środku wtórnego(pytałem autora tego projektu, który potwierdził mi że to co ja mam
-PWB-1-ALC może być zastosowane w tym miejscu).
Z moim ST-LINK V2 w żaden sposób nie mogę zaprogramować STM`a - ciągle dostaję komunikat o aktywowanych "read out protection", coś udaje się z pomocą Cubeprogrammer.
Wojowałem wczoraj z dziwnymi efektami na wyświetlaczu(efekty takie jakby gdzieś był niepewne połączenia lub brak kontaktu), próbując ustalić miejsce problemów - u mnie elementy z płytki display`a i sam display są przeniesone na nową płytę front panela...
Kojarzę że prąd był też coś około 330mA ale z diabła nie pamiętam czy to wartość przed programowanie czy po uruchomieniu modułu main board(bez LTC2208).
Dziś daję sobie wolne od tej "wojaczki"...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2022 10:47 przez SP5TAA.)
27-07-2022 10:46
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #137
RE: Trx Wolf
Witek,chodzi mi o T3 na mainboard pod alterą koło J9.
Ten opisany jako 1:1+1
Chyba wlutuję typowy 1:1.
Na schemacie jak strzałka mojej myszy.
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2022 15:43 przez SP6AUO.)
27-07-2022 15:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 250
Dołączył: 24-03-2009
Post: #138
RE: Trx Wolf
Cześć, tak, tak, o tym samym mówimy, u mnie stoi 1:1, o czym już mówiłem.
Jak tam u Ciebie z Alterą, siedzi już na swoim miejscu?...
27-07-2022 16:52
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 974
Dołączył: 20-09-2009
Post: #139
RE: Trx Wolf
Altera jeszcze czeka.
Mam jeszcze pytanie.
Jak próbujesz wgrywać do STM-a z zasilacza komputerowego czy z zasilacza ogólnego Wolfa.
W opisie jest ,że włącz power i trzymaj.Nawet tak nie próbowałem.
Na 1-szym zrzucie jest pokazane połączenie gniazda jtag_stm z moim Win10.
Trochę jest niepokojący ten komunikat który Ci wyskakuje.
Ja zawsze kontroluję prąd.
Bez STM-a był tam ileś.Po wlutowaniu STM prąd wzrósł o niecałe 20mA (chyba 16mA).
Po wgraniu wsadu prąd wzrósł o 70mA (około)Już wiedziałem,że jest ok.
Po podłączeniu do pcb czołowej na ekranie pojawiły się różowe prążki.Trwało to 18-20 minut i wskoczył normalny widok
7MHz.Może coś pomoże.

Andrzej
27-07-2022 18:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 250
Dołączył: 24-03-2009
Post: #140
RE: Trx Wolf
Witam, dzisiaj dałem se wolne od tematu oprogramowania...
Korzystam z zasilacza docelowego, zamiast ciągłego naciskania przycisku PWR założyłem dżamper na złączu do tego przycisku.
Dzisiaj śledzę podobne tematy do mojego przypadku, koledzy opisują to na Telegramie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-07-2022 21:02 przez SP5TAA.)
27-07-2022 21:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości