Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx Wolf
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 938
Dołączył: 20-09-2009
Post: #101
RE: Trx Wolf
Krzysztof,pstryknij zdjęcie z alterą.
İmage
Zamówiłem ją za 206zł + transport i wczoraj sprzedawca poprosił mnie o złożenie rezygnacji z zakupu to mi odeśle kasę.
A teraz wystawił ten układ za ponad 600zł.
Znalazłem dwa typy tych alter.
Nie wiem do której się odnieść.
İmage , İmage

Andrzej
25-06-2022 16:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 65
Dołączył: 13-03-2019
Post: #102
RE: Trx Wolf
Ja kupiłem tu: link EP4CE22E22C8N
Według mnie, to co tańsze, może być "szyte".
Też miałem dwie odmowy na takich niższych cenach zanim kupiłem to co kupiłem.
Co najważniejsze - działa.

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
25-06-2022 16:47
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 65
Dołączył: 13-03-2019
Post: #103
RE: Trx Wolf
Pojawiła się rewizja 4.2 oprogramowania dla naszego Wilka.
Źródła jak zwykle na Githubie autora: link

Kto chce potestować, to koledzy z Niemiec forum zrobili paczkę do STM-a.
Można pobrać z Dropbox-a: tutaj

Zgodnie z Changelog-iem zmian sporo, wszystkie w obrębie STM-a.

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-06-2022 18:03 przez SP9XCC.)
28-06-2022 18:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 938
Dołączył: 20-09-2009
Post: #104
RE: Trx Wolf
Wlutowałem LTC2208. Nastąpił przyrost prądu o około 180mA.W katalogu podają od 125 do 250mA.
Chyba jest dobrze,ale ..
Mam jeszcze pytanie: ile prądu pobiera sama płyta Mainboard ?
Jestem na poziomie 340mA bez Altery,bez Adum4160 ,bez Dac5674 i bez T6 1:1.
Niestety żadnych prób z LCD nie mogę wykonać bo gniazda 45p nie chcą dojechać.

Andrzej
30-06-2022 16:08
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 65
Dołączył: 13-03-2019
Post: #105
RE: Trx Wolf
Andrzeju,
Nie pomogę w temacie poboru prądu...
Nie pamiętam już jak to wyglądało, a jak widzę z zapisków nie zapisałem...
Pomiar w obecnej postaci nie ma sensu ze względu choćby na to, że płyta już jest z oprogramowaniem, Alterą itd. - ogólnie rzecz biorąc - działająca.
Pobór prądu przez układ ADC może Ci się zmienić po montażu FPGA.
One są powiązane ze sobą...
Gdybyś był bliżej, to rzucił bym przez okno jakimś złączem 45x0,5... mam jakieś na stanie...

U mnie powolutku...
Na płytę RF_UNIT trafiły jakieś kolejne drobiazgi...

İmage İmage

Mam dylemat - którą z "panienek" zastosować na zasilaniu RD100...
Obydwie mają 10uH, obydwie pochodzą z modułów zasilania procesorów Xeon...
Muszę przymierzyć rdzeń transformatora - pasowanie będzie na styk...

İmage

Poza tym "rysuje" się płyta czołowa - proces powolny z powodu konieczności porównania wymiarów z płytą panelu przedniego.
W pliku źródłowym wymiary były dziwnie rozjechane, brak ustawienia w linii otworów pod przyciski itp.
Wszystko do sprawdzenia, a to z kolei wymaga czasu...
Jak się coś "narysuje" będę się chwalił.
Plik będzie pod cięcie i grawer laserem w alodynowanym aluminium...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
01-07-2022 6:38
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 938
Dołączył: 20-09-2009
Post: #106
RE: Trx Wolf
Czy ja to dobrze złożyłem.
Te gniazda na zielonej pcb po lewo, będą w środku obudowy ?
İmage

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-07-2022 8:18 przez SP6AUO.)
01-07-2022 8:15
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 65
Dołączył: 13-03-2019
Post: #107
RE: Trx Wolf
Dobrze. Wink
Widzę postępy... Smile
Ważne, aby połączenie taśmą pomiędzy Front-panel i Motherboard wyszło OK.
Nie powiem z pamięci, ale taśma powinna być typu B, styki z jednej strony...
Jak wrócę do domu to sprawdzę i ewentualnie wyedytuję...

EDIT:
Taśma FPC ma być typu A - styki z jednej strony.

Gniazda wszystkie masz zdublowane na panelu przednim lub na pinach...
Te na płycie tak naprawdę są do testów tylko przydatne i można by było na nie kasy nie tracić.
Okazuje się to wszystko po fakcie, jak zaczynasz składać "pudełko"...

W tak zwanym międzyczasie narysowało się... :

İmage

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2022 19:01 przez SP9XCC.)
01-07-2022 9:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 938
Dołączył: 20-09-2009
Post: #108
RE: Trx Wolf
Męczy mnie transformator T3.Jak to wygląda 1:1+1
Trafiłem na taki transformator 1/1+1.
Po obejrzeniu i pomierzeniu wyszło tak :piny 1-3 2zw,piny 4-5 2zw,piny 5-6 2zw.
Dla mnie to jest 1:4.
Jak w zwojach wygląda ten T3 1:1+1 ?

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2022 19:15 przez SP6AUO.)
02-07-2022 17:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
**

Liczba postów: 65
Dołączył: 13-03-2019
Post: #109
RE: Trx Wolf
Andrzeju,
U siebie nie popatrzę na uzwojenia - mam wersję obudowaną:

İmage

Natomiast popatrz na schemat i sposób włączenia transformatora w układzie.
Masz jedno uzwojenie pierwotne i podwójne uzwojenie wtórne - dlaczego?
Dlatego, że z pojedynczego wejścia muszą powstać dwa w odwróconej fazie.
Jeżeli tak rozpatrywać posiadany przez Ciebie transformator, to jest on poprawny.
Zasilanie układu po stronie wtórnej jest podniesione do połowy napięcia zasilania na dzielniku 1k/1k.
Uzwojenie wtórne w tym układzie liczy się od wspólnego pinu obydwu uzwojeń.
Jeżeli masz 2 zwoje i 2+2 zwoje to masz 1:1+1.
Porównaj: TC1-1T+ i ADT1-6T
To jest oczywiście tylko moje zdanie i zgodnie z zasadami panującej nam miłościwie demokracji - nie musi być brane pod uwagę... Cool

Edit:
Jeszcze jest to: link.
Mam nadzieję, że rozwieje wszelkie wątpliwości.
Dla mnie za to po paluchach... okazuje się, że założyłem gorszą opcję...
Ale mam też TC1-1TX+ Smile

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2022 19:49 przez SP9XCC.)
02-07-2022 19:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 938
Dołączył: 20-09-2009
Post: #110
RE: Trx Wolf
Krzysztof,ja to tak kumam.
2zw : (2zw+2zw) to mam 1:4
2zw : 1zw + 1zw to mam 1:1
Dlatego pytam, jak to czytać 1:1+1 ?
Czy można gdzieś kupić transformator RF 1:1+1 ?
Może Ktoś to zna i podzieli się informacją.
Jest jeszcze taka możliwość.
Transformator 4pinowy opisujemy np.1:1 albo 1:4
Transformator 5pinowy opisujemy 1zw:(1zw+1zw) przełożenie = 1:4
lub 2zw:(1zw+1zw) przełożenie = 1:1
Czyli nasz 1:1+1 to 1:4 tylko 5pinowy

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2022 20:05 przez SP6AUO.)
02-07-2022 19:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości