Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 4.5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Trx Wolf
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 100
Dołączył: 13-03-2019
Post: #91
RE: Trx Wolf
Witku,

LVCMOS pracuje u mnie.
Na wyjściu generatora jest dzielnik napięciowy (R20, R21, R22, R23) z "podciągnięciem" do ok. 1,27V.
Tak wychodzi z wartości dzielnika podstawionych do wzoru.
İmage
Zakładając, że na wejściu dzielnika mamy poziom 3,3V i obciążenie na wyjściu powyżej 5kOhm...

Zgodnie z danymi Altery:
Table 1–8. I/O Standards Support for the Cyclone IV Device Family
Type I/O Standard
Single-Ended I/O: LVTTL, LVCMOS, SSTL, HSTL, PCI, and PCI-X
Differential I/O: SSTL, HSTL, LVPECL, BLVDS, LVDS, mini-LVDS, RSDS, and PPDS

Zgodnie z rozpiską pinów FPGA link , wejścia zegarowe są DIFFIO czyli Differential I/O.

Patrz na częstotliwość wyjściową generatora.
Im bliżej deklarowanej, tym lepiej.
Ja, na chwilę obecną mam założonego "chińczyka", który na zimno ma tendencje do odjeżdżania i czasami, zaraz po załączeniu, zdarza się trochę błędów w synchronizacji zegara.
Można to zobaczyć w menu "System info".
Jeżeli w najniższej linii pojawia się 0 - to jest idealnie, jeżeli jest w granicach -5/5 to regulator "Charge pump" daje radę.
Jeżeli jest więcej - odbiornik "pływa" co widać w postaci wężyka na wodospadzie.
Ważne a właściwie najważniejsze - musi to być VCXO, czyli generator z regulacją napięciową częstotliwości.

Edit:
Koledzy na niemieckim forum również zwracają uwagę na ten generator:
..."krótka informacja .. przyczyną złego zegara u mojego wilka był VCXO ... dostałem dziś oryginalny NV7050SA i kiedy go używam, po stronie RX wszystko działa tak, jak powinno, a także przy normalnym obciążeniu procesora.."...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2022 7:02 przez SP9XCC.)
24-06-2022 7:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP2NBC Offline
Zdzisław
**

Liczba postów: 92
Dołączył: 28-01-2010
Post: #92
RE: Trx Wolf
Witku moim skromnym zdaniem te generatory różnią się technologią wykonania.
Poziom, przebieg sygnałów przy tym zasilaniu będą miały identyczny.
Tak naprawdę nie wiemy co to za generatory, ważne jest to co podaje producent, czyli stabilność częstotliwości, szum fazowy.
Użyta obudowa generatorów powoduje że parametry, raczej gorsze, natomiast cena bardziej przystępna.
24-06-2022 8:45
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5TAA Offline
Witek
****

Liczba postów: 258
Dołączył: 24-03-2009
Post: #93
RE: Trx Wolf
Dzięki Krzysztof i dziękuję za szybką odpowiedź i obszerne wyjaśnienie tematu.
Myślę robić zakupy u Mouser`a , a tam mają VCXO ale właśnie LVCMOS lub HCMOS, na właściwy trzeba nieco poczekać...
Tak przy okazji, gratuluję prężności w działaniach.
Witek SP5TAA.
Ops, witam Zdzisław, tak myślisz?- w takim razie zaryzykuję i spróbuję jeden, chociaż na razie i tak daleka droga do tego aby wiedzieć czy zdaje egzamin...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2022 8:54 przez SP5TAA.)
24-06-2022 8:53
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 100
Dołączył: 13-03-2019
Post: #94
RE: Trx Wolf
Witku, dziękuję za kolejne dobre słowo.
Postępy, według mnie, były by gdyby sprzęt był już w obudowie i odstawiony do eksploatacji.
Narazie to są kroczki, ale ważne - są.
Ja mam takie cuś: VCXO
Jak napisałem - ma narowy, jakkolwiek nie zrzucam winy na niego bezpośrednio.
Wcześniej nie zauważyłem na przykład, że w danych systemowych napięcie zasilania procesora pokazuje ponad 4,2V...
Okazało się, że trzeba było lutownicę w rękę wziąć i poprawić co nieco przy procesorze... Tongue
Niby zrobiony przegląd pod mikroskopem, porobione zdjęcia do analizy, przejrzane te zdjęcia... a ścieżka masy nie dolutowana...
Teraz jest dobrze, pokazuje 3,26V...
Na chwilę obecną, po analizie płytki RF-UNIT 20W i przeglądzie tego co zrobione, decyzja konsylium - kontynuujemy RF-UNIT-BIG-RU4PN-rev5.1...
Zaawansowanie dość spore i jakoś szkoda odkładać na bok...
Później - czyli w weekend, wrzucę jakieś fotki ze stanu aktualnego...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
24-06-2022 10:31
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #95
RE: Trx Wolf
Mój montaż:
İmage , İmage
Uruchomiłem oba generatory i tak to wygląda:
İmage , İmage
Zatrzymałem się na U20.Pobór prądu 70mA bez sterowania.
Czy to może być prawidłowa wartość ?

Andrzej
24-06-2022 11:34
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 100
Dołączył: 13-03-2019
Post: #96
RE: Trx Wolf
Andrzeju,
Powiem tak...
Patrząc na "goły" układ - nie, nie jest to normalne.
Pytanie - czy otoczenie układu jest kompletne - ze zdjęcia wynika, że nie jest.
Badanie układu, w tym jego pomiary, należy prowadzić w kompletnym układzie, albo na kompletnie pustym.
Kiedy mamy zapewnione obciążenie wyjścia i zabezpieczony poziom referencyjny na wejściu, bądź tylko sygnał referencyjny na wejściu (o ile wymagany, jeśli nie uziemiamy wejścia).
Mnie, płyta główna (motherboard) w stanie surowym, bez programu w procesorze, brała około 180mA - cała.
U Ciebie sam układ OPA2673 bierze jak piszesz 70 mA.
Do sprawdzenia, ale według mnie masz "podklejone" wyjście do masy.
Lutowałeś powietrzem ?
Zmierz, bez zasilania, rezystancję pomiędzy końcówkami 11 i 12 oraz pomiędzy 15 i 16 w układzie bez rezystorów R59, R60, R62 i R63.
Da Ci to pogląd jak wygląda sytuacja na wyjściach.

Z danych producenta link wynika:
..."The OPA2673 operates on power-supplies ranging from 5.75 V to 13 V and consumes a low 16.5 mA/channel quiescent current to deliver a very high 700 mA output current."...

Co z barbarzyńskiego na nasze brzmi mniej więcej tak:
OPA2673 działa na zasilaniach z zakresu od 5,75 V do 13 V i zużywa niski prąd spoczynkowy 16,5 mA/kanał, aby zapewnić bardzo wysoki prąd wyjściowy 700 mA.

Tak więc absolutnie nie powinno to być rzeczone 70 mA.

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2022 13:12 przez SP9XCC.)
24-06-2022 13:12
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #97
RE: Trx Wolf
Dzięki Krzysztof.Też wcześniej doczytałem,ze 16,5mA.
Żaden z pinów gorących nie ma zwarcia do masy.Każdy pin sprawdziłem między sąsiednie piny i do masy
Po wy lutowaniu R59 i R60 układ dostaje 12V tylko na 14pin.Pozostałe wiszą w powietrzu,masowe na masie.
Spróbuję nowy zasilić na pająka.
Poczekam co powie sp6ltp.
A podejrzenie mam,że to malowanka.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2022 16:24 przez SP6AUO.)
24-06-2022 16:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 100
Dołączył: 13-03-2019
Post: #98
RE: Trx Wolf
Andrzeju,
Patrząc na schemat, przy podaniu tylko napięcia na pin 14 i połączonych wszystkich pinach GND do masy zasilania (łącznie z padem pod spodem - bardzo ważne!) układ, moim zdaniem, nie powinien pobierać nawet tych 16,5mA na kanał.
Taki prąd układ pobiera będąc w układzie badawczym referencyjnym link z podanym napięciem stałym 6V na wejścia.
Tak to opisują w nocie aplikacyjnej.
A jak mu podasz te opisane na schemacie 2Vpp to powinien wtedy "połykać" rzeczone 700mA plus jakieś potrzeby własne podejrzewam...
czyli w okolicach 770mA.
Jeśli będziesz z tym walczył na płycie głównej, spróbuj wlutować rezystory R18 i R52 i po rezystorach podać masę.
Ustawi to wejścia sterujące w stan niski co powinno odpowiadać stanowi off-line układu (?) lub 3,3V... nie mam danych który stan, wysoki czy niski ustawia off-line mode...
Adjustable power modes:

Full-bias mode: 16.5 mA/channel
75% bias mode: 12.5 mA/channel
50% bias mode: 8.5 mA/channel
Off-Line mode: 2.4 mA/channel

Wtedy układ ustawia wyjście w stan wysokiej impedancji i pobiera najniższy możliwy dla niego prąd.
Wejścia te sterowane są przez I/O FPGA, więc na nich w stanie wysokim będzie 3,3V.
Nic więcej chyba nie pozostaje i mam nadzieję, że to jednak nie malowanka a jakiś fuks.

Edit:
A może to jakiś kondensator szwankuje?
Taka jeszcze mnie myśl naszła...


Koledzy z Niemiec, a właściwie kolega Norbert DC4YN, zrobił obudowę...
Można pooglądać - link.
Sądząc z wcześniejszych wpisów - tanio nie wyszło...

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2022 21:29 przez SP9XCC.)
24-06-2022 21:19
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6AUO Offline
Andrzej
*****

Liczba postów: 977
Dołączył: 20-09-2009
Post: #99
RE: Trx Wolf
Częściowo problem zmniejszyłem. I zmalało do 40mA.
Wcześniej nie zauważyłem zasilania pinów wejściowych przez T3.Wstawiłem T3 i prąd zmalał do 40mA.
Wyjście jeszcze bez T6 (jedzie)
Pomiar napięcia piny we 3 i 10 =6V, piny wy 13 i 16 =6V. Tu jest chyba dobrze.
Zostały jeszcze dwa piny 8 i 9. Muszę doczytać albo sprawdzić jakie powinny dostać sygnały.
Na razie woltomierz pokazuje na nich 0V.
Teraz doczytałem w Twoim wątku.Altera (jeszcze jedzie) więc 8 i 9 wiszą w powietrzu.Ok jutro R18 i R52 zakończę masą i sprawdzę prąd.
Dzięki.

Andrzej
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2022 21:52 przez SP6AUO.)
24-06-2022 21:50
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9XCC Offline
Krzysztof
***

Liczba postów: 100
Dołączył: 13-03-2019
Post: #100
RE: Trx Wolf
Andrzeju,
Cieszy mnie, że to jednak OPA a nie jakieś malowane "dzieło" Smile
Podejrzewam, że:
1. Przy podaniu masy przez rezystory na piny 8 i 9 (A0 i A1)
będzie full-power
2. Przy podaniu 3,3V na A1 i masy na A0 będzie 50%
3. Przy podaniu masy na A1 i 3,3V na A0 będzie 75%
4. Przy podaniu 3,3V na obydwa wejścia (przez rezystory) będzie off-line
Ale to tylko moje przypuszczenia.
Trzeba by było do kodu FPGA zajrzeć...
Niestety, w danych producenta które mam, nie ma słowa na temat tych wejść i ich statusu w odpowiednich reżimach pracy.

U mnie na chwilę obecną RF-UNIT wygląda tak:

İmage

İmage

Amidony leżą i czekają na nawijanie.
Drut do "zorganizowania"...
Tranzystory driver'a i reszta kondensatorów w drodze.

Jak to mówią barbarzyńcy - step by step but ahead... Wink

Na części cyfrowej, czasami sobie podsłuchuję co się na pasmach dzieje...
Po zakończeniu montażu części odbiorczej RF-UNIT będę próbował przedwzmacniacz i tłumik.
Brakuje kilku kondensatorów w LPF...
No i trzeba filtry przemierzyć, ale to już inna bajka.
Analizator już się nie może doczekać... Smile

Nie sztuką jest coś zrobić, sztuką jest zrobić tak, aby nie zepsuć..

Pozdrawiam,
73! Krzysztof
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-06-2022 13:55 przez SP9XCC.)
25-06-2022 13:55
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości