Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Antenowy filter przeciwzakłoceniowy.
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 437
Dołączył: 30-09-2013
Post: #1
Antenowy filter przeciwzakłoceniowy.
Swego czasu pozbyłem się TV kablowej na rzecz "darmowej" TV z anteny. No i "się zaczęło" czyli zakłócenia w odbiorze. O ile na innych blokach i mieszkaniach nie ma tego problemu o tyle u mnie antena TV wisi niecałe 3 metry od nadawczej i nie ma sposobu aby sie to zmieniło. No owszem jest rx satelitarny do TV ale... Już dawno chodziła mi po głowie koncepcja budowy takiego filtra bo owszem swoje radia mam sprawne ale przez moje biurko przechodzą różne urządzenia i nie całkiem sprawne ( inaczej by ich tu nie było Big Grin ) No ale odległość anteny od anteny jest zbyt mała nawet na sprawne radio. W publikacji Wiktora Chojnackiego SP5QU "Instalowanie i Wyposażenie Radiostacji Amatorskich " znalazłem filtr autorstwa LA6DM eliminujący takowe zakłócenia z efektem 120 dB. Postanowiłem zrobić taki układ ale z przeróbkami. Po pierwsze zamiast drogiej srebrzonej blachy na obudowę postanowiłem użyć dwójki ocynkowanej z której wykonałem całe chassis. Poza tym wymiary boczne czyli tam gdzie wchodzą gniazda oraz przegrody wewnętrzne wynoszą 50 x 50 mm no i długość jest całkiem słuszna bo pomiędzy przegrodami jest również 50 mm lub czasami więcej. Przepusty na cewki łączące wykonane zostały z turbaksu i wklejone do przelotów. średnica przepustów wynosi ponad 10 mm a to dla bezpieczeństwa aby czasem sygnał nadawczy nie "przestrzelił do masy. Całość została przykryta blachą ocynkowana o grubości 1 mm z której "wyklepałem" pokrywę przykręcaną na "samowierty" . Gniazda antenowe mocowane są na klasyczne śrubki dwójki. Przegrody są nitowane do podstawy, podobnie jak uchwyty do przykręcenia obudowy. Poprzez wszystkie przegrody przepuszczony jest dodatkowy drut srebrzony średnicy 3 mm do którego polutowane są końce wszystkich kondensatorów. (posrebrzone aluminium - rosyjski patent, do dziś zachodzę w głowę JAK Oni to zrobili) Końce tego przewodu połączone są z końcówkami montażowymi które następnie od środka przychodzą na śrubki mocujące gniazda. Chodzi o to żeby te gniazda miały jak najlepsze połączenie z "masą" filtra. Teraz najważniejsze. Kondensatory wybieramy nadawcze na 3 kV co najmniej. Poza tym w oryginale użyto kondensatorów pojemności 170 pF. Ja użyłem 150 pF / 3kV ale za to każda cewka ma o dwa zwoje więcej. Poza tym kolejny problem drut (!) Ponieważ zależało mi na tym żeby tłumienie było jak największe zamiast miedzi średnicy 2mm użyłem srebrzanki "jedynki" z odzysku. Jednak w takim wypadku należy uważać aby poszczególne zwoje nie zrobiły pomiędzy sobą zwarcia. Ale da się zrobić. Najpierw przewlekamy i lutujemy ze sobą wszystkie cewki no i gniazda. Pierwsza i ostatnia "cela" w filtrze pozostaje przewleczona na wskroś bez cewki ale tam przychodzą cewki nie w szeregu tylko poprzez kondensator "do masy" i każda stanowi obwód wysokiej impedancji( tłumiący) na częstotliwość pośrednią odbiornika TV czyli 38 MHz. Pozostałe cewki po dolutowaniu kondensatorów "wchodzą w zakres" bez potrzeby zestrajania. Pamiętać trzeba że ten filtr był projektowany w latach 70 tych i miał być strojony na GDO a te urządzenia jak wiadomo mają dokładność "do pół łokcia" . Kondensatory lutujemy pomiędzy cewki a drut 3mm o którym pisałem powyżej. Jednak do tego celu potrzebować będziemy lutownicy "do dachów" minimum 300Wat. Kondensatory nadawcze mają końcówki gość grube drut też jest spory więc aby uniknąć zimnych lutów trzeba dobrze to rozgrzać. ZURIT owska "setka" transformatorowa nie wystarczy. Po zakryciu pokrywy i zmontowaniu całości możemy pomierzyć. Jeśli wychodzi tak jak na moim VNA Powinno być ok.
Tak wygląda wykres, a tak konstrukcja
Mój mentor uczył mnie że "to ma działać a nie wyglądać"
A w środku wygląda tak:


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2022 15:41 przez SP3SUZ.)
26-03-2022 15:37
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 453
Dołączył: 13-01-2015
Post: #2
RE: Antenowy filter przeciwzakłoceniowy.
Problem zaczyna się zazwyczaj od anteny TV, a nie naszego nadajnika. Nie piszesz jaka to jest antena TV i czy ma płytkę "wzmacniacza"...
U mnie antena TV jest dokładnie 2 m pod dipolem z 80m i nie ma żadnych zakłóceń. Zakłócenia były i to głównie od pasma 70 cm z anteny która była dosłownie 1 m obok.
Zniknęły całkowicie po: usunięciu wzmacniacza w antenie (zastąpiony tylko symetryzatorem), antena TV to Yaga, a nie siatkowa.
Nie stosuję żadnych filtrów pasm TV na nadajnikach. Problem jaki był to nie promieniowanie harmonicznych przez nadajnik, tylko zatykanie się wzmacniacza w antenie TV silnym sygnałem HF/UHF. Jeśli tak jest, to żaden filtr KF co robisz ci nie pomoże. Jeśli już to w antenie TV trzeba zrobić filtr górnoprzepustowy, a nie w nadajniku KF górno zaporowy.
Na następnej stronie opisu który przytaczasz są filtry górno przepustowe, które eliminują silny sygnał KF w antenie.
Takie jest moje doświadczenie z moim problemem zakłóceń TV, które zlikwidowałem j.w.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-03-2022 19:22 przez SP9LVZ.)
26-03-2022 19:22
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 437
Dołączył: 30-09-2013
Post: #3
RE: Antenowy filter przeciwzakłoceniowy.
Zgoda Piotr! Ale od czegoś trzeba zacząć. Ja zaczynam jak zwykle "od pieca". A teraz jeszcze zmienią standard nadawania to wtedy trzeba będzie powalczyć. na razie stwierdziłem że Odbiornik komunikacyjny wysokiej klasy SAIT MR 14501 odbiera lepiej niż bez tego filtra. czyli że z anteny TV i innego dziadostwa także sporo sie dostaje do radia. Owszem teraz w dobie DVBT pośrednia 38 MHz to zabytek ale pozostałe częstotliwości to już co innego. Zobaczymy co sie z tego jajka wykluje. Filtry do telewizora też planuje wykonać. A antena to tzw. "krokodyl" czyli quasi Yagi tandetnie wykonana z wzmacniaczem. Ale bez tego wzmacniacza w ogóle NIC nie odbiera! Wzmocnienie jest ustawione przez regulacje napięcia zasilania na minimum...
26-03-2022 21:43
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9LVZ Offline
Piotr
****

Liczba postów: 453
Dołączył: 13-01-2015
Post: #4
RE: Antenowy filter przeciwzakłoceniowy.
Problem wg. mnie tkwi w tym przesterowaniu wzmacniacza przy antenie. Sprawdził bym jeszcze raz czy po zamianie wzmacniacza antenowego na sam symetryzator faktycznie telewizor nic nie odbiera. Jeśli tak jest to faktycznie problem. Zrobił bym tak. Usunął bym wzmacniacz z anteny. Wstawił bym przy antenie filtr górnoprzepustowy (by zlikwidować napięcie w.cz. KF na zaciskach anteny), a ew dopiero dał bym wzmacniacz antenowy jako niesymetryczny, wpiety w miejscu - w zależności od długości kabla do TV. Ja stosuję ant TV klasyczną zwykłą yagę, bez żadnych cudów, jest najlepiej.

http://sp9lvz.sp-radio.eu/
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-03-2022 10:16 przez SP9LVZ.)
27-03-2022 10:16
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 934
Dołączył: 26-09-2012
Post: #5
RE: Antenowy filter przeciwzakłoceniowy.
(26-03-2022 21:43)SP3SUZ napisał(a):  (...)
Jak daleko jesteś od nadajnika? W zdecydowanej większości daje się wszystko odebrać bez problemów w miarę porządną anteną bez żadnego wzmacniacza.
Piszesz że bez wzmacniacza nic nie odbierasz, ale jego wzmocnienie masz ustawione na minimum. Mi to pachnie jakąś usterką. Lepiej dołożyć kilka dB w antenie niż wzmacniacz który się bankowo przesteruje - tym bardziej że on jest przed jakimkolwiek filtrem.

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
27-03-2022 12:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP3SUZ Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 437
Dołączył: 30-09-2013
Post: #6
RE: Antenowy filter przeciwzakłoceniowy.
@ SQ4AVS Może i tak. Ja zaczekam do czasu aż zmienią system nadawania. Może się okazać że po zmianie nie będzie tego wszystkiego. Osobiście myślę nad wykonaniem dodatkowych filtrów pasmowo przepustowych na dane umuxy. Po prostu znajdę zakres odbieranych kanałów i wykorzystując resztę srebrzanki plus resztki alpaki jaka mi została pokuszę się wykorzystując NANO VNA na budowę takiego pudełka. Owszem po tym filtrze dopiero można będzie dać minimalne wzmocnienie ( czytaj odtłumienie obwodów) bo taki filtr sporo sygnału zdusi mimo ze srebrny- hi. Wiem że coś muszę zrobić i w końcu wykonam co trzeba. Aha! Swego czasu prosiłem o poloty do filtra PP9 A2 w celu wykonania filtru 9 MHz na CW. Robota jest skończona, zobaczcie co wyszło! Szpileczka na paręset Hz !
27-03-2022 13:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości