Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z modułem bluetoth
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,345
Dołączył: 29-01-2010
Post: #1
Problem z modułem bluetoth
Nie mogę uruchomić modułu w trybie AT. W HC-05 wchodzę w tryb edycji AT, nie działa, nic nie odpowiada tak samo JDY-31. Oczywiście prędkości prawidłowe. Po sparowaniu z telefonem działa na HC-05 łączność w obie strony -Bluetooth terminal. Może ktoś wie gdzie jest problem?
Problem rozwiązany -wejście w sam tryb AT nie starczy. Cały czas musi być wciśnięty przycisk kiedy wysyłane są komendy AT.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2022 10:38 przez SQ4AVS.)
12-02-2022 19:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #2
RE: Problem z modułem bluetoth
Rafale HC-05 masz goły, czy przylutowany jest na PCB ?

Pin key_mode ustawiasz w stan wysoki przed włączeniem zasilania modułu HC-05 ? Defaultowa prędkość w AT to 38400 o ile nie została zmieniona.
Sprawdź również, jak terminal zakańcza linie. Powinien dokładać CR i LF na końcu wysyłanych komend. Jeżeli linie będą inaczej zakończone moduł nie będzie odpowiadał na komendy AT w trybie AT

73 Paweł
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2022 9:11 przez SQ8MVY.)
13-02-2022 9:11
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,345
Dołączył: 29-01-2010
Post: #3
RE: Problem z modułem bluetoth
Pawle pisaliśmy jednocześnie praktycznie Wink
Problem rozwiązany -wejście w sam tryb AT nie starczy. Cały czas musi być wciśnięty przycisk kiedy wysyłane są komendy AT Wink
13-02-2022 10:46
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ8MVY Offline
Paweł
****

Liczba postów: 724
Dołączył: 30-07-2011
Post: #4
RE: Problem z modułem bluetoth
Tak zgadza się Rafale. Pin key_mode w HC-05 ma być cały czas podciągnięty do stanu wysokiego w trybie AT - to miałem na myśli, ale napisałem trochę na skróty, myśląc, że jest to zrozumiałe, hi

Ważne, że moduł poprawnie pracuje.

73 Paweł
13-02-2022 10:58
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ4AVS Offline
Rafał
*****

Liczba postów: 1,345
Dołączył: 29-01-2010
Post: #5
RE: Problem z modułem bluetoth
Ja myślałem że jak już wszedłem w tryb AT (diody migają wolno to wszystko jest ok), a tutaj trzeba było jeszcze ciągle mieć wciśnięty mieć przycisk.
13-02-2022 11:06
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości