Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jakie przekaźniki do 144MHz 150W ?
SP0X Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 03-02-2018
Post: #1
Jakie przekaźniki do 144MHz 150W ?
Panowie, chodzi o wzmacniacz na 2m mocy ok. 150W.
Jakie zastosować przekaźniki przełączające sygnał ?
Wiem że koncentryczne były by idealne ale są cholernie drogie.
Macie może jakieś sprawdzone typy przekaźników "zwykłych" ?

W tym momencie mam to zrobione na jakimś przypadkowym przekaźniku. Jednym. Wg schematu.
İmage

Domyślam się że nie jest to poprawne (choć jak na razie działa). Jak to powinno być zrobione poprawnie ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2021 5:03 przez SP0X.)
21-03-2021 4:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MLZ Offline
majk lima zulu
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 15-08-2013
Post: #2
RE: Jakie przekaźniki do 144MHz 150W ?
Hej,

Po pierwsze podepnij na wyjściu PA sztuczne obciążenie i zobacz co pokazuje analizator. Jeśli masz swr < 1,15 to zostaw Smile

Jeśli jednak chcesz to zrobić tak jak powinno być, to możesz dać przekaźniki:
рпв2/7 - 150MHz; 12V i 24V cena około 15zł
REW15 - 24V; ~1kW @ 144MHz, cena około 40zł ale musisz dorwać jeszcze wtyczki.
Oczywiście do PA potrzebowałbyś po 2 sztuki Cool

Co do drugiego przekaźnika polecam zapoznać się z tym linkiem:
http://pola.com.pl/sp1cnv/pdf/Przekaznik..._REF16.pdf
21-03-2021 9:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MX Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 46
Dołączył: 25-10-2009
Post: #3
RE: Jakie przekaźniki do 144MHz 150W ?
Cześć,

ja używałem do PA 2m/250W przekaźniki REN34 - lutowane bezpośrednio przy gnieździe wyjściowym PA bardzo krótkimi przewodami.
Zaletą tych przekaźników są małe wymiary, ja akurat miałem wewnątrz wzmacniacza bardzo mało miejsca.
21-03-2021 12:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 258
Dołączył: 12-12-2009
Post: #4
RE: Jakie przekaźniki do 144MHz 150W ?
(21-03-2021 4:30)SP0X napisał(a):  Panowie, chodzi o wzmacniacz na 2m mocy ok. 150W.
(.....)

W tym momencie mam to zrobione na jakimś przypadkowym przekaźniku. Jednym. Wg schematu.


Domyślam się że nie jest to poprawne (choć jak na razie działa). Jak to powinno być zrobione poprawnie ?

Pojedynczy przekaźnik może mieć na tyle duże pojemności międzystykowe, że wzmacniacz będzie miał tendencję do wzbudzenia.
Stosowanie przekaźników koncentrycznych nie jest na szczęście niezbędne.
Użyj dwóch tanich przekaźników energetycznych z Relpolu o stykach 8 lub 16A.
Jak to zrobić, w szczegółach masz wyjaśnione np. tu: https://www.w6pql.com/using_inexpensive_relays.htm
Musisz użyć dwóch takich przekaźników, jeden do przełączania wejścia, drugi do przełączania wyjscia wzmacniacza. Styki bocznikujące PA połącz odcinkiem kabla koncentrycznego. Oploty oczywiście do masy z obu końców.
Jeżeli użyjesz przekaźników z dwoma paramami styków (np. 2x8A) - podłącz tylko jeden zestaw styków, drugi komplet styków może wisieć nie podłączony.
Zwróć uwagę na pomiary wykonane przez autora.

Moze to też wyglądać podobnie jak tutaj:
http://www.tangenta.ru/en/vhf-design/lna...p-751.html
sposób podłączenia przekaźników jest pokazany na dole strony.
Dotyczy to w tym przypadku LNA, ale zastosowano tu takie właśnie przekaźniki ogólnego zastosowania które na dwójce przenoszą z minimalnymi stratami 1kW mocy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-03-2021 14:58 przez SP9FYS.)
21-03-2021 13:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP0X Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 03-02-2018
Post: #5
RE: Jakie przekaźniki do 144MHz 150W ?
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, spróbuję najpierw zastosować jakieś tanie standardowe przekaźniki np relpol i zobaczym jak to będzie działać. Tak się jeszcze zastanawiam czy nie robić jakiegoś sewencera żeby pierwsze się załączał przekaźnik za wzmacniaczem a dopiero później zapuszczać na niego moc ... ale to za jakiś czas.
21-03-2021 16:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP5MX Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 46
Dołączył: 25-10-2009
Post: #6
RE: Jakie przekaźniki do 144MHz 150W ?
zrób jakiekolwiek opóźnienie, najprostszy sekwencer, przekaźniki sa wolniejsze niż PTT.
21-03-2021 17:03
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ9MLZ Offline
majk lima zulu
*

Liczba postów: 27
Dołączył: 15-08-2013
Post: #7
RE: Jakie przekaźniki do 144MHz 150W ?
Jeszcze pół biedy, jak PA będzie pracować sterowane przewodem z TRX i w SSB. Ale CW czy FM.. to krótko mówiąc szkoda tranzystorów. Ale uwaga - niektóre trxy od razu po wciśnięciu ptt dają krótką szpilkę. Nie pamiętam które, ale kojarzę że było kilka icomów z tą przypadłością. Na którymś forum ten temat był poruszany.

W internecie jest dużo schematów sekwencerów.
Szukaj pod hasłem "VHF sequencer"
21-03-2021 19:02
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości