Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Balun prądowy - gdzie?
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #11
RE: Balun prądowy - gdzie?
(17-01-2021 12:43)SP9FYS napisał(a):  Jeżeli antena jest prawidłowo wykonana z uwzględnieniem boom correction to powinna wystarczyć korekcja długości dipola dla uzyskania charakterystyki anteny zgodnie z projektem.
To jest coś z DK7ZB jako 3el 50om boom 0,47m. https://www.qsl.net/dk7zb/PVC-Yagis/3-Ele-2m.htm Projekt jak projekt, nie będę się rozwodził nad nim, czy dobry czy nie. Nawet nie wrzucałem tego do programu. Big Grin Po prostu coś tam poskładałem i zacząłem szurać elementami po boomie. Biorąc pod uwagę, że dostępne są profile o długości 1m, to chciałem się zmieścić w tym wymiarze i padło na to rozwiązanie. Fakt, brakuje za zewnętrznymi elementami kawałka boomu aby nie był "ostro ścięty", ale to jakoś przemyślę co tu dodać. Wink

Poniżej wymiary oryginalne i wyliczenia programu.

İmage
İmage

Także wymiary moje z wyliczeniami programu. Musiałem wydłużyć reflektor i zmienić ustawienie wibratora, bo ni jak się to z oryginałem stroić nie chciało. Teraz widać, że zeszło za nisko. Big Grin

İmage
İmage

Faktem jest, że podczas strojenia analizator nanovna (zrzuty są z Max6 - wyniki są porównywalne) miałem ustawiony od 135MHz i jakoś nie pomyślałem aby zobaczyć co jest poniżej. I każda antena z osobna była dostrajana do 145MHz, po czym wymiary spisane i przeniesione na wspólny boom. Doszedł element dopasowania z kabla 75 om i wszystko do kupy spowodowało, że wyszło to co wyszło. Wink

Po szybkim sprawdzeniu i tak jestem zadowolony. Przy moich gównia.. kiepskich warunkach antenowych, przemiennik SR6S odległy o 58 km słyszę porównywalnie na cross yagi i X50. W międzyczasie przelatywał NOAA-18 i tam gdzie z X50 nie było nawet śladu sygnału, to cross już był na S3-S4. Jedyny plus dla X50 dla sat to jak NOAA była centralnie nad antenami. Wtedy sygnał z X50 był trochę mocniejszy. Antena w pozycji +.

Możliwe, że docelowo będę chciał zrobić taki cross na 4 elementach (łatwiej uczyć się na trzech elementach) Wink Big Grin, przy boomie nie dłuższym jak 1,2-1,3m ale to co na stronie DK7ZB 4el 50om boom 0,75m jakoś mi nie idzie.

Pozdrawiam Grzegorz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2021 16:07 przez SQ6ILB.)
17-01-2021 16:07
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 264
Dołączył: 12-12-2009
Post: #12
RE: Balun prądowy - gdzie?
(17-01-2021 16:07)SQ6ILB napisał(a):  ..... Po prostu coś tam poskładałem i zacząłem szurać elementami po boomie. Biorąc pod uwagę, że dostępne są profile o długości 1m, to chciałem się zmieścić w tym wymiarze i padło na to rozwiązanie. Fakt, brakuje za zewnętrznymi elementami kawałka boomu aby nie był "ostro ścięty", ale to jakoś przemyślę co tu dodać. Wink
....
.....
Możliwe, że docelowo będę chciał zrobić taki cross na 4 elementach (łatwiej uczyć się na trzech elementach) Wink Big Grin, przy boomie nie dłuższym jak 1,2-1,3m ale to co na stronie DK7ZB 4el 50om boom 0,75m jakoś mi nie idzie.
Tą metodą do wiedzy nawet przypadkiem się nie dojdzie. Huh
Nb. Anteny DK7ZB są znane z tego, że są znane. Nie dziwię się, że cyt. "jakoś mi nie idzie". Anteny wykonane wg zawartości tabelek działają albo nie działają poprawnie, w zależności od tabelkowej opcji . Podawane długości elementów i średnice są przeliczane na ogół mechanicznie z podstawowego obliczonego modelu i przeważnie wymagają ponownego przeliczenia.
_______________________
Zamodelowałem Twoją antenę w programie 4Nec2 który daje trochę inne wyniki niż MMana (nie wazne z jakiego powodu, ale Nec jest w pewnych okolicznościach dokładniejszy niż Mmana)
Jezeli zmodyfikować nieznacznie direktor to przebieg charakterystyki swr trochę się zmieni. Dla długości 904mm (2x452mm) antena jest b. szerokopasmowa.

İmage
____________________

Niestety konstrukcja jest wrażliwa na niedokładności wymiarowe.
Krytyczna w tym kontekście jest długość połączeń kabla zasilającego (końców baluna) z dipolem które doliczyć trzeba w pewnej części do długości dipola. Jeżeli antena jest wykonana dokładnie wg modelu, to tutaj należy szukać możliwośći poprawy swr.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2021 20:31 przez SP9FYS.)
17-01-2021 20:28
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #13
RE: Balun prądowy - gdzie?
Witam.
Dzięki Ryszardzie za poświęcony czas.
Chciałbym tylko zaznaczyć, że to wszystko to działanie kierunkowo hobbistyczne i poświęcony czas i bilety NBP na materiały traktuję jako relax. Także, jeżeli cos się uda to ok, a jak nie to dramatu nie ma.

(17-01-2021 20:28)SP9FYS napisał(a):  Niestety konstrukcja jest wrażliwa na niedokładności wymiarowe.
Nie posiadam warsztatu z wiertarkami stołowymi, frezarkami i tokarkami. To co można w mieszkaniu, prawie "na kolanie". Jeżeli mówimy o dokładności co do części milimetra to owszem, nie jest zgodna z modelem. Takie a nie inne warunki.

(17-01-2021 20:28)SP9FYS napisał(a):  Krytyczna w tym kontekście jest długość połączeń kabla zasilającego (końców baluna) z dipolem które doliczyć trzeba w pewnej części do długości dipola. Jeżeli antena jest wykonana dokładnie wg modelu, to tutaj należy szukać możliwośći poprawy swr.
Jakieś zdjęcie z prac na jakimś etapie.
İmage

Pozdrawiam Grzegorz.
17-01-2021 20:49
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 264
Dołączył: 12-12-2009
Post: #14
RE: Balun prądowy - gdzie?
Hobbystycznie też może być dokładnie. Ja również nie mam dostępu do obrabiarek. Dokładność przycięcia elementów 1mm na długości 1m jest łatwe i istotnie skraca czas wykonania anteny. Po prostu nie trzeba potem poprawiać. Dla siebie i kolegów zrobiłem kilkadziesiąt anten na dwójkę i 70cm. Zachowując dokładność wymiarów lepszą trochę niż chińska miarka praktycznie nigdy eufemistycznie mówiąc ich nie "stroiłem".
Zmierz jeszcze raz długości elementów i ich rozmieszczenie na boomie. Będzie OK. Antena jest w porządku.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2021 22:17 przez SP9FYS.)
17-01-2021 22:16
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #15
RE: Balun prądowy - gdzie?
Witam.
Ryszardzie, jak już wcześniej wspominałem wymiary powinny być przeniesione z anteny testowej prawidłowo, bo to te same elementy teraz pracują które były podczas strojenia. Obydwa systemy sprawdzałem, niestety każdy osobno. Ale chyba coś mi tu nie pasuje dopasowanie przewodem 75 om, gdyż sprawdziłem kilka odcinków i choć wyglądają tak samo, to wychodzi, że są z innych partii, bo różnica na ćwierćfalowym odcinku to ok. 2 cm. Możliwe, że do pomiarów na wsp. skrócenia wziąłem jeden typ, a do anteny dałem inny i może tu jest przyczynek takiego zejścia z częstotliwością?

Pozdrawiam Grzegorz.
18-01-2021 19:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 264
Dołączył: 12-12-2009
Post: #16
RE: Balun prądowy - gdzie?
Sumator z kabla 75om nie daje idealnego dopasowania do 50om, ale różnica nie jest na tyle duża, żeby dawała takie efekty jak obserwowane. Czy balun jest skonstruowany zgodnie z zasadą 1/4L x k (dla pianki k=0,86, dla izolatora pełnego k=0.68)?
Sprawdź oddzielnie anteny podłączając je do VNA poprzez odcinek kabla 50om.
Nie chce mi się wierzyć, że jest taka rozbieżność pomiędzy modelem a wykonaną anteną.
R.
19-01-2021 22:54
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #17
RE: Balun prądowy - gdzie?
Witam.
(19-01-2021 22:54)SP9FYS napisał(a):  Sumator z kabla 75om nie daje idealnego dopasowania do 50om, ale różnica nie jest na tyle duża, żeby dawała takie efekty jak obserwowane. Czy balun jest skonstruowany zgodnie z zasadą 1/4L x k (dla pianki k=0,86, dla izolatora pełnego k=0.68)?

Bardziej wg zasady wartości R i X, co mniej więcej odpowiada temu co podałeś.
Kawałek przewodu podpięty najkrócej jak się da do analizatora i "dojazd" do minimum R i X do odpowiedniej częstotliwości docinając kabelek.

(19-01-2021 22:54)SP9FYS napisał(a):  Sprawdź oddzielnie anteny podłączając je do VNA poprzez odcinek kabla 50om.
Nie chce mi się wierzyć, że jest taka rozbieżność pomiędzy modelem a wykonaną anteną.
R.
Sprawdzę, ale trochę to potrwa. Pogoda mało sprzyjająca i przekablowanie tego bałaganu wiszącego na drabince balkonowej to też mały cyrk.


Witam. Najszybciej było mi przesunąć wibrator w stronę reflektora i takie wyniki.

İmage

İmage

İmage

Pozdrawiam Grzegorz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-01-2021 21:35 przez SQ6ILB.)
19-01-2021 23:14
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #18
RE: Balun prądowy - gdzie?
Witam.
Trzy elementy cross yagi na nasłuchu, zobaczymy czy mi się to spodoba.

Ryszardzie, jakbyś miał czas i ochotę wrzucić do innego programu poniższe i sprawdzić czy to co podaje mana jest prawdziwe.

4-Element-2m-50Ohm-Yagi, Boom 100cm
*
145.0
***Wires***
4
0.0, 0.508, 0.0, 0.0, -0.508, 0.0, 0.004, -1
0.26, 0.49, 0.0, 0.26, -0.49, 0.0, 0.005, -1
0.475, 0.462, 0.0, 0.475, -0.462, 0.0, 0.004, -1
0.975, 0.445, 0.0, 0.975, -0.445, 0.0, 0.004, -1
***Source***
1, 0
w2c, 0.0, 1.0
***Load***
0, 1
***Segmentation***
800, 80, 2.0, 2
***G/H/M/R/AzEl/X***
2, 7.0, 4, 50.0, 120, 60, 0.0

İmage

İmage

Prawdę mówiąc trochę niechętnie, bo w crossie wyjdzie półtora metra nośnik, pewnie jakiś kawałek rurki PVC z tyłu trzeba by co by przewód nie łamał charakterystyki i wyjdzie ponad 2 metry, a tyle miejsca nie mam.

Ale chętnie sprawdzę na żywo kiedyś tam.

Pozdrawiam Grzegorz.
24-01-2021 13:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 264
Dołączył: 12-12-2009
Post: #19
RE: Balun prądowy - gdzie?
Pomiary wyszły OK, nie ma co poprawiać. W wolnej chwili sprawdzę, ale jeżeli MMana podała zadawalające wyniki, to istotnej różnicy nie należy się spodziewać. Charakterystyka promieniowania też jest dobra jak na tak prosty model.
Antena wg rysunku który zapodałeś na początku ma polaryzację kołową i na dzień dobry -3db wypadkowego zysku w stosunku do anten przełączanych. Może trzeba to inaczej (będą przekaźniki zamiast sumatora)? Wtedy z łatwością zmieścisz się na nośniku ~120-130cm.
Przewód wyprowadzony do tyłu nie będzie łamał charakterystyki, wystarczy poprowadzić go po boomie..
R.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-01-2021 22:18 przez SP9FYS.)
24-01-2021 22:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ6ILB Offline
Użytkownik
***

Liczba postów: 149
Dołączył: 19-01-2019
Post: #20
RE: Balun prądowy - gdzie?
Hej.
(24-01-2021 22:17)SP9FYS napisał(a):  Pomiary wyszły OK, nie ma co poprawiać. W wolnej chwili sprawdzę, ale jeżeli MMana podała zadawalające wyniki, to istotnej różnicy nie należy się spodziewać. Charakterystyka promieniowania też jest dobra jak na tak prosty model.
No to zobaczymy co z tego wyjdzie w praktyce. Big Grin

(24-01-2021 22:17)SP9FYS napisał(a):  Antena wg rysunku który zapodałeś na początku ma polaryzację kołową i na dzień dobry -3db wypadkowego zysku w stosunku do anten przełączanych. Może trzeba to inaczej (będą przekaźniki zamiast sumatora)? Wtedy z łatwością zmieścisz się na nośniku ~120-130cm.
Tak, wiem Ryszardzie o tym. Ale lokalnie i tak słyszę mocniej przemienniki, a co najważniejsze, że mam mniejsze zaniki sygnału z satelit. Z przełączaniem o tyle byłby problem, że czasami lecą obrazki a mnie nie ma i nie ma kto przełączyć anten. Tak, że tego, chyba jestem zmuszony do takiego systemu.

Ale jest jeszcze taki myk, że trzeba jeszcze gdzieś wcisnąć anteny na 70-tkę. A tej jakoś ni jak nie potrafię sobie wyliczyć takiej do 1 m długości co by przy przesunięciu o 1/4 fali na jednym nośniku się elementy nie nachodziły na siebie. I tu chyba będę musiał dać jedną obok drugiej, co zajmie trochę miejsca w poziomie, którego tez mi brakuje.

Pracuję obecnie nad 5el i 7 el na 70cm i może któraś się uda. Big GrinBig GrinBig Grin

Jak będą przełączane systemy jeszcze nie wiem. Może przekaźnik, może inaczej. Faza daleka, jeszcze za horyzontem. Wink

O! Nasunęło mi się następne pytanie. Na 2m chock balun to nie problem nawinąć. Rurka fi 16-20, 33 cm przewodu RG58 i wyjdą ponad 4 zwoje. A co na 70 cm? Z RG58 raczej 11cm się nie uda skręcić. Zrobić 3/4 fali? RG174? Nie za specjalny. Jakiś byś polecił? Średnica to wychodzi ok. 8mm takiego zwoju.

Dzięki za pomoc. Smile

Pozdrawiam Grzegorz.
24-01-2021 22:57
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości