Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 2 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analizator NA01
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #61
RE: Analizator NA01
Załączam ostatnią wersje oprogramowania. Ustawienie bitów fuse jak do tej pory. Zegar procesora ma 11.0592MHz.
Zabieram się teraz za opracowanie dokumentacji wykonania ale równiez użytkowania miernika.

Czas więc na małe podsumowanie. Miernik posiada zatem ostatecznie w obecnej wersji następujące funkcje:

1. Pokazuje charakterystyki amplitudowowe w funkcji częstotliwości
2. Przemiatanie możliwe jest zarówno w trybie liniowym jak i logarytmicznym
3. Umożliwia pomiar WFS w funkcji częstotliwości
4. Umożliwia pomiar mocy skutecznej
5. Miernik mierzy częstotliwość szeregową rezonatorów kwarcowych oraz ich dobroć
6. Za pomocą miernika można mierzyć częstotliwośc rezonansu obwodu szeregowego LC a także indukcyjność rezonansu szeregowego przy znanej pojemności lub pojemność przy znanej indukcyjności. Miernik określa przy tym również dobroć mierzonego obwodu rezonansowego.
7. Miernik posiada podstawową funkcjonalność analizatora widma

Podstawowe parametry miernika to:
1. Cżestotliwość pracy od 0.5MHz do 30MHz (teoretycznie do 50 MHz) z praktycznie nieograniczonym zakresem przestrajania (od kilkudziesięciu Hz do kilkudziesięciu MHz)
2. Dokładnośc regulacji częstotliwości w krokach od 10Hz do 1MHz
3. Dokładność wskazań częstotliwości ok. 100Hz
4. Dynamika pomiaru ok. 80dB
5. Zakres pomiaru mocy od uW do kilkudiziesięciu W
6. Pomiar WFS od 1 do nieskończoności
7. Obrazowanie wyniku na matrycy 128/64 pixel-e
8. Czas pomiaru: z reguły w czasie rzeczywistym, za wyjątkiem funkcji monitora gdzie pełne przemiatanie w pasmie 30MHz może zająć do 10 sek.
9. Zasilanie 12V/0.2A

L.J.


Załączone pliki
.hex  net_an5.hex (Rozmiar: 82.66 KB / Pobrań: 1209)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-09-2011 21:12 przez SP6FRE.)
04-09-2011 18:43
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #62
RE: Analizator NA01
Tuż przed wyjazdem na zlot do Burzenina udało mi się poprawić błąd w procedurze pomiaru mocy - plik z poprzedniego postu został juz wymieniony na skorygowany.
Mam też już gotową dokumentację w głownej częsci. Pozostało jeszcze kilka mniejszych rysunków do zrobienia ale na jutro juz nie zdąćę :-( Niemniej to co jest zawarte w dokumentacji pozwala zarówno na budowę jak i używanie niernika :-)
L.J.


Załączone pliki
.pdf  dok_wyk.pdf (Rozmiar: 1.04 MB / Pobrań: 3923)
09-09-2011 21:15
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #63
RE: Analizator NA01
Z dumą informuję, że opisywany projekt zdobył uznanie jurorów na zlocie w Burzeninie i został nagrodzony. Nagrodą jest przystawka oscyloskopowa z oprogramowaniem na PC tworząca oscyloskop z pasmem do 20MHz. To znacząco wspomoże moje skromne warunki pomiarowe :-)
Nagroda ta jest po części również zasługą kolegów, którzy dopingowali i kibicowali pracom a szereg cennych uwag mogłem zastosować w praktyce. Szczególne podziękowanie składam Józefowi, TG50, który jako pierwszy zasugerował aby zrobić autonomiczny miernik z własnym wyświetlaczem. Przyznaję sam, że nie spodziewałem się, że funkcjonalność miernika osiągnie stan jaki prezentuje w dniu dzisiejszym a przeglądając pierwsze posty w tym wątku sam mam wąttpliwości czy dotyczą tego samego tematu ;-).
Do wykonania pozostało mi jeszcze opisanie detali konstrukcji mechanicznych przystawek oraz prezentacja kodu źródłowego ale muszę mieć trochę czasu na jego uporządkowanie. Gdyby miernik znalazł nasladowców to może warto aby pomóc kolegom i zrobić profesjonalna płytkę (płytki drukowane). W tym zakresie chętnie przyjąłbym pomoc kolegów biegłych w programach typu Kicad, którym mógłbym udostępnić rysunki źródłowe lub wspomóc radą. Sam znam zbyt słabo takie programy by materiał do wykonania płytek powstał w godziwym czasie :-(
Na razie chciałbym pokazać jak działają w praktyce funkcje pomiaru mocy i analizatora widma. Jako obiekt doświadczalny posłużył mi transceiver grp z odbiornikiem o bezpośredniej przemianie oraz stopniem mocy na IRF510 pracującym w klasie B za którym działa zwykły filtr typu pi. To urządzenie opisałem na swojej stronie:
Trx Druh
Pierwsze zdjęcie pokazuje układ do pomiaru mocy. Na kolejnych jest częstotliwość nadawania oraz kształt krzywej na wyjściu układu na sztucznym obciążeniu w dwóch skalach czasowych gdzie na dokładniejszym zdjęciu (rozciągnięcie 5 krotne) widać, że kształt krzywej na wyjściu to "prawie" sinusoida, "prawie" bo nachylenie zboczy narastającego i opadającego są wyraźnie różne. Kolejne zdjęcie to pomiar mocy na mierniku a zmierzona wartość jest niemal identyczna jak ta jaką da się wyliczyć na podstawie wartości odczytanych z oscyloskopu. Jak widać moje urządzenie ma moc ok. 3W.
Na kolenym zdjęciu widac układ do pomiaru widma a badany sygnał pochodzi z gniazda monitora sztucznego obciążenia (tu poziom sygnału jest stłumiony w stosunku do mocy w obciążeniu prawie 30dB). Na kolejnym zdjęciu widać widmo przy podniesionym kluczu - wskaźnik częstotliwości jest ustawiony nieco wyżej niż podstawowa częstotliwość pracy nadajnika (ok. 4.11MHz). Ostatnie zdjęcie pokazuje widmo nadajnika w paśmie prawie do 30MHz. Pierwszy prążek to sygnał podstawowy (3.513MHz), kolejny to druga harmoniczna na 7MHz (poziom ponad -20dB), dalej trzecia na ok. 10.5MHz a las prążków w prawej części ekranu wymaga dokładniejszej analizy ;-)
L.J.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage İmage
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-09-2011 21:57 przez SP6FRE.)
12-09-2011 21:47
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB
Unregistered

 
Post: #64
RE: Analizator NA01
Witam!
Małe pytanie do konstruktora naczelnego!
Jestem na etepie przygotowania PCB. Przy porównywaniu ze schematem zauważyłem drobną rozbieżność.
Wyjście AD8307 na schemacie trafia na 32 nogę ATmegi.
Na PCB to wyjście jest połączone z 34 nogą.
Czy PCB jest prawidłowe a jedynie drobny błąd w schemacie?
Pozdrawiam Marek SQ7HJB
Małe przestawienie cyferek
"Wyjście AD8307 na schemacie trafia na 32 nogę ATmegi."
Chodzi o wyprowadzenie 23 ATmegi.
17-09-2011 14:28
Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #65
RE: Analizator NA01
Faktycznie, na schemacie jest błąd w opisie pin-u. Stan pożądany pokazuje rysunek druku co oznacza, że wyjście AD należy dołączyć do pin-u 34 AT Mega.
Przy okazji starałem się znaleźć wyświetlacz zgodny z tym jakiego ja używam. Niestety, tylko jedna firma ma kilka sztuk wyświetlaczy całkowicie zgodnych co do wyprowadzeń z tym jakiego użyłem. Taki wyświetlacz można zakupić w firmie unisystem a symbole wyświetlaczy to WG12864C-TMI-TN oraz WG12864C1-TMI-TN. Koszt wyświetlacza to 68 PLN netto.
18-09-2011 13:25
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB
Unregistered

 
Post: #66
RE: Analizator NA01
Dzięki za szybką odpowiedź.
Ja zamówiłem ten wyświetlacz
LCD
Wyprowadzenia są troszkę inaczej ale to nie problem.
Porównywałem ten wyświetlacz z WG12864 B1.
Interesuje mnie tylko czy pin 6 WG12864 B1 oznaczony jako D/I może być odpowiednikiem pinu 16.
Przynajmniej tak mi się wydaje. Pozostałe oznaczenia są zgodne.
Pozdrawiam
18-09-2011 14:34
Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #67
RE: Analizator NA01
(18-09-2011 14:34)SQ7HJB napisał(a):  Dzięki za szybką odpowiedź.
Ja zamówiłem ten wyświetlacz
LCD
Wyprowadzenia są troszkę inaczej ale to nie problem.
Porównywałem ten wyświetlacz z WG12864 B1.
Interesuje mnie tylko czy pin 6 WG12864 B1 oznaczony jako D/I może być odpowiednikiem pinu 16.
Przynajmniej tak mi się wydaje. Pozostałe oznaczenia są zgodne.
Pozdrawiam

Oznaczenie RS należy rozumić jako Register Select i ject zgodne z oznaczeniem D/I (Data/Instruction). Niestety, ten wyświetlacz ma inne wyprowadzenia w obudowie co dodatkowo komplikuje sprawę.
Wydaje się, że najmniej problemów z przebudową jest z wyświetlaczem ABG128064C gdzie trzeba jedynie zmienić ścieżki dla trzech ostatnich wyprowadzeń (ten wyświetlacz nie potrzebuje zasilania -5V i ma 2 wyprowadzenia mniej. Niepokoi nieco brak pin-u RST co może wymagać modernizacji kodu ale to jest najłatwiejsze do zmiany o ile wiadomo co trzeba zrobić ;-)
L.J.
18-09-2011 14:48
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB
Unregistered

 
Post: #68
RE: Analizator NA01
No właśnie jak samodzielnie zmienię kod to może wyjść z tego EKG.
LCD jest w drodze i jak tylko podłącze to wrzucam fotkę.
Pozdrawiam

Po dalszym porównywaniu schematu z PCB znalazłem drobną różnicę.
14 noga ATmega wchodzi na kolektor tranzystora npn i 3,3k do plusa oraz 15 noga przez opornik 20k na bazę traznystora pnp.
Tak jest na pcb. Na schemacie troszkę inaczej.
Trzymamy się PCB?
Jak powinno wyglądać poprawne połączenie?
Pozdrawiam

Witam!
Podłączyłem LCD do układu. Na razie samą Atmega z kwarcem.
Prawie dobrze ale jak wiadomo prawie robi różnicę.
Mam delikatne przesunięcie tekstu na lcd.
Pozdrawiam



Na wyjściu AD8307 pin 4 jest filtr 2x10n oraz dławik 33uH, który jest powielony przy ATmega. Na schemacie jest tylko jeden?
Wykonujemy go 2 razy tak jak na PCB?


Załączone pliki Miniatury
İmage
18-09-2011 16:49
Odpowiedz cytując ten post
SQ7HJB
Unregistered

 
Post: #69
RE: Analizator NA01
Sprawa z LCD wyjaśniona. W wyświetlaczach z serii WG... pin SC1 odpowiada za lewą stronę wyświetlacza.
W wyświetlaczu który zastosowałem jest dokładnie odwrotnie. Zamiana miejscami SC1 i SC2 i jest OK.


Załączone pliki Miniatury
İmage İmage
21-09-2011 0:31
Odpowiedz cytując ten post
SP6FRE Offline
Leszek
****

Liczba postów: 725
Dołączył: 20-09-2009
Post: #70
RE: Analizator NA01
Zagapiłem się trochę ze śledzeniem wątku bo z pierwszego postu mógłbym podpowiedzieć, że faktycznie zostały zamienione sygnały dla obu połówek wyświetlacza i stąd przesunięcie obrazu. Ten problem widoczny jest również przy programowaniu jeśli indeks kolumny zostanie przekroczony poza dopuszczalny zakres wtedy obraz przechodzi na początek drugiej połówki wyświetlacza, pojawiają się artefakty i inne dziwne efekty.
Gratuluję dotarcia do tego etapu. Czy działa Ci już reszta miernika?
Jeden filtr na wyjściu AD jest wystarczający. Proponuję wykonać ten tuż za AD. W miejsce drugiego należy zastosować zworę.
Zamówiłem nowy wyświetlacz LCD, który wydaje się być bardziej dostępny oraz tańszy w zakupie (ok. 30 PLN brutto).
L.J.
21-09-2011 10:17
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości