Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PA 180W z Chin
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #31
RE: PA 180W z Chin
(31-03-2021 16:25)SQ5KVS napisał(a):  W tym wypadku S21 mówi o energii (mocy), nie stosunku napięć.
Teraz wszystko jasne, dzięki. Choć to symulacja tylko teoretyczna bo nie uwzględnia mocy strat w rdzeniu (rezystancja szeregowa w Twoim modelu).

73 Sławek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-03-2021 16:44 przez SP9BSL.)
31-03-2021 16:44
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ5KVS Offline
Karol
*****

Liczba postów: 939
Dołączył: 26-09-2012
Post: #32
RE: PA 180W z Chin
(31-03-2021 16:44)SP9BSL napisał(a):  
(31-03-2021 16:25)SQ5KVS napisał(a):  W tym wypadku S21 mówi o energii (mocy), nie stosunku napięć.
Teraz wszystko jasne, dzięki. Choć to symulacja tylko teoretyczna bo nie uwzględnia mocy strat w rdzeniu (rezystancja szeregowa w Twoim modelu).
Tak, oczywiście. W praktyce musiałbym mieć drugie identyczne trafko żeby przetransformować w drugą stronę i zmierzyć S21. Ewentualnie zapakować 1W mocy , albo 10W, albo 100W :] i mierzyć temperaturę rdzenia i uzwojeń..

Nie rozumiem - nie robię. Chyba że robię żeby zrozumieć.
31-03-2021 17:09
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP0X Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 03-02-2018
Post: #33
RE: PA 180W z Chin
Czy wy mnie nie wpuszczacie w maliny z tym transformatorem ?
Zrobiłem pomiary mocy co prawda innego wzmacniacza, słynnego na aliexpresie "Yaesu PA 70W" i decydującą rolę odgrywają tranzystory. Po zamianie z IRF520 na MRF9120 moc na krańcach pasma drastycznie wzrosła.
İmage


Przeglądnąłem "całego" jutuba pod kątem wzmacniaczy na IRFP250 i nie znalazłem przypadku żeby ktoś testował ten wzmacniacz powyżej 7MHz. Zaczynam podejrzewać że to jednak wina tranzystorów a nie trafa.
06-04-2021 13:24
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9FYS Offline
Zaawansowany użytkownik
****

Liczba postów: 266
Dołączył: 12-12-2009
Post: #34
RE: PA 180W z Chin
"Winny transformator wyjściowy" - inny wariant szukania pod latarnią...
Pisałem wcześniej (#10, 13 i 15) że problemem są tranzystory i podałem możliwy sposób zaradzenia problemowi. Wiem, wymaga trochę pracy i na piechotę zrobić się tego nie da. Przeczytaj równiej wcześniejsze wpisy Karola kvs
Btw. oczekiwanie, że przy 12V zasilania da się z IRF-ów uzyskać więcej jak 10W out. w warunkach zbliżonych do liniowych to niestety mżonki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-04-2021 17:21 przez SP9FYS.)
06-04-2021 17:21
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP0X Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 03-02-2018
Post: #35
RE: PA 180W z Chin
Więc tak, tego teflonowego druta nie wejdzie więcej niż 4 zwoje. Nawinąłem zwykłym drutem ze skrętki internetowej (nic innego teraz nie mam) 6 zwojów ale moc spadła z 200W do 50W więc to chyba nie ten kierunek. Tranzystorów zmieniał nie będę ale chciałem spróbować zrobić inne większe trafo z jakiś pewnych materiałów. Znalazłem takie coś ...


https://allegro.pl/oferta/rdzen-ferrytow...9598623938

A może inne rdzenie polecacie ale żeby były łatwo dostępne i większe średnicowo.

ps. inne zmiany z zalecane w powyższych postach też pewnie spróbuję, zmiany rezystorów itp. ale teraz ich po prostu nie mam.

ps. do ps. upchnąłem tak na chamca 5 zwojów, moc spadła na 80m do 100W reszta podobnie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-04-2021 0:17 przez SP0X.)
09-04-2021 0:17
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1D Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 16-12-2017
Post: #36
RE: PA 180W z Chin
Witaj ! ja zamontowałem rdzeń BH 43-7051 i tylko wtórne 4 zwoje ,ale by nie było zbytnio luzu to lekko skręciłem dwa przewody . Nie wiem jak będzie się zachowywać na 7 czy 14 MHz ale mam większa moc . Zamontowałem też IRFP 450n i tu na te wyższe częstotliwości chyba nie dadzą radę .Te irfy zasilam 33 V 12A wentylatorek chłodzi a jak dłużej jestem na nadawaniu to są ciepłe być może za małe radiatory . Pozdrawiam Jan SQ1D
09-04-2021 8:22
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP9BSL Offline
Sławek
****

Liczba postów: 740
Dołączył: 20-10-2015
Post: #37
RE: PA 180W z Chin
Panowie SQ1D, SP0X czy macie możliwość pomiaru takiego wzmacniacza pod kątem harmonicznych i IMD bez filtrów LPF?

73 Sławek
09-04-2021 8:56
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1D Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 16-12-2017
Post: #38
RE: PA 180W z Chin
Witam SP9BSL ! nie mam takiej możliwości pomiarów ,sądziłem że ,SP0X szuka jakiś rozwiązań i dlatego się odezwałem .Pozdrawiam SP9BSL .Jan SQ1D
09-04-2021 13:33
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SP0X Offline
Początkujący
**

Liczba postów: 93
Dołączył: 03-02-2018
Post: #39
RE: PA 180W z Chin
SP1D, a czy pamiętasz może albo możesz sprawdzić jakie masz ustawione napięcie biasu ?
Wszystkie powyższe wyniki podawałem dla napięcia 3,5V. Dziś spróbowałem podkręcić do 3,8V i moc się trochę zwiększyła na 40m ale tranzystory zaczęły mocno grzać. Pozostałe pasma bez zmian. Następnie wstawiłem kondensator zmienny zamiast stałego na wejściu trafa i jest taki punkt gdzie na 40m moc wzrasta do ok 180W. W zasadzie te wyniki mnie zadawalają bo wydaje mi się że 20m jest nieosiągalne dla tego PA i odpuszczam to pasmo. Szkoda że na 160m też tylko 100W idzie, marnuje się potencjał.
09-04-2021 23:30
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
SQ1D Offline
Nowicjusz
*

Liczba postów: 31
Dołączył: 16-12-2017
Post: #40
RE: PA 180W z Chin
Witam SP0X ! na IRFP 250n ustawiałem 3,5V i napięcie zasilania 42 V ale ,przy nadawaniu dłużej niż minutę tranzystor zawsze jakiś zakopcił . Zmiana napięcie zasilania na 27/28 V jakoś wytrzymywały dłużej i można było poprowadzić rozmowę bo w mowie są przerwy i troszkę się chłodziły .Po zmianie rdzenia na lornetę i irfów na IRFP450n bias na 3,6v i zasilenie PA 32 V mam spokój w szczycie jest 12/13 A i troszkę zasilacz wymięka do 31V .Tak już pracuję od 2 mis bez awarii .Zaznaczam że ,nadaję tylko na 3,6 MHz .Pozdrawiam SQ1D Jan
10-04-2021 7:56
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości